
Εντελώς άκαιρη είναι η συζήτηση για την θέσπιση εισιτηρίου για την επίσκεψη στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου, όπως συμβαίνει με προστατευόμενες περιοχές στην Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας στο φαράγγι της Σαμαριάς, ενώ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι της τάξης των 6 ευρώ.
Προτεραιότητα η ολοκλήρωση του ΠΔ
Αντιθέτως, εκείνο που αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση του Προεδρικού Διατάγματος για τον Εθνικό Δρυμό του Ολύμπου, που βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και η κατάθεση φακέλου για την εγγραφή της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου στον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Τα παραπάνω προέκυψαν από την ενημέρωση του είχε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά.
Η επιβολή τέλους να μην αφορά τους μόνιμους κατοίκους
Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από τις πληροφορίες περί επικείμενης έκδοσης Υπουργικής Απόφασης που καθιερώνει τέλος εισόδου 6 ευρώ στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου, είχε συνεργασία με τον αρμόδιο υφυπουργό, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι είναι πρόωρη η όποια συζήτηση για την πρόταση του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), που εισηγείται τη θέσπιση εισιτηρίου στον Όλυμπο.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει σαφές ότι στόχος είναι η παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους επισκέπτες του Εθνικού Δρυμού και ότι τυχόν επιβολή τέλους δεν θα αφορά στους μόνιμους κατοίκους, ενώ για τους επισκέπτες θα είναι υποπολλαπλάσιο αυτού που είδε το φως της δημοσιότητας.
Υπεραξία το brand name Όλυμπος
Ο κ. Αμυράς παρουσίασε στον Μάξιμο Χαρακόπουλο τα βήματα που έχουν γίνει με συστηματικό τρόπο σε συνεργασία των υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος καθώς και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) για τη σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου στον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Ο φάκελος, που εκπονείται σύμφωνα με τις Επιχειρησιακές Οδηγίες της UNESCO, εκτιμάται ότι θα υποβληθεί τον Σεπτέμβριο του 2022, με την απάντηση να αναμένεται τον Ιανουάριο του 2023. Η υποψηφιότητα του Ολύμπου είχε «κατέβει» στην επιτροπή της UNESCO από το 2014 αλλά ποτέ δεν ολοκληρώθηκε ο φάκελος έτσι ώστε αυτός να κριθεί. Γι’ αυτό, κι ο Όλυμπος βρίσκεται στον ενδεικτικό κατάλογο μνημείων της χώρας, ως ένα μείγμα υπεραξίας φυσικού πλούτου και άυλης κληρονομιάς.
Χρήσεις γης
Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά, με Προεδρικό Διάταγμα ορίζονται οι χρήσεις γης στον Όλυμπο και την περιοχή πέριξ αυτού, μια έκταση συνολικά 366.000 στρεμμάτων, προστατεύοντας τον εθνικό δρυμό. Εθνικό πάρκο ορίζεται η χερσαία και υδάτινη περιοχή του Ολύμπου που βρίσκεται στην εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών προ του 1923 και κάτω των 2.000 κατοίκων των δήμων:
α) Δίου Ολύμπου του Νομού Πιερίας
β) Ελασσόνας του Νομού Λάρισας
γ) Κατερίνης του Νομού Πιερίας
Ενώ παράλληλα, εντός του Εθνικού Πάρκου οριοθετείται η Περιφερειακή Ζώνη αυτού που περιλαμβάνει τον Δήμο Ελασσόνας.
Το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα ορίζει τις χρήσεις γης, καθώς και την προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης, του τοπίου ως φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και πολύτιμου φυσικού πόρου σε χερσαία και υδάτινα τμήματα της περιοχής του Ολύμπου, που διακρίνονται για τη μεγάλη βιολογική, οικολογική, ιστορική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική και παιδαγωγική τους αξία.
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος «το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας, με υψόμετρο 2.918 στην κορυφή του, τον Μύτικα, που είναι παγκοσμίως γνωστό ως το βουνό των Θεών, θα λάβει την αναγνωρισιμότητα που του αξίζει ενώ το brand name, Όλυμπος θα δώσει υπεραξία στη χώρα μας διεθνώς».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων