Ανακόπτοντας ένα ανοδικό σερί διαδοχικών ρεκόρ η Wall Street έκλεισε στο κόκκινο την Πέμπτη, λίγες ώρες πριν από τον «χρησμό» του Κεντρικού Τραπεζίτη Τζερόμ Πάουελ, αναφορικά με την νομισματική πολιτική της Fed.

Ήδη μία ημέρα, πριν από την ομιλία Πάουελ στο συμπόσιο του Τζάκσον Χολ, τα γεράκια της Fed έκαναν δυναμική εμφάνιση με δηλώσεις τους, τονίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ήρθε η ώρα για το tapering.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα πρέπει να αρχίσει να περιορίζει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων άμεσα και να ολοκληρώσει τη διαδικασία μέχρι το τέλος Μαρτίου, ώστε να αποτρέψει την υπερθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ.

Αβεβαιότητα

Μεσούσης της αβεβαιότητας, και εκμεταλλευόμενοι τα ρεκόρ των προηγούμενων ημερών, οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις για την κατοχύρωση κερδών, ρίχνοντας χαμηλότερα τους δείκτες της Wall Street

Αρνητικό στο επενδυτικό κλίμα επέδρασαν και οι φονικές εκρήξεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν.

Στα μακροοικονομικά της ημέρας, η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ελαφρώς ταχύτερους ρυθμούς από ό, τι αναφέρθηκε αρχικά το δεύτερο τρίμηνο. Όμως, οι αιτήσεις για άνεργους, αν και εξακολουθούν να βρίσκονται σε καθοδική τροχιά, αυξήθηκαν υψηλότερα την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, οι αιτήσεις για νέα επιδόματα διαμορφώθηκαν στις 353.000, κοντά στις 350.000 που ανέμεναν οι αναλυτές και ελαφρά πάνω από τις 349.000 της περασμένης εβδομάδας. Οι αιτήσεις για συνεχιζόμενα αιτήματα από παλαιούς ανέργους διαμορφώθηκαν στα 2,862 εκατ. έναντι των 2,772 εκατ. που προέβλεπαν οι αναλυτές. Την περασμένη εβδομάδα βρίσκονταν στα 2,820 εκατ.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 0,54%, στις 35.213,12, ο S&P 500 έχασε 0,58%, στις 4.469,92 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq έπεσε κάτω από τις 15.000 μονάδες, και έκλεισε στις 14.945,81 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 0,58%.

Από τους 11 κύριους τομείς του S&P 500, όλοι εκτός από τα ακίνητα ήταν στο κόκκινο, με τις μετοχές ενέργειας να υφίστανται τη μεγαλύτερη ποσοστιαία απώλεια μετά από αρκετές συνεδρίες ισχυρών κερδών.

Γεράκια εν δράσει

Ο Μπούλαρντ, μιλώντας στο CNBC, είπε ότι το μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ήταν ενδεδειγμένο για το 2020 προκειμένου να υποστηρίξουν τις αμερικανικές επιχειρήσεις μέσω της πανδημίας Covid-19, αλλά τώρα ελλοχεύει ο κίνδυνος για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τον πληθωρισμό.

Πολύ… βιαστικός για την έναρξη του tapering εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Dallas Fed, Ρόμπερτ Κάπλαν, δηλώνοντας πως θα ήθελε η αναγγελία για την έναρξη της επιβράδυνσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων να γίνει από το συμβούλιο, τον ερχόμενο μήνα και να εφαρμοστεί ήδη τον Οκτώβριο.

«Με βάση τα όσα έχω δει, δεν βλέπω να υπάρχει κάτι στο σημείο αυτό, που να μπορούσε να μου αλλάξει γνώμη. Οπότε η άποψη μου συνεχίζει να είναι πως όταν φτάσουμε στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να ανακοινώσουμε το πλάνο αναπροσαρμογής των αγορών και να ξεκινήσουμε να το εφαρμόζουμε τον Οκτώβριο ή αμέσως μετά» τόνισε χαρακτηριστικά, σε δηλώσεις του στο CNBC.

Η οικονομία έχει φτάσει στο σημείο όπου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα μπορεί να αρχίσει να αποσύρει την νομισματική στήριξη που παρείχε, είπε στο CNBC η πρόεδρος της Fed του Κάνσας, Έστερ Τζορτζ, ενώνοντας τη φωνή της με τα υπόλοιπα γεράκια που ζητούν να αρχίσει άμεσα το tapering.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street