Μια… ωραία ατμόσφαιρα επικρατεί (πάλι!) μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου με τα εκατέρωθεν… καρφιά και βέλη να ενισχύουν την ένταση μεταξύ τους σε ένα διάστημα που και οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν μετακινούν τα πιόνια στη γεωπολιτική σκακιέρα της κεντρικής Ασίας.

Η αρχή για το νέο γύρο έγινε από την Αμερικανίδα αντιπρόεδρο, Καμάλα Χάρις, η οποία βρίσκεται σε επταήμερη περιοδεία στη νοτιοανατολική Ασία, ήτοι δηλαδή στη… γειτονιά της επιρροής των Κινέζων.

Η κυρία Χάρις φτάνοντας σήμερα στο Βιετνάμ επανέλαβε την προ ημερών κατηγορία που είχε εκτοξεύσει κατά της Κίνας, πως δηλαδή «τρομοκρατεί» τους γείτονες της στην ευρύτερη περιοχή επισημαίνοντας δε, πως είναι ανάγκη το Πεκίνο να πιεστεί να αναλάβει την ευθύνη για τις πράξεις του, αλλά και να αναγκαστεί να ευθυγραμμιστεί με τις διεθνείς συνθήκες.

Το τελευταίο ειδικά έχει να κάνει με τη σύμβαση του ΟΗΕ για Δίκαιο της Θάλασσας και τη μόνιμη αμφισβήτηση των θαλάσσιων ορίων από την Κίνα στη θάλασσα της Νοτίου Κίνας. Συνολικά έξι χώρες, το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία, το Μπρουνέι, η Ταϊβάν και βέβαια η Κίνα ερίζουν για τα θαλάσσια σύνορα τους σε μια περιοχή άφθονη σε αλιεύματα, στρατηγικής σημασίας για τους ναυτιλιακούς διαδρόμους, αλλά και πιθανότατα πλούσια σε άθικτα αποθέματα υδρογονανθράκων.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Κίνα έχει αναπτύξει το πολεμικό ναυτικό της σε όλη την περιοχή, ενώ έχει δημιουργήσει και νέες στρατιωτικές βάσεις χτίζοντας μέχρι και τεχνητά νησιά. Και δεν είναι τυχαίο που οι ΗΠΑ, αναζητώντας να ενισχύουν την οικονομική και στρατιωτική επιρροή τους στην περιοχή, επέλεξαν ακριβώς το ακανθώδες αυτό θέμα για να… κερδίσουν πόντους.

Ποιος καταπιέζει ποιον; 

Όχι βεβαίως πως οι Κινέζοι άφησαν τα… καρφιά της κυρίας Χάρις να περάσουν δίχως απάντηση. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως συνηθίζουν να ανακατεύονται σε περιφερειακά ζητήματα διαταράσσοντας την ειρήνη και σταθερότητα. Και βέβαια όλες τις τελευταίες ημέρες τα ελεγχόμενα από τον κεντρικό μηχανισμό κινεζικά media έχουν πάρει… αμπάριζα κατά των αμερικανικών ηγεμονικών τάσεων, που ενίοτε οδηγούν σε μεγαλειώδεις αποτυχίες, όπως στην περίπτωση του Αφγανιστάν.

Όσον αφορά την ίδια την κυρία Χάρις, την κατηγορούν πως προσπαθεί να παρέμβει στις σχέσεις της Κίνας με τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας και να τους βάλει.. λόγια για δήθεν πίεση και καταπίεση τους από το Πεκίνο.

«Κουνώντας το δάχτυλο στην Κίνα και κατηγορώντας την πως ασκεί πιέσεις και τρομοκρατεί τους γείτονες της, η κυρία Χάρις εσκεμμένα αγνοεί την δική της υποκρισία, όταν προσπαθεί να πιέσει και να τρομοκρατήσει τις περιφερειακές χώρες να συμμαχήσουν με την Ουάσιγκτον στην επιχείρηση που έχει εξαπολύσει για τον περιορισμό της Κίνας» ανέφερε χαρακτηριστικά σε editorial της η China Daily.

Η βαριά σκιά του Αφγανιστάν

Η περιοδεία της Αμερικανίδας αντιπροέδρου είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό με σαφή στόχο να προωθήσει τη νέα στρατηγική του Λευκού Οίκου για τον περιορισμό της κινεζικής… απειλής –κάτι για το οποίο ο κύριος Μπαίντεν πίεσε και τους Ευρωπαίους, όταν βρέθηκε στη Γηραιά Ήπειρο. Ωστόσο, το γεγονός πως, δυστυχώς για τους Αμερικανούς, συνέπεσε τελικά χρονικά με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν δεν διευκόλυνε τα σχέδια του Λευκού Οίκου.

Όχι μόνο διότι απέσπασε τα φώτα της δημοσιότητας από την προώθηση της αμερικανικής ατζέντας, αλλά ενίσχυσε τη ρητορική του Πεκίνου κατά της αποτυχίας της αμερικανικής διπλωματίας στο χώρο της κεντρικής Ασίας, αλλά και την… απόδειξη του αποτυχημένου δόγματος στρατιωτικής δράσης των Αμερικανών, τόσο μακριά από την πατρίδα τους. Για να μην αναφερθούμε βέβαια και στο γεγονός πως οι Κινέζοι έχουν ήδη τείνει χείρα φιλίας και συνεργασίας προς τους Ταλιμπάν, επιδιώκοντας να αποκτήσουν προνομιακή σχέση με το… νέο Αφγανιστάν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα