Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκαν στα προ πανδημίας επίπεδα, φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ το πρώτο εξάμηνο του 2021, σύμφωνα με νέα έρευνα του περιβαλλοντικού οργανισμού Ember με έδρα το Λονδίνο, σύμφωνα με το CNBC.

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και οι εκπομπές αερίων είναι τώρα κατά 5% υψηλότερες από εκείνες που ήταν πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19, το οποίο προκάλεσε απανωτά lockdown. Κάτι που οδήγησε σε προσωρινή πτώση των εκπομπών αερίων εντείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επίσης, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ξεπέρασε την αντίστοιχη άνοδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση.

Τα ευρήματα σηματοδοτούν την αποτυχία των χωρών να επιτύχουν τη λεγόμενη «πράσινη ανάκαμψη» που θα συνεπαγόταν τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ούτως ώστε να αποφευχθούν οι χειρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Ορυκτά καύσιμα

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, το 61% της ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο εξακολουθούσε να προέρχεται από ορυκτά καύσιμα το 2020. Πέντε χώρες της G-20 παρήγαγαν πάνω από το 75% της ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα κατά την περυσινή χρονιά, με τη Σαουδική Αραβία να φτάνει στο 100%, τη Νότια Αφρική στο 89%, την Ινδονησία στο 83%, το Μεξικό στο 75%και η Αυστραλία στο 75%.

Η παραγωγή άνθρακα έπεσε όντως στο επίπεδο-ρεκόρ του 4% κατά το 2020, αλλά συνολικά, ο άνθρακας παρείχε το 43% της πρόσθετης ζήτησης ενέργειας μεταξύ 2019 και 2020. Η Ασία σήμερα παράγει το 77% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα και μόνο η Κίνα παράγει 53%, από 44% το 2015.

Μετάβαση

Η μετάβαση της παγκόσμιας κοινότητας από την παραγωγή άνθρακα, η οποία συμβάλλει περίπου στο 30% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, διεξάγεται με πολύ αργό ρυθμό για να προλάβει τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τη μελέτη. Και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει ότι η παραγωγή άνθρακα θα ανακάμψει το 2021 καθώς η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί ξανά.

«Η πρόοδος δεν είναι πουθενά αρκετά γρήγορη. Παρά την πτώση-ρεκόρ εκπομπών άνθρακα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εξακολουθεί να μην είναι αρκετή », δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής της Ember, Ντέιβ Τζόουνς.

Ο Τζόουνς είπε ότι η χρήση άνθρακα για παραγωγή ενέργειας  πρέπει να «πέσει» κατά 80% μέχρι το τέλος της δεκαετίας για να αποφευχθούν επικίνδυνα επίπεδα υπερθέρμανσης του πλανήτη πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου.

Διάσκεψη ΟΗΕ

«Πρέπει να δημιουργήσουμε αρκετή καθαρή ηλεκτρική ενέργεια για να αντικαταστήσουμε ταυτόχρονα τον άνθρακα και να ηλεκτροδοτήσουμε την παγκόσμια οικονομία», είπε ο Τζόουνς, για να συμπληρώσει με νόημα: «Οι παγκόσμιοι ηγέτες δεν έχουν ακόμη ξυπνήσει από την τεράστια έκταση της πρόκλησης».

Τα ευρήματα έρχονται πριν από μια μεγάλη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη της Σκωτίας, η οποία θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο, οπότε και θα υπάρξει «πίεση» για πιο φιλόδοξη δράση για το κλίμα και υποσχέσεις μείωσης των εκπομπών από τα κράτη.

Πλεονεκτήματα

Η μελέτη ανέδειξε επίσης ορισμένα θετικά στοιχεία. Η αιολική και ηλιακή παραγωγή ενέργειας, για παράδειγμα, αυξήθηκαν κατά 15% το 2020, αποτελώντας σχεδόν το 1/10 της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας πέρυσι και διπλασιάζοντας την παραγωγή σε σύγκριση με το 2015.

Ορισμένες χώρες λαμβάνουν τώρα περίπου το 10% της ηλεκτρικής ενέργειας από…αέρα και ήλιο, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Βραζιλίας.

Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη γνώρισαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, με τη Γερμανία να φτάνει στο 33% και το Ηνωμένο Βασίλειο στο 29%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας

Συνολάκης: Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες
Green |

Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης

«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»