Στην παροχή κινήτρων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, αναμένεται να επιδοθεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη.

Ο ίδιος, μιλώντας στο Open, αναφέρθηκε και στο σχέδιο συγχώνευσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το οποίο αποτελεί κομμάτι του σχεδίου για το Ταμείο και τόνισε: «Το σχέδιο δεν έχει μόνο συγχωνεύσεις, έχει συνεργασίες και εξαγορές. Τα κίνητρα είναι προφανώς φορολογικά, αδειοδοτικά και δανειακά. Το κλειδί στο σχέδιο είναι για πρώτη φορά βάζουμε κάποια κριτήρια, ώστε η συγχώνευση να είναι πραγματική, να δημιουργεί ένα καινούργιο μέγεθος. Η Ελλάδα έχει τις μικρότερες μικρές, τις μικρότερες μεσαίες και τις μικρότερες μεγάλες επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Θέλουμε να πετύχουμε να αθροίσουν δυνάμεις οι επιχειρήσεις μας. Θα βάλουμε κριτήρια στα κίνητρα ώστε οι συνεργασίες να μην είναι πλασματικές. Είναι ένα από τα κλειδιά για πρόσβαση στη χρηματοδότηση. (…) Αν αποφασίσεις να συνεργαστείς, ανεξαρτήτως κλάδου, θα έχεις πρόσβαση στα δάνεια».

Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα του Ταμείου , ο αναπληρώτης υπουργός σημείωσε ότι θα έρθουν σημαντικά ποσά από το Ταμείο Ανάκαμψης στα ταμειακά διαθέσιμα. «Στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει μέσα στον Σεπτέμβρη τα 15 προαπαιτούμενα, ώστε να ξεκλειδώσει η επόμενη δόση ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Το δεύτερο είναι ότι θα ξεκινήσει το πρόγραμμα των δανείων στις αρχές Οκτωβρίου. Αυτό προσθέτει άλλα 5 δισ. ευρώ στη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας. Αυτό θα μας ξεκλειδώσει ένα μεγάλο κομμάτι για δάνεια. Συνολικά 12,7 δισ. είναι τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλα 5 δισ. ευρώ από άλλους οργανισμούς. Παράλληλα, ξεκινούν μεγάλα προγράμματα, όπως το Εξοικονομώ και θα βγαίνουν συνεχώς προγράμματα από το νέο έτος».

Ακόμη, συμπλήρωσε πως τα «δάνεια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις φτάνουν στο 1,5. δισ. ευρώ» και πρόσθεσε: «Θα έχουμε ικανό αριθμό προγραμμάτων επιδοτήσεων. Έχουμε έναν πολύ ανηφορικό δρόμο μπροστά μας. Μέχρι να ενταχθεί ένας έργο και να υλοποιηθεί, έχουμε βουνά μπροστά μας να ξεπεράσουμε. Τα προγράμματα έχουν ευκολότερη απορροφητικότητα και πρέπει να προσέξεις να επενδυθούν σωστά. Τα έργα θα αρχίσουν να απορροφούνται μετά το 2022».

ΔΕΘ

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επεσήμανε τα εξής: «Το 2022 έχουμε τη ρήτρα γενικής διαφυγής, που έχει κάποιες προϋποθέσεις: Μπορείς να ξοδεύεις μόνο για την πανδημία και δεν μπορείς να πάρεις μόνιμα μέτρα. Ο δημοσιονομικός χώρος θα προέλθει από το ρυθμό ανάπτυξης. Περιμένουμε εναγωνίως τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου. (…) Πρέπει η οικονομία να παράξει πλούτο για να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος».

Επιπλέον, επανέλαβε πως η στρατηγική της κυβέρνησης συνεχίζει να επικεντρώνει στις μειώσεις φόρων: «Η φιλοσοφία της κυβέρνησης, ότι παρά τις δημοσιονομικές θύελλες, πάντα είχαμε μια στρατηγική μείωσης των φόρων. Αυτή η στρατηγική θα συνεχιστεί με απόλυτη συγκέντρωση και επικέντρωση στο στόχο»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις