Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκταμίευσε σήμερα 2,25 δισ. Ευρώ στη Γερμανία ως προχρηματοδότηση, ισοδύναμη με το 9% της χρηματοδότησης της χώρας στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF). Αυτό αντιστοιχεί στο ποσό προχρηματοδότησης που ζήτησε η Γερμανία στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Η πληρωμή προχρηματοδότησης θα βοηθήσει στην έναρξη της εφαρμογής των κρίσιμων επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών μέτρων που περιγράφονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Γερμανίας.

Η Επιτροπή θα εγκρίνει περαιτέρω εκταμιεύσεις βάσει της εφαρμογής των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Γερμανίας. Η χώρα πρόκειται να λάβει συνολικά 25,6 δισεκατομμύρια ευρώ, που θα αποτελείται πλήρως από επιχορηγήσεις, καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής του σχεδίου της.

Η σημερινή εκταμίευση ακολουθεί την πρόσφατη επιτυχή εφαρμογή των πρώτων πράξεων δανεισμού στο πλαίσιο της NextGenerationEU. Μέχρι το τέλος του έτους, η Επιτροπή σκοπεύει να συγκεντρώσει συνολικά έως και 80 δισεκατομμύρια ευρώ σε μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση, που θα συμπληρωθεί με βραχυπρόθεσμους λογαριασμούς της ΕΕ, για τη χρηματοδότηση των πρώτων προγραμματισμένων εκταμιεύσεων σε κράτη μέλη στο πλαίσιο της NextGenerationEU.

Μέρος της NextGenerationEU, το RRF θα παράσχει 723,8 δισεκατομμύρια ευρώ (σε τρέχουσες τιμές) για την υποστήριξη επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων σε όλα τα κράτη μέλη. Το γερμανικό σχέδιο είναι μέρος της πρωτοφανούς ανταπόκρισης της ΕΕ για να βγει ισχυρότερη από την κρίση COVID-19, προωθώντας τις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις και ενισχύοντας την ανθεκτικότητα και τη συνοχή στις κοινωνίες μας.

Υποστήριξη μετασχηματιστικών επενδύσεων και μεταρρυθμιστικών έργων

Το RRF στη Γερμανία χρηματοδοτεί επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να έχουν βαθιά μετασχηματιστική επίδραση στην οικονομία και την κοινωνία της Γερμανίας. Εδώ είναι μερικά από αυτά τα έργα:

Εξασφάλιση της πράσινης μετάβασης: Το γερμανικό σχέδιο θα επενδύσει 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε πράσινο υδρογόνο για να βοηθήσει στην εκπομπή άνθρακα στη γερμανική οικονομία. 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τους πολίτες να αποκτήσουν περισσότερα από 800.000 οχήματα απαλλαγμένα από άνθρακα.

Στήριξη της ψηφιακής μετάβασης: Το γερμανικό σχέδιο θα διαθέσει 3 δισεκατομμύρια ευρώ για την ψηφιακή διάθεση περισσότερων από 215 δημόσιων υπηρεσιών και θα διαθέσει 2,25 δισεκατομμύρια ευρώ για διασυνοριακές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες μεγάλης κλίμακας σε μικροηλεκτρονική και υποδομές νέας γενιάς cloud.

Ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής ανθεκτικότητας : Το γερμανικό σχέδιο θα επενδύσει 3 δισεκατομμύρια ευρώ στον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων για τη βελτίωση της ψηφιακής τους υποδομής, των δυνατοτήτων έκτακτης ανάγκης, της τηλεϊατρικής, της ρομποτικής και της πληροφορικής και της κυβερνοασφάλειας. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης ένα κοινό πρόγραμμα σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο για την αντιμετώπιση των συμφόρων επενδύσεων, τη συντόμευση των διαδικασιών διοικητικού σχεδιασμού και έγκρισης, την τυποποίηση των απαιτήσεων για αίτηση χρηματοδότησης επιδοτήσεων και την επιτάχυνση της κατασκευής κατοικιών.

Μέλη του Κολλεγίου είπαν:

Η πρόεδρος Ursula von der Leyen δήλωσε: «Η COVID-19 είναι μια εξαιρετική κρίση γιατί αποδεικνύει ότι η υγεία, το περιβάλλον και η οικονομία είναι όλα συνδεδεμένα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να επενδύσουμε τώρα για αλλαγή, να οικοδομήσουμε ένα μέλλον που θα είναι ταυτόχρονα πιο ανθεκτικό, πιο φιλικό προς το περιβάλλον και ανταγωνιστικό. Αυτό επιδιώκει να επιτύχει η NextGenerationEU μέσω της υποστήριξής της στα επενδυτικά και μεταρρυθμιστικά σχέδια των κρατών μελών της ΕΕ. Και είμαι πολύ χαρούμενος που σήμερα κάνουμε την πρώτη πληρωμή άνω των 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στη Γερμανία για να υποστηρίξουμε τις προσπάθειές της να δημιουργήσει μια οικονομία και κοινωνία πιο απαλλαγμένη και ψηφιακή από άνθρακα ».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή