Θετικά είναι τα ευρήματα της ΕΥ για την πρόοδο των επενδύσεων στην Ελλάδα σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), σύμφωνα με τον Διευθυντή Εταιρικών Υποθέσεων, Επικοινωνίας και Βιωσιμότητας της INTERAMERICAN Γιάννη Ρούντο.

«Η βελτίωση του δείκτη των ΑΠΕ στη χώρα μας είναι ένα ενθαρρυντικό νέο απέναντι στην κλιματική κρίση. Είναι ένα μικρό βήμα σε έναν μακρύ δρόμο για την απολιγνιτοποίηση στην Ελλάδα -σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας, μέχρι το 2028-, την απεξάρτηση της τοπικής οικονομίας από το ρυπογόνο καύσιμο και τη μετάβαση σε καθαρούς ενεργειακούς πόρους. Ωστόσο, είναι βήμα ενδεικτικό αποφασιστικής στροφής και βούλησης στην εθνική στρατηγική» παρατηρεί ο υπεύθυνος για θέματα CSR της INTERAMERICAN, τονίζοντας ως ιδιαίτερα κομβική την ασφαλιστική κάλυψη των ΑΠΕ για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχετικών επενδύσεων.

Επισημαίνεται, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ότι η εταιρεία έχει δημιουργήσει από το 2007 την ειδική προϊοντική γραμμή “Energy Line” για την ασφάλιση επενδύσεων σε ΑΠΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία 2020 που η INTERAMERICAN παρουσίασε στην Έκθεση Μη Χρηματοικονομικών Πληροφοριών (NFR) προς το Υπουργείο Οικονομικών (ΓΕΜΗ), η εταιρεία στις 31.12.2020 κάλυπτε με 3.364 συμβόλαια Μονάδες Ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η ισχύς των Μονάδων έφθανε στα 518 MWp και η συνολική ασφαλιζόμενη αξία τους ήταν 997,2 εκατ. ευρώ.

Στη μελέτη της ΕΥ (Renewable Energy Country Attractiveness Index – RECAI) η Ελλάδα αναρριχήθηκε από την 31η στην 26η θέση της κατάταξης του δείκτη για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν την κορυφαία θέση στην κατάταξη, έπειτα από την επανεισδοχή τους στη Συμφωνία των Παρισίων και τους νέους στόχους εκπομπών που έθεσαν. Ωστόσο, στο πλαίσιο της επερχόμενης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26), οι περισσότερες χώρες σκοπεύουν να θέσουν υψηλότερους ενεργειακούς στόχους, παρά τις οικονομικές συνθήκες.

Ενίσχυση

Όπως σημειώνεται στην Έκθεση, κατά το 2020 οι επενδύσεις παγκοσμίως για την ενίσχυση της δυνατότητας παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ αυξήθηκαν κατά 2%, αγγίζοντας τα 303,5 δισ. δολάρια -το δεύτερο μεγαλύτερο ποσόν μέχρι σήμερα, παρά τον αντίκτυπο της πανδημίας του COVID-19. Παρ’ όλα αυτά, στην 57η έκδοση του δείκτη της EY για τις ΑΠΕ, εκτιμάται ότι η μελλοντική ανάπτυξη που θα μπορέσει να οδηγήσει σε καθαρή μηδενική κατανάλωση ενέργειας, απαιτεί επιπλέον επενδύσεις της τάξης των 5,2 τρισ. δολαρίων, ενώ υπογραμμίζεται ο κρίσιμος ρόλος που καλούνται να διαδραματίσουν οι θεσμικοί επενδυτές στη χρηματοδότηση αυτής της ενεργειακής μετάβασης.

«Τα ευρήματα του δείκτη δηλώνουν ότι τα ζητήματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης (ESG), αναδύονται ολοένα και περισσότερο ως προτεραιότητα στις ατζέντες των επενδυτών, την ίδια στιγμή που το ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών για τις ΑΠΕ συνεχίζει να αυξάνεται» παρατηρεί η ΕΥ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα