Προκλητική χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης  για τη διαχείριση των πυρκαγιών, ασκώντας δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.

«Με τη στάση του δείχνει ότι δεν έχει καταλάβει τίποτα», είπε ο κ. Τσίπρας. Σύμφωνα με τον ίδιο «προκαλεί θλίψη για μια τέτοια τραγωδία ο πρωθυπουργός να επιδιώκει τη συγκάλυψη και τη μετακύλιση των ευθυνών».

Όπως τόνισε, ο κ. Μητσοτάκης πήρε πίσω την «ψεύτικη συγγνώμη» που είπε στον ελληνικό λαό τις ώρες των καταστροφικών πυρκαγιών.

Πρωτοφανής τραγωδία

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε αδιανόητη την καταστροφή που προκλήθηκε από τις φωτιές αναφερόμενος στα περισσότερα από 1,3 εκατ. στρέμματα που έγιναν στάχτη.

«Μια τραγωδία πρωτοφανής που ενδεχομένως να μην έχουμε αντιληφθεί τις συνέπειές της» είπε και κάλεσε τους πάντες «να δούμε τις ευθύνες και τους αίτιους. Χωρίς αυτό, το πολιτικό μας σύστημα θα προετοιμάζει την επόμενη τραγωδία».

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην πυρκαγιά στο Μάτι και τη διαχείριση της κατάστασης από την κυβέρνησή του, υποστηρίζοντας πως «εμείς με ευθύνη απέναντι στη χώρα αναλάβαμε την πολιτική ευθύνη και επιχειρήσαμε να προτείνουμε λύσεις για την επόμενη ημέρα».

«Συστήσαμε την επιτροπή Γκολντάμερ. Τον Απρίλη του 2019 παρουσιάστηκε στη Βουλή και δρομολογήσαμε μια σειρά από παρεμβάσεις. Εσείς, όμως, τη θάψατε βαθιά στα συρτάρια σας» πρόσθεσε.

«Να αφήσετε την αλαζονεία»

Μάλιστα, οι τόνοι ανέβηκαν με τον Αλέξη Τσίπρα να καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αφήσει «την αλαζονεία». «Δεν έρχεστε εδώ ως κατήγορος, αλλά ως απολογούμενος για τις μεγαλύτερες καταστροφές των τελευταίων ετών» είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Στο σημείο αυτό διερωτήθηκε «τι κάνατε εσείς κ. Μητσοτάκη. Τι κάνατε τις παρεμβάσεις τις εν εξελίξεις παρεμβάσεις στις οποίες είχαμε προχωρήσει; Σταματήσατε τις προλήψεις, ακυρώσατε τους δασικούς χάρτες, δεν εφαρμόσατε την κοινή απόφαση συνεργασίας στην πυρόσβεση».

Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Αναβαθμίσατε έναν πρώην δήμαρχο στη θέση του υφυπουργού στην Πολιτική Προστασία. Ταυτόχρονα, όμως, διατηρήσατε στελέχη που είχαν ευθύνες για τη διαχείριση παλιότερων πυρκαγιών. Μας λέγατε να τους αποπέμψουμε και ήρθατε και τους αναβαθμίσατε».

Κοντόφθαλμη πολιτική

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε απλή και κοντόφθαλμη την πολιτική της κυβέρνησης.

«Δεν σας φταίει η κλιματική κρίση. Οι πολιτικές επιλογές είναι, και η ευθύνη αυτών των πολιτικών σας βαραίνει προσωπικώς κ. Μητσοτάκη» πρόσθεσε.

Μάλιστα, υποστήριξε πως ο πρωθυπουργός δεν είναι ικανός να κατανείμει την ευθύνη στους υφιστάμενούς του. «Δεν είστε ικανός να την αναγνωρίσετε. Γιατί ζητήσατε συγνώμη; Εχετε καταλάβει τα λάθη σας;» διερωτήθηκε, επισημαίνοντας πως ούτε ένα κυβερνητικό στέλεχος δεν τόλμησε να μεταβεί στην Εύβοια.

Δείτε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Σαντορίνη – Σεισμοί: Νέα ανάρτηση Τσελέντη μετά τα 5,3 Ρίχτερ – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»
Επικαιρότητα |

Νέα ανάρτηση Τσελέντη – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»

«Δυστυχώς με τη πρόσφατη σεισμική δράση στη Σαντορίνη, αντί να ξεστομίζουμε αλήθειες φτύνουμε σιωπές» τονίζει ο Άκης Τσελέντης. Τι λέει για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη μετά τα 5,3 Ρίχτερ

Μητσοτάκης: Επαφές με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι – Στο επίκεντρο τα data centers
Επικαιρότητα |

Επαφές Μητσοτάκη με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι - Στο επίκεντρο τα data centers

Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης είχε συνάντηση μεταξύ άλλων με τον Demis Hassabis, Νομπελίστα, συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deepmind, εταιρείας η οποία ανήκει στην Google

Δασμοί Τραμπ: Σημείο αναφοράς το λιμάνι του Πειραιά – Τι αναφέρει το ΕΒΕΠ
Επικαιρότητα |

Δασμοί Τραμπ: Σημείο αναφοράς το λιμάνι του Πειραιά – Τι αναφέρει το ΕΒΕΠ

Σε μία περίοδο όπου μια νέα περιδίνηση στις αγορές θα έσπρωχνε τις πληθωριστικές πιέσεις προς τα επάνω, τόσο η ευρωπαϊκή, όσο και η ελληνική οικονομία απεύχεται την κλιμάκωση «ανταλλαγής δασμών»

Ρωσία: Υποστηρίζει ότι δεν έχει λάβει ικανοποιητική πρόταση για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων
Επικαιρότητα |

Ρωσία: Υποστηρίζει ότι δεν έχει λάβει ικανοποιητική πρόταση για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας αναφέρει ότι η χώρα δεν έχει λάβει ακόμα ικανοποιητική πρόταση για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία