![Ο τυφώνας Άιντα απειλεί την αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/08/ImgSrc-38.jpg)
Περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ έχει διακοπεί στον Κόλπο του Μεξικού, καθώς ο τυφώνας Άιντα απειλεί την περιοχή.
Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Αυγούστου η Άιντα αναβαθμίστηκε από τροπική καταιγίδα σε τυφώνα κατηγορίας 1, με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων να προβλέπει ότι θα ενισχυθεί σε μια μεγάλη καταιγίδα κατηγορίας 4 πριν φτάσει στην ξηρά στις 29 Αυγούστου ή στις 30 Αυγούστου κατά μήκος της ακτογραμμής της Λουιζιάνα – και πιθανότατα ακριβώς δυτικά της Νέας Ορλεάνης.
Όπως ανακοινώθηκε η παραγωγή του 58,5% του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ, ή 1,065 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα, έχει ήδη διακοπεί, καθώς και το 48,8% της παραγωγής φυσικού αερίου.
Η Άιντα είναι ο πρώτος μεγάλος τυφώνας του 2021 που θα επηρεάσει σημαντικά τις επιχειρήσεις πετρελαίου, φυσικού αερίου και διύλισης.
Η ταχύτητα του ανέμου θα παίξει σημαντικό ρόλο στο θα πληγούν τα κέντρα διύλισης της περιοχής, δήλωσε ο Rick Joswick, επικεφαλής αναλυτής στην S&P Global Platts Analytics.
Ο Rick Joswick είπε ότι αν ο τυφώνας φθάσει με ανέμους 120 μίλια / ώρα, τότε οι επιπτώσεις μπορεί να είναι σημαντικές. Οι τυφώνες της κατηγορίας 4 έχουν ανέμους με ταχύτητα τουλάχιστον 131 μίλια / ώρα.
Τα πληρώματα εκκενώθηκαν από 89 πλατφόρμες παραγωγής, ή το 15,89% των 560 επανδρωμένων πλατφορμών των ΗΠΑ στον Κόλπο.
Η BP δήλωσε στις 27 Αυγούστου ότι συνέχισε να μειώνει την παραγωγή και να εκκενώνει τα πληρώματα από τις τέσσερις πλατφόρμες των ΗΠΑ στον Κόλπο.
Η Shell έκλεισε την παραγωγή και εκκένωσε τα περιουσιακά στοιχεία της Ursa, Mars, Olympus και Appomattox και έκλεισε στις εγκαταστάσεις Auger και Enchilada/Salsa, ενώ μετεγκατέστησε το Strits Turritella FPSO.
Η Chevron διέκοψε την παραγωγή από τις πλατφόρμες που λειτουργούσε στον Κόλπο του Μεξικού.
Τα 17 διυλιστήρια της Λουιζιάνα έχουν συνολική χωρητικότητα 3,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 20% της συνολικής διυλιστικής ικανότητας της χώρας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεί.
Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο η Cheniere Energy και η Freeport LNG δεν αποκάλυψαν κανένα άμεσο σχέδιο για περιορισμό των επιχειρήσεων πριν από την καταιγίδα.
Η Cameron LNG εξέδωσε μια δήλωση που ανέφερε ότι ενεργοποιεί το σχέδιο ετοιμότητας για τυφώνες και θα εκτιμήσει εάν θα μειώσει την δραστηριότητά τη .
Η Cleco, μια μεγάλη εταιρεία κοινής ωφέλειας που εξυπηρετεί τη Λουιζιάνα, δήλωσε ότι εξασφάλισε τη βοήθεια επιπλέον 1.100 εργαζομένων για να βοηθήσει στην αποκατάσταση των υπηρεσιών που μπορεί να διαταράξει η καταιγίδα.
16 χρόνια μετά την Κατρίνα
Η Λουιζιάνα ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τον τυφώνα Άιντα, που αναμένεται να φτάσει εκεί την Κυριακή, καθώς πλησιάζει η 16η επέτειος από ένα από τα πιο βίαια καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή: τον καταστροφικό τυφώνα Κατρίνα που σκότωσε περισσότερους από 1.800 ανθρώπους.
Ο τυφώνας Άιντα μπορεί στην πορεία του να ανέβει από την κατηγορία 1 στην κατηγορία 4 στην πεντάβαθμη κλίμακα, σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του αμερικανικού κέντρου παρακολούθησης κυκλώνων (NHC). Ενδεχομένως φτάνοντας εκεί να εξελιχθεί σε «ένα μεγάλο τυφώνα» και «εξαιρετικά επικίνδυνο», που μπορεί να φέρει ανέμους άνω των 200 χλμ / ώρα, προειδοποίησε το NHC.
Ο Τζο Μπάιντεν ενέκρινε την Παρασκευή την κήρυξη τής Λουιζιάνας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να παρασχεθεί «ομοσπονδιακή βοήθεια» στις προσπάθειες ετοιμότητας, με εθελοντικές και υποχρεωτικές εντολές εκκένωσης που εκδίδονται σε ορισμένες τοποθεσίες. «Ο Πρόεδρος θα παρακολουθεί στενά αυτήν την κατάσταση και θα ενημερώνεται για τις εξελίξεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![CATL: Η ΙΡΟ του γίγαντα μπαταριών θα είναι η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στο Χονγκ Κονγκ από το 2021](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/CATL-600x391.jpg)
Μπαίνει στο χρηματιστήριο του Xονγκ Κονγκ η CALT - Ο γίγαντας μπαταριών «πάει» για 5 δισ. δολ.
Με την εισαγωγή, η CALT αναμένεται να συγκεντρώσει τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια δολάρια
![Heineken: Ανεβάζει ταχύτητα λόγω ισχυρών πωλήσεων premium μπύρας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/heineken-1-600x353.jpg)
Η Heineken ανεβάζει ταχύτητα - Οι ισχυρές πωλήσεις premium μπύρας
Η Heineken αναφέρει σταθερή ανάπτυξη το 2024 παρά τις αντιξοότητες
![SoftBank: Οικονομικά αποτελέσματα «έκπληξη» – Στο κόκκινο οι επενδύσεις του Vision Fund](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/08/softbank-600x417.jpg)
Οικονομικά αποτελέσματα «έκπληξη» για τη SoftBank - Στο κόκκινο το Vision Fund
Ο ευρύτερος τομέας του Vision Fund της SoftBank - ο οποίος επηρεάζει το διοικητικό κόστος, τις διακυμάνσεις του νομίσματος, μεταξύ άλλων - ανέφερε ζημία 309,93 δισεκατομμυρίων γεν
![Foxconn: Σε διαπραγματεύσεις για το μερίδιο της Renault στη Nissan](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/foxconn-600x400.jpg)
Η Foxconn σε διαπραγματεύσεις για το μερίδιο της Renault στη Nissan
Η ταϊβανέζικη εταιρεία συναρμολόγησης ηλεκτρονικών Foxconn λέει ότι εξετάζει μια συμφωνία μόνο ως μέρος συνεργασίας για ηλεκτρικά οχήματα
![ΗΠΑ: Ευρείας κλίμακας απολύσεις στο Δημόσιο διέταξε ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Capture-15-600x397.jpg)
ΗΠΑ: Ευρείας κλίμακας απολύσεις στο Δημόσιο διέταξε ο Τραμπ
Ο Μασκ και ο Τραμπ υπολόγισαν την εξοικονόμηση για το Δημόσιο σε 1 τρισ. δολάρια από τον «περιορισμό της σπατάλης», στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες
![Johnson & Johnson: Προς πώληση η επιχείρηση φροντίδας εγκεφαλικών επεισοδίων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/Johnson_J_Lobby01-600x400.jpg)
Johnson & Johnson: Προς πώληση η επιχείρηση φροντίδας εγκεφαλικών επεισοδίων
Η Johnson & Johnson έχει προσεγγίσει πιθανούς ιδιωτικούς επενδυτές και στρατηγικούς αγοραστές μέσω συμβούλων για να εξετάσει το πιθανό ενδιαφέρον τους για την Cerenovus
![ΗΠΑ, η μεγαλύτερη φούσκα της ανθρωπότητας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/stock-market-600x400.jpg)
ΗΠΑ, η μεγαλύτερη φούσκα της ανθρωπότητας
Το μοντέλο των ΗΠΑ – χρηματιστικοποίηση, ολιγαρχία εισοδηματιών και επιβολή ηγεμονίας του δολαρίου – έχει φτάσει στα όριά του.
![Golden Visa: Η Πορτογαλία επιταχύνει την διαδικασία μετά από μεγάλες καθυστερήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/ot_golden_visa24_1-600x352.png)
Η Πορτογαλία επιταχύνει την διαδικασία Golden Visa μετά από μεγάλες καθυστερήσεις
Η Πορτογαλία επισπεύδει τις αιτήσεις για Golden Visa μεταβαίνοντας από ένα σύστημα ψηφιακής υποβολής αιτήσεων
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ