Η διαγωνιστική διαδικασία που διενεργήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων οδικών αξόνων της, για χρονική περίοδο 35 ετών δεν είχε μόνο ευτυχή κατάληξη (με την αποσφράγιση της βελτιωμένης οικονομικής προσφοράς που κατέθεσε η ένωση προσώπων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ– EGIS PROJECTS), αλλά κατέγραψε και ένα ρεκόρ.

Και αυτό γιατί υπήρξε το μεγαλύτερο τίμημα που έχει προσφερθεί μέχρι στιγμής για παραχώρηση περιουσιακού στοιχείου του χαρτοφυλακίου του. Η συνολική αξία της συμφωνίας παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού εκτιμάται στα 2.766.100.000 ευρώ, καθώς περιλαμβάνει, το εφάπαξ τίμημα, τις υποχρεωτικές επενδύσεις και τα αναμενόμενα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης.

______________________________________

Ο ισχυρός άνδρας

O Ρόμπερτ Μενέντεζ ένα από τα πρόσωπα της πολιτικής σκηνής της Ουάσιγκτον με την μεγαλύτερη ισχύ βρέθηκε face to face με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι δύο άνδρες γνωρίζονται καλά και υπάρχει αμοιβαία συμπάθεια και εκτίμηση. «Νομίζω πως η τελευταία φορά που συναντηθήκαμε ήταν στη διάρκεια της επίσκεψής σας στην Washington όταν σας έδωσα και ένα υπογεγραμμένο αντίγραφο του νόμου East Med Act. Η Ελλάδα αποτελεί κύριο παράγοντα αυτής της στρατηγικής συνεργασίας», είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Γερουσιαστής Menendez απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Η Ατζέντα: Το τι ειπώθηκε μεταξύ των δύο ανδρών στην μεταξύ τους συνάντηση έμεινε …μεταξύ τους. Πάντως, στην διευρυμένη συνάντηση που συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς o υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Αθανάσιος Ντόκος, και η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, όπως ανακοινώθηκε επισήμως, ο πρωθυπουργός προέβη σε «επισκόπηση των άριστων διμερών σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ και συζήτησε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική και τα Βαλκάνια, αλλά και τη Μέση Ανατολή, με επίκεντρο την κατάσταση το Αφγανιστάν», ενώ κοινή, υπήρξε,  η διαπίστωση περί του υψηλότατου επιπέδου των σχέσεων Αθήνας – Ουάσιγκτον, όπως επίσης και περί των ακόμα μεγαλύτερων δυνατοτήτων για συνεχή επέκταση και εμβάθυνσή τους.

Η Ατζέντα (2): Η διαπίστωση για το υψηλότατο επίπεδο της σχέσης Ελλάδος – ΗΠΑ δεν αμφισβητείται αλλά σε κάθε περίπτωση μένει ανοικτό το ζήτημα της επίσημης θέσης /στάσης της Ουάσιγκτον για τις χρηματοδοτήσεις  του επενδυτικού – χρηματοδοτικού βραχίονα της αμερικανικής διπλωματίας, του U.S. International Development Finance Corporation (DFC) αλλά και για την προμήθεια των νέων φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό.

Πάντως, όσοι γνωρίζουν τις εξελίξεις από πρώτο χέρι επιμένουν ότι η δουλειά έχει κλείσει παρά τις αντιδράσεις των επιτελών του Πολεμικού Ναυτικού. Άλλωστε, σε αυτό το θέμα οι Αμερικανοί ήταν κάθετοι και αμετακίνητοι για το που θα κατέληγαν οι φρεγάτες. Λεπτομέρειες απομένουν…

__________________________________

Ο ισχυρός άνδρας (2)

Χτες το βράδυ ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, κύριος Ρόμπερτ Μενέντεζ, μίλησε στο Μουσείο της Ακρόπολης, σε εκδήλωση που διοργανώνει η Επιτροπή «Ελλάδα 2021», στο πλαίσιο του Forum «Η Ελλάδα το 2040».

Το cv: Στο site  της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», βρήκα ένα αναλυτικό cv. Το αναδημοσιεύω: «Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ είναι διακεκριμένος Αμερικανός δικηγόρος και πολιτικός. Από το 2006 υπηρετεί ως γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών για το Νιου Τζέρσεϊ, ενώ από το 2021 κατέχει τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, συμμετέχοντας ενεργά στη διαμόρφωση της Εξωτερικής Πολιτικής της χώρας του.

Διαχρονικός υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων εντός και εκτός του Αμερικανικού Κοινουβουλίου, ο κύριος Μενέντεζ έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες όπως το East Med Act, η υιοθέτηση διακομματικού Ψηφίσματος της Αμερικανικής Γερουσίας για τη Διακοσιετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης, η προώθηση της στρατηγικής συνεργασίας και σχέσης της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, ενώ προσφάτως απηύθυνε έκκληση προς τις Αμερικανικές Αρχές να προσφέρουν περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών».

Στην ομιλία του, ο Γερουσιαστής Μενέντεζ στην ομιλία του δεν παρέλειψε να αναλύσει τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει προς υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων, αλλά και να περιγράψει το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό ρόλο που καλείται η Ελλάδα να διαδραματίσει στο νέο διεθνές περιβάλλον τις επόμενες δεκαετίες.

______________________________

Το 2040

Η ομιλία του γερουσιαστή Μενέντεζ αποτέλεσε και την εναρκτήρια εκδήλωση του Forum «Η Ελλάδα το 2040». Oι κυρίως εργασίες του Forum θα πραγματοποιηθούν στις 19 Οκτωβρίου 2021, στο Ζάππειο Μέγαρο.

Το Forum: Στο πλαίσιο του Forum, εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων και κοινωνικών εταίρων θα επιχειρήσουν να καταγράψουν τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο κλάδος τους τα επόμενα 20 χρόνια. Παράλληλα κοινωνικές και παραγωγικές ομάδες με εστιασμένο ενδιαφέρον σε σημαντικά θέματα που απασχολούν ή θα απασχολήσουν τη χώρα μας στο μέλλον, οργανώνουν με το συντονισμό μελών της Ολομέλειας της Επιτροπής και με τη συμμετοχή ειδικών, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης για τα θέματα αυτά. Τέλος, εξέχουσες προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας θα σκιαγραφήσουν το διεθνές πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κληθεί και η Ελλάδα να κινηθεί στις επερχόμενες δεκαετίες.

Τα συμπεράσματα: Τα συμπεράσματα του Forum θα αποτελέσουν μια «Λευκή Βίβλο» για την επόμενη μέρα της Ελλάδας.

_________________________

Ο ανιψιός

Ο Ανδρέας Δρακόπουλος, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), του ιδιωτικού, διεθνούς φιλανθρωπικού οργανισμού που έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 5.000 δωρεές σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς ανά τον κόσμο, που επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση, από την ίδρυσή του το 1996, μετά τον θάνατο του αείμνηστου θείου του, Σταύρου Νιάρχου, ήταν ένας από τους ομιλητές του φετινού SNF Nostos Conference που είναι αφιερωμένο στο θέμα Ανθρωπότητα και Τεχνητή Νοημοσύνη, που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα.

Τεχνητή Νοημοσύνη: Σε ένα σχετικό ενημερωτικό σημείωμα διαβάζω:  «Ελάχιστες τεχνολογίες υπόσχονται να επηρεάσουν τη ζωή μας σε τόσο βαθύ επίπεδο όσο η τεχνητή νοημοσύνη. Η Τεχνητή Νοημοσύνη αγγίζει κάθε πτυχή της ανθρώπινης ύπαρξης, από το πώς και πού ζούμε, τι τρώμε, πώς δουλεύουμε, παίζουμε και δημιουργούμε, έως όταν αρρωσταίνουμε, πώς αναρρώνουμε και πώς κάνουμε πόλεμο και ειρήνη.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αμφισβητήσει και θα αναμορφώσει ακόμη και την ιδέα του τι σημαίνει να είμαστε άνθρωποι. Οι πτυχές εκείνες που καθορίζουν τη μοναδικότητα της ανθρωπότητας –η ικανότητά μας να αναπαριστούμε τον κόσμο, να τον εκλογικεύουμε και, ίσως, να τον σκεφτόμαστε δημιουργικά– θα επιτευχθούν με τρόπο παρόμοιο, ακόμη και καλύτερο, από τις μηχανές.

Έτσι, οφείλουμε να θέσουμε το ερώτημα: πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι αυτή η τεχνολογία θα ενθαρρύνει το ανθρώπινο πνεύμα, αντί να το μειώσει; Πώς θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη προκειμένου να οικοδομήσουμε έναν πιο υγιή, πιο βιώσιμο και πιο δίκαιο κόσμο; Μπορούμε να περιορίσουμε τους κινδύνους της Τεχνητής Νοημοσύνης, και να διασφαλίσουμε ότι τα οφέλη της θα διαμοιραστούν ευρέως; Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη για να ξεπεράσουμε τους περιορισμούς μας και όχι απλώς να τους ενισχύσουμε;»

Ερωτήματα που η φετινή διοργάνωση του SNF Nostos Conference αποπειράται να παράσχει ένα ευρύ φάσμα εκδοχών και προσεγγίσεων.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories