Eχει ως κύρια αποστολή την ενημέρωση της κοινής γνώμης για τις υπό διαμόρφωση τάσεις, προσεγγίσεις και συμπεριφορές σε όλο τον κόσμο μέσα από έρευνες αλλά και ανάλυση περιεχομένου και δεδομένων κλπ. Σε μια πρόσφατη έρευνά του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πολίτες που κατά κύριο λόγο αρνούνται τους περιορισμούς που επιβάλλουν λόγω covid 19 οι κυβερνήσεις για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και εν γένει, το δημόσιο συμφέρον έχουν μια ιδεολογική προέλευση από τα Δεξιά ή στα Δεξιά του πολιτικού φάσματος.
Το εύρημα αυτό αφορά όλο τον κόσμο – από τις ΗΠΑ έως και τη μακρινή Αυστραλία συν τις αναπτυγμένες χώρες/κοινωνίες της Δύσης. Με μια φωτεινή εξαίρεση: Την Ελλάδα. Στον τόπο μας όσοι αρνούνται τα μέτρα προέρχονται από τα Αριστερά του πολιτικού φάσματος. ( Το διάγραμμα που φιλοξενούμε είναι αποκαλυπτικό).
Το Σχόλιο: Το Pew δεν ασχολείται ειδικά με την περίπτωση της Ελλάδος και δεν έχει και κανένα λόγο να το κάνει. Πολιτικοί παρατηρητές στην Αθήνα σπεύδουν με βάση το διάγραμμα να υποστηρίξουν την άποψη ότι στη χώρα μας έχουμε μια παράδοξη συνάντηση: O του τραμπισμός – από τις ΗΠΑ- συναντά τον εγχώριο πολακισμό». Το ποσοστό που φαίνεται στο διάγραμμα είναι προϊόν αυτής της συνάντησης. Αλλά, ο Πολακισμός εκφράζει την Αριστερά; Κάθε άλλο, παρά αυτό. Με μία μικρή υπόμνηση: O ΣΥΡΙΖΑ έχει ενσωματώσει τη συνωμοσιολογία του Πάνου Καμένου και για αυτό δεν τον έχει πια ανάγκη. Άλλωστε, ο βουλευτής Χανίων ήταν ένας από τους φίλους του πρώην υπουργού Άμυνας και σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του διατηρεί αυτούσιο το πνεύμα του με κάλυψη του Αλέξη Τσίπρα.
Οι Πιθανότητες
Ας μην περάσει απαρατήρητο ένα στοιχείο για τις βλαβερές συνέπειες της άρνησης του εμβολιασμού τώρα που βρισκόμαστε μια ανάσα από τον πρώτο φθινοπωρινό μήνα: «Ένας εμβολιασμένος πολίτης έχει 13 φορές λιγότερες πιθανότητες να διασωληνωθεί από έναν ανεμβολίαστο».
Το στοιχείο αυτό το συγκράτησα από το περιεχόμενο μιας ανάρτησης του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στο Linkedin.
Σε αυτήν την ανάρτηση διαβάζω: «Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, χθες (σ.σ 23/8/2021) 319 συμπολίτες μας ήταν διασωληνωμένοι λόγω COVID. Από αυτούς οι 291 (91%) είναι δυστυχώς ανεμβολίαστοι, ενώ είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν, και μόλις 28 (9%) είναι εμβολιασμένοι.
Με αναγωγή, λοιπόν, των πιθανοτήτων βαριάς νόσησης μεταξύ του εμβολιασμένου και ανεμβολίαστου πληθυσμού προκύπτει ότι αν νοσήσει ένας εμβολιασμένος πολίτης έχει 13 φορές λιγότερες πιθανότητες να διασωληνωθεί από έναν ανεμβολίαστο. Μάλιστα στις ηλικίες ανω των 60 ετών οι πιθανότητες αυτές, με τα σημερινά δεδομένα, αυξάνονται στις 20 φορές.
Αν υποθέσουμε, συνεπώς, ότι όλοι οι Έλληνες είχαμε κάνει το εμβόλιο, χθες θα είχαμε κάτι παραπάνω από το 1/10 των ΜΕΘ COVID κατειλημμένες, δηλαδή περίπου 50 ΜΕΘ αντί των 319».
______________________________________
Οι Πυρκαγιές
Σήμερα, το πρωί στις 10:30 σύμφωνα με ειδική ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας της Βουλής είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει η συνεδρίαση με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών και τα μέτρα αποκατάστασης. Η συζήτηση γίνεται κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η Παρθενική Εμφάνιση: Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει και η παρθενική εμφάνιση στη Βουλή του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές Χρήστου Τριαντόπουλου που θα κληθεί να σηκώσει με πλήθος στοιχείων και δεδομένων το βάρος της αντίκρουσης της κριτικής των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Η Αντιπολίτευση: Στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αξιοποιώντας προσβάσεις στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – ακόμη και αιρετών που βγήκαν με την στήριξη της ΝΔ- μετείχαν σε ένα αγώνα δρόμου για την εξεύρεση μαρτυριών από πληγέντες των περιοχών της Καρδίτσας (Ιανός) και της Σάμου (σεισμός) που να αποκαθηλώνουν το success story για την δράση του Χρήστου Τριαντόπουλου.
_______________________________________
Ο Δήμαρχος
Και η μουρμούρα για τον παραγκωνισμό των τοπικών παραγόντων από την επιχείρηση της επόμενης μέρας για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών της Β. Εύβοιας καλά κρατεί… Μέσα σε αυτό το σκηνικό υπάρχει και μια εξαίρεση. Πρόκειται για τον δήμαρχο Ιστιαίας – Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς ο οποίος όχι μόνο ξέρει και μπορεί να διοικεί, όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά με προσωπική ευθύνη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς τα αντιπλημμυρικά έργα και αλλά και τα έργα για την αντικατάσταση των κατεστραμμένων δικτύων ύδρευσης στην ευρύτερη περιοχή.
Η Ανάρτηση: Σε μια ανάρτηση του δημάρχου Κοντζιά διαβάζω: «Η επόμενη μέρα θέλει δουλειά. Ο πρωθυπουργός χθες ανακοίνωσε την επιτάχυνση χρηματοδότησης του αντιπλημμυρικού έργου της Ιστιαίας προϋπολογισμού 11.000.000€ (ώριμη πρότασή μας από τον Απρίλιο 2021) ενώ στις 5-8-‘21 εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Τρίτσης» έργο προϋπολογισμού 7.500.000€ (πρότασή μας από τον Ιανουάριο ‘21) που αφορά αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης (Αγ.Γεώργιος Λιχαδας, Αιδηψός, Αγ.Γεώργιος Ιστιαίας, Ιστιαία, Νεοχώρι, Πευκί, Γούβες , Καστρί, Κουτσούμπρι, Αγριοβότανο).
Ήδη ξεκινάμε την εκπόνηση μελετών για θωράκιση από τις βροχές των πυρόπληκτων περιοχών και συνεχίζουμε μαχητικά τις διεκδικήσεις για της εξασφάλιση του εισοδήματος των δημοτών μας που ζούσαν από το δάσος, τις καλλιέργειες, τη μελισσοκομία και την κτηνοτροφία που εξαφανίσθηκε από την πυρκαγιά.
Συνεχίζουμε όλοι μαζί, με δουλειά και αλληλεγγύη για το αύριο».
________________________________________
Ο Στουρνάρας
Ποιος είπε ότι με τα της Κλιματικής Αλλαγής που μεταβλήθηκε σε Κλιματική Κρίση με το πέρασμα των χρόνων ασχολείται μόνον η Christine Lagarde; Βεβαίως, από την θέση ευθύνης που κατέχει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει πάρει στον ώμο το μεγάλο βάρος για μια πράσινη νομισματική πολιτική. Παρόλα αυτά, ο καθηγητής Γιάννης Σουρνάρας και η υπό την ηγεσία του, Τράπεζα της Ελλάδος ήταν σταθερά στην πρωτοπορία. Και για την αντιμετώπιση των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής- Κλιματικής Κρίσης στην οικονομία αλλά και στην αναγκαία και απαραίτητη προσαρμογή του χρηματοπιστωτικού συστήματος στις νέες συνθήκες.
Από ομιλίες του Γιάννη Στουρνάρα συγκράτησα τα εξής στοιχεία και δεδομένα:
- Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη κεντρική τράπεζα που ασχολήθηκε και ασχολείται συστηματικά με το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Το 2009 σύστησε την Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ), η οποία συνεχίζει όλα αυτά τα χρόνια να συμβάλλει με την έρευνά της στο κρίσιμο ζήτημα της αλλαγής του κλίματος. Στόχος μας είναι η ανάδειξη των κινδύνων και των ευκαιριών που εκπορεύονται από τη μεταβολή του κλίματος, καθώς οι μελέτες έχουν δείξει πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει σημαντικά την οικονομία και αναδεικνύεται ως βασική παράμετρος στη χάραξη των σχετικών πολιτικών.
- Όσον αφορά ειδικότερα τον τραπεζικό τομέα, πριν από ενάμιση χρόνο υπογράφηκαν οι Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής του UNEP FI, με στόχο να προσδιοριστούν ο ρόλος και οι ευθύνες του τομέα στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος. Σήμερα, πάνω από 200 ιδρύματα διεθνώς έχουν υιοθετήσει τις Αρχές, οι οποίες διευκολύνουν τις τράπεζες να θέσουν στόχους αειφορίας και διαφάνειας, να εντάξουν μετρήσιμους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς στόχους στη στρατηγική τους, να ελέγχουν και να υπολογίζουν την επίδραση των χρηματοδοτήσεών τους και να δημοσιοποιούν και να βελτιώνουν τον αντίκτυπό τους, θετικό ή αρνητικό, στην κοινωνία και το περιβάλλον.
- Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι η πρώτη κεντρική τράπεζα παγκοσμίως που προσυπέγραψε τις Αρχές αυτές, ενώ συμμετέχει επίσης σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες κεντρικών τραπεζών, όπως το Δίκτυο Κεντρικών Τραπεζών και Εποπτικών Αρχών για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (Network of Central Banks and Supervisors for Greening the Financial System – NGFS).[8] Πρόκειται για ένα δίκτυο που έχει συσταθεί με σκοπό την ενίσχυση της παγκόσμιας προσπάθειας για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας των Παρισίων και την ενδυνάμωση του ρόλου του χρηματοπιστωτικού συστήματος στη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη.
H Lagarde: Ο καθηγητής Στουρνάρας δίνει τα εύσημα που ανήκουν στην Lagarde: (…) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στηρίζει ενεργά τις πρωτοβουλίες για τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία.
H πρόεδρος Christine Lagarde έχει ήδη δηλώσει ότι η ΕΚΤ “θα διερευνήσει κάθε δυνατή οδό προκειμένου να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή”.
Είναι επίσης γνωστό ότι ένα από τα θέματα κατά την τρέχουσα επανεξέταση της στρατηγικής της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική είναι οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από την κλιματική αλλαγή, πώς αυτοί επηρεάζουν την επίτευξη των στόχων της σταθερότητας του γενικού επιπέδου των τιμών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και οι τρόποι αντιμετώπισής τους.
Τα Προγράμματα Ανάκαμψης: Ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο – το αναφέρει πάντα στις ομιλίες του- είναι ο συνδυασμός των προγραμμάτων ανάκαμψης με την πράσινη ευκαιρία στο περιβάλλον αλλά και στην οικονομία και την κοινωνία.
«Τα προγράμματα ανάκαμψης προσφέρουν την ευκαιρία να ευθυγραμμιστούν στενότερα οι δημόσιες πολιτικές με τους κλιματικούς στόχους, περιορίζοντας τον κίνδυνο της επένδυσης σε υποδομές υψηλής έντασης άνθρακα ή δημιουργώντας υποδομές ανθεκτικότερες στην κλιματική μεταβολή. Έτσι, οι επενδύσεις μπορούν να προσανατολιστούν σε τομείς και τεχνολογίες που επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση και βελτιώνουν την ανθεκτικότητα απέναντι σε μελλοντικές διαταραχές εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και ―πρo πάντων― δεν υπονομεύουν τις προσπάθειες των κρατών να αντιμετωπίσουν τις πιεστικές περιβαλλοντικές προκλήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό κινείται το μέσο ανάκαμψης Next Generation EU, το οποίο θα χρηματοδοτήσει πρωτοβουλίες για την περίοδο 2021-2026 ύψους 750 δισεκ. ευρώ για δράσεις αναπτυξιακές, με σημαντικότερες αυτές που αφορούν τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, την εξοικονόμηση πόρων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα και της οικονομίας γενικότερα, καθώς και τη θωράκιση του τομέα της υγείας.
Στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη περιλαμβάνονται: η περιβαλλοντική βιωσιμότητα, η παραγωγικότητα, η δικαιοσύνη και η μακροοικονομική σταθερότητα, ως οι κατευθυντήριες αρχές στις οποίες βασίζονται τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των κρατών-μελών, καθώς και οι εθνικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις τους. Έτσι, πάνω από το 1/3 των αντίστοιχων εθνικών προγραμμάτων ανάκαμψης αναμένεται να δαπανηθεί σε πολιτικές που συνδέονται με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της στρατηγικής της ΕΕ που επιδιώκει να γίνει η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050. Αυτό θα συντελέσει επίσης ώστε η ΕΕ να εξασφαλίσει έσοδα για την αποπληρωμή του δανείου των 750 δισεκ. ευρώ του Next Generation EU».
Latest News
Έδειξε χαρακτήρα το ΧΑ, οι επισκέψεις του Άδωνη, η σιγή Βορίδη, η Λαζαράκου στο Παρίσι, ο «κακός» δείκτης, τα σύννεφα για CVC, νέα μάχη Κούβελου – Καπράλου
Δεν θέλει…
Γεννά(ρης) κέρδη το ΧΑ, περιμένουν σήμα οι εισηγμένες, ο «κόσμος» της Γκίλφοϊλ, κλείνει το μάτι στον Μασκ η Ράπτη, «σπάει» η Θεσσαλία, το λάθος με τα Airbnb, τα στεφάνια του Σημίτη
Βέλτιστο σενάριο
Βλέπει υψηλότερα το χρηματιστήριο, εν αναμονή του ν/σ για την κεφαλαιαγορά, έδωσε στο πιάτο τη σύσταση η Goldman Sachs, το κακό timing των ασφαλιστικών, φουντώνει η κόντρα για τα σκουπίδια
Ημέρα διανομής
Παίρνει ύψος το χρηματιστήριο, ο γιος του Τραμπ (;) στην Ελλάδα, σπάνε συμβόλαια υγείας, σιγή ιχθύος από κλινικάρχες, ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τις golden visa;
Μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο
Το January effect στο ΧΑ, στο βάθος η JP Morgan, τα σχέδια της AKTOR, ο «πυροσβέστης» Λιβάνιος, τα «παιχνίδια» με το Υπερταμείο, ο ελληνικός ΝΟΚ στην… Ευρώπη
Σύννεφα
Σηκώνει μανίκια η ΑΑΔΕ, οι «αόρατες» καθαρίστριες των Airbnb, αλήθειες από τον Μυτιληναίο, «ζεσταίνονται» οι λογαριασμοί ρεύματος, η επένδυση της CMBlu Energy, η «ενέδρα» Ανδρουλάκη
Θετικά τα μηνύματα
Η «είδηση» της χρονιάς, κληρώνει για Ηλέκτωρ, η «χυλόπιτα» στην Goldman, οι ελπίδες για το January effect στο ΧΑ, η «βόμβα» των ασφαλίστρων
Η είδηση της χρονιάς
Τα «βρήκαν» οι Αθηναίοι την Πρωτοχρονιά, μάγεψε η Ρομπόλη, τα «τραπέζια» του Καρέλια, καμπανάκι Βέττα, ενεργειακός «χειμώνας» στην Ευρώπη, η ανακούφιση Ρόκα, το ρεκόρ του ΤΑΙΠΕΔ
Έλαμπε η Αθήνα
Συναγερμός στις διαφημιστικές, το τεστ της Κρουαζιέρας, οργανώνονται οι αγρότες, οι part time δουλειές, τα ξεκαθαρίσματα στις κλινικές, τα business plan (;) του Ελλάκτωρ και της Allwyn
Ψηφιακή ασφάλεια
Ο Δεληβοριάς και η ΕΡΤ, το στοίχημα του Χατζηδάκη, προσοχή με τα κρυπτονομίσματα, οι Άγγλοι για την Metlen, το σπριντ της Hellenic Hydrogen, τα καρφιά για ΔΕΣΦΑ
Οι εκδηλώσεις