Το συμπόσιο του Τζάκσον Χολ ολοκληρώθηκε, με τον επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ να δίνει στις αγορές αυτό ακριβώς που ήθελαν. Επανέλαβε ότι το tapering είναι κοντά, τα επιτόκια θα αργήσουν να αυξηθούν, η οικονομία βρίσκεται σε γερές βάσεις και η μετάλλαξη Δέλτα προκαλεί ανησυχία, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να συνιστά απειλή.

Και βέβαια ανανέωσε το ραντεβού της Fed με την αγορά για την επόμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στις 21-22 Σεπτεμβρίου.

Κατόπιν αυτού, η Wall Street καλείται να αποδείξει ότι έχει τη δυναμική να συνεχίσει το ράλι, διατηρώντας τα ιστορικά υψηλά επίπεδα, αλλά και να διαψεύσει παράλληλα την «παράδοση» που θέλει τον Σεπτέμβριο να είναι ο χειρότερος μήνας για την αμερικανική κεφαλαιαγορά.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία από τότε που δημιουργήθηκε ο δείκτης Dow Jones στα τέλη της δεκαετίας του 1890, ο Σεπτέμβριος παράγει κατά μέσο όρο απώλειες 1,1%.

Αντιθέτως, τους υπόλοιπους 11 μήνες του χρόνου, καταγράφεται κατά μέσο όρο μια αύξηση της τάξης του 0,8%.

Κάθε Σεπτέμβριο ανεξαρτήτως της οικονομικής συγκυρίας παρατηρείται μία εντυπωσιακή πώληση χαρτοφυλακίων, η οποία δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς από κανέναν μέχρι σήμερα.

Μάλιστα, σε παλαιότερη ανάλυσή του το MarketWatch παρέθεσε τρία δημοφιλέστερα υποθετικά σενάρια, χωρίς ωστόσο αυτά να βασίζονται σε κάποιον στατιστικό έλεγχο.

1. Οι επενδυτές είναι πιο επιρρεπείς να πουλήσουν τις μετοχές τους, όταν επιστρέφουν από τις καλοκαιρινές διακοπές.
2. Πολλά αμοιβαία κεφάλαια φορολογούνται στις 30 Σεπτεμβρίου, οδηγώντας τους κατόχους τους να προβαίνουν σε εικονική μεταβίβασή τους κατά την διάρκεια του μήνα.
3. Οι επενδυτές αναγκάζονται να πουλήσουν μετοχές το Σεπτέμβριο, για να πληρώσουν τους λογαριασμούς των διδάκτρων που μόλις έλαβαν από τα ιδιωτικά σχολεία και κολέγια που πηγαίνουν τα παιδιά τους.

To momentum υπέρ των αγορών

Αυτή τη φορά όμως, οι μετοχές φαίνεται ότι έχουν τη δυναμική στο πλευρό τους. Ο S&P 500 σημείωσε το 52ο ρεκόρ κλεισίματος του έτους την Παρασκευή και έχει κερδίσει 20% μέχρι τώρα το 2021, έχοντας περάσει 287 ημερολογιακές ημέρες χωρίς «πισογύρισμα» 5% ή περισσότερο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street