Στο τέλος έφτασε ο τρύγος στη Σαντορίνη, με την συνολική παραγωγή να μην ξεπερνάει τους 2.000 τόνους σταφυλιών, σημειώνοντας μια πτώση περίπου 30% από μια μέση παραγωγή για τον αμπελώνα του νησιού.
Ο συνδυασμός ανομβρίας και καύσωνα δημιούργησε προβλήματα στην ωρίμανση των σταφυλιών. Γενικά ήταν μια ιδιαίτερα ξηρή χρονιά και όπως εξηγεί η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, μέχρι το γυάλισμα των σταφυλιών οι αρχικές προβλέψεις μίλαγαν για όγκο παραγωγής πάνω από τον μέσο όρο της Σαντορίνης. Όμως ο συνδυασμός ανομβρίας και καύσωνα στρεσάρισε τα αμπέλια και σε πολλές περιπτώσεις στέγνωσε τα σταφύλια, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες πρωίμησαν την παραγωγή.
Κατά συνέπεια τα αμπέλια δεν απέδωσαν το 100% των δυνατοτήτων τους. Ένα ακόμα πρόβλημα που παρατηρήθηκε ήταν η ανισσοραγία και η ανομοιομορφία στον βαθμό ωρίμανσης των σταφυλιών όχι μόνο στο ίδιο αμπέλι και στο πρέμνο, αλλά ακόμα και στο ίδιο το τσαμπί.
Παρ’ όλα όμως τα προβλήματα, οι οινοποιοί δηλώνουν αισιόδοξοι σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «με πολλές ιδιαιτερότητες το φετινό σταφύλι, αλλά… κάτι καλό κρύβουν οι δεξαμενές μας». Γι’ αυτό όπως εκτιμούν, η φετινή χρονιά έχει προϋποθέσεις για την παραγωγή κρασιών με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά.
«Οι μούστοι δείχνουν ότι θα έχουμε πολύ καλό αποτέλεσμα», τονίζει η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων σημειώνοντας ότι οι φρέσκιες σαντορίνες έχουν αρωματικό μπουκέτο λευκών λουλουδιών, εσπεριδοειδών όπως λεμόνι, γκρέιπφρουτ και λευκόσαρκων φρούτων όπως μπανάνα, πεπόνι, ροδάκινο και αχλάδι. Στόμα νευρώδες με καλή οξύτητα σε συνδυασμό με τη χαρακτηριστική ορυκτότητα της Σαντορίνης. Το σώμα τους εμφανίζεται πλούσιο και γεμάτο με ιδιαίτερη ένταση.
«Ο αλκοολικός τίτλος που κυμαίνεται στο 13 – 14,5%, οι οξύτητες που ανάλογα με το βαθμό ωριμότητας κυμαίνονται από 6 έως 6,5 gr/lt (εκφρασμένη σε τρυγικό οξύ), και το pH από 3,10 έως 3,20, μας κάνουν να νοιώθουμε σίγουροι ότι η εσοδεία 2021 θα είναι αντάξια της υψηλής ποιότητας των κρασιών της Σαντορίνης με μεγάλη αντοχή στο χρόνο».
Latest News
Ανισότητες μεταξύ μικρών και μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων - Κερδισμένοι και χαμένοι
Στην Ευρώπη, οι μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις αποκομίζουν κέρδη ρεκόρ όταν οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύονται, ενώ οι μικρές φάρμες παλεύουν με ελάχιστα περιθώρια κέρδους
Ευρωπαϊκός συναγερμός για απάτες στο ελαιόλαδο – Πώς βρίσκουν έδαφος οι επιτήδειοι
Καμπανάκι από την ομάδα εργασίας στο ελαιόλαδο των Copa - Cogeca - Τι προτείνουν για την προστασία του εμβληματικού προϊόντος
Προδημοσιεύτηκε η παρέμβαση για επενδύσεις σε θερμοκήπια - Τι προβλέπεται
Η δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 150.000.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Ελλάδα
Καμπανάκι εξαγωγέων για κοπές και διακίνηση ακατάλληλων εσπεριδοειδών
Εσπεριδοειδή κατευθύνονται κατευθείαν από το χωράφι προς τις εξαγωγές χωρίς να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις
Στα 410 εκατ. το πρόγραμμα νέων αγροτών - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις
Οι υποψήφιοι νέοι αγρότες μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση τους ηλεκτρονικά
Την 1η Νοεμβρίου το Ξινόμαυρο γιορτάζει παγκοσμίως
Το εκλεκτό και επώνυμο κρασί αποτελεί προτεραιότητα του ελληνικού οινοποιητικού κλάδου τα τελευταία χρόνια
Πρόγραμμα για εγγειοβελτιωτικά έργων προϋπολογισμού 169 εκατ. ευρώ
Κώστας Τσιάρας: Έργα που αυξάνουν την αποδοτικότητα της γεωργικής γης και μειώνουν τις απώλειες νερού στην άρδευση
Νέα μέτρα για τις μετακινήσεις λόγω ευλογιάς των προβάτων – Τι ισχύσει με τις σφαγές
Σε ποιες Περιφέρειες εφαρμόζονται νέα μέτρα για την ευλογιά προβάτων και σε ποιες αίρονται
Προδημοσιεύτηκε η πρόσκληση για νέες αρδευτικές υποδομές – Τι προβλέπεται
Στην παρέμβαση, σύμφωνα με την προδημοσίευση του ΥπΑΑΤ, εντάσσονται και συγχρηματοδοτούνται πράξεις που αφορούν υποδομές εγγείων βελτιώσεων
Γιατί οι Ισπανοί ζητούν την εκρίζωση 950.000 στρεμμάτων αμπέλου
Οι εκτιμήσεις για το ισπανικό κρασί μειώθηκαν κατά 3 εκατομμύρια hl