
Οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία έγιναν από ελπιδοφόρες σε ζοφερές σε διάστημα μόλις λίγων μηνών λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα, καταστροφών που προκλήθηκαν από την αλλαγή στο κλίμα και από προηγουμένως υποτιμημένες διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού. Στην πραγματικότητα, είναι τώρα δύσκολο να μη συμπεράνουμε ότι η μελλοντική ανάπτυξη βρίσκεται σε κίνδυνο. Η πιο εντυπωσιακή εξέλιξη των τελευταίων τριών μηνών ήταν η δραματική αύξηση της συχνότητας, της σοβαρότητας και της παγκόσμιας έκτασης ακραίων καιρικών φαινομένων: καταιγίδες, ξηρασίες, κύματα καύσωνα, υψηλότερες μέσες θερμοκρασίες, πυρκαγιές και πλημμύρες.
Η κλιματική αλλαγή γίνεται γρήγορα ένας αξιοσημείωτος παράγοντας στη μακροοικονομική απόδοση. Αν και μας λείπουν ακριβή μέτρα για να κρίνουν πόσο μπορεί να πληγεί η οικονομία από αυτό, είναι δύσκολο να μην καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η παγκόσμια οικονομία, και ιδίως ορισμένα από τα πιο ευάλωτα μέρη της, γίνεται πιο εύθραυστη. Οι αναπτυσσόμενες χώρες με χαμηλότερο εισόδημα αντιμετωπίζουν ήδη σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά τις δημογραφικές τάσεις, την προσαρμογή των μοντέλων ανάπτυξης στην ψηφιακή εποχή και την επίλυση προβλημάτων τοπικής διακυβέρνησης. Προσθέστε δημοσιονομικούς περιορισμούς, μεταβλητότητα και πίεση που σχετίζονται με το κλίμα και τη μεγάλη ουρά για εμβόλια, και έχετε τις προετοιμασίες για μια τέλεια καταιγίδα.
Πολλά από αυτά έχουν ήδη περιληφθεί στο άμεσο μέλλον μας. Αλλά δεν είναι όλα. Οι κεφαλαιαγορές, για παράδειγμα, φαίνεται να προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα και η επίλυση της παγκόσμιας πρόκλησης εφοδιασμού εμβολίων δεν είναι ούτε απίστευτα περίπλοκη ούτε απαγορευτικά δαπανηρή. Το μόνο που χρειάζεται είναι πολυμερής εστίαση και δέσμευση. Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο θα είναι κρίσιμη και ακόμη πιο δύσκολη από τις προηγούμενες διασκέψεις για την αλλαγή του κλίματος. Ο στόχος είναι να ενισχυθούν οι εθνικές δεσμεύσεις για την απαλλαγή από τον άνθρακα που αναλήφθηκαν στο Παρίσι, έτσι ώστε ο πλανήτης να περιορίσει την υπερθέρμανση στον 1,5° C σε σχέση με το προβιομηχανικό επίπεδο.
Τέλος, δεδομένου ότι τα ακραία κλιματικά γεγονότα θα συμβαίνουν συχνότερα και παγκοσμίως – θα χτυπήσουν τυχαία σχεδόν οπουδήποτε -, τα συστήματα ιδιωτικής και κοινωνικής ασφάλισης θα χρειαστούν μια σημαντική αναβάθμιση για να γίνουν πολυεθνικά. Ισως χρειαστεί ένα νέο διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για να το αναλάβει αυτό, σε στενή συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα.
Ο Michael Spence είναι κάτοχος Νομπέλ Οικονομικών και επίτιμος καθηγητής Οικονομικών και πρώην πρύτανης στην Graduate School of Business του Stanford University


Latest News

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Στην αφετηρία μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Κώστας Υφαντής γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τι θεωρεί η Ελλάδα νομικά διεκδικήσιμο
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Β]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/akinita15-1-600x400.jpg)
Πώς να συμπληρώσετε το έντυπο Ε2 και Ε1 για τα ακίνητα
Φορολογία εισοδημάτων από ακίνητα και οι αλλαγές στα έντυπα Ε2 και Ε1 για την απεικόνιση των εισοδημάτων από ακίνητα

Η μεγάλη εικόνα
Οι έμμεσες επιπτώσεις του δασμολογικού πολέμου για την ελληνική οικονομία φαίνονται να είναι σημαντικότερες από τις άμεσες

Οι εορτές του Πάσχα και λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων
Με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα, κρίνουμε σκόπιμο να αναφερθούμε πως αντιμετωπίζονται από την εργατική νομοθεσία οι ημέρες αυτές

Πώς επηρεάστηκαν τα επενδυτικά καταφύγια από τη διεθνή οικονομική αναταραχή
Η άναρχη και συνάμα επικίνδυνη χάραξη της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ προκαλεί έντονη νευρικότητα στους επενδυτές. Κι εκείνοι, ενστικτωδώς αναζητούν χαμηλότερη μεταβλητότητα.

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Α]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita1-e1727899707686-1024x684-1-600x401.jpg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα
Οι νέες διατάξεις για τα κίνητρα ώστε να μπουν στην αγορά νέα ακίνητα που προέρχονται είτε από βραχυχρόνια μίσθωση είτε ήταν κενά

Τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ελκυστικά παρά τις αναταράξεις στις μετοχικές αγορές
Ο τυφώνας Trump έχει σαρώσει τις χρηματαγορές παγκοσμίως, με τους επενδυτές να αντιμετωπίζουν σοβαρή μεταβλητότητα. Κάποιοι, όμως, βρίσκονται στο απυρόβλητο.
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ergazomenoi-768x512-1-600x400.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]
Υπολογισμός του τεκμαιρόμενου ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος (προ μειώσεων)

Πώς να υπολογίσετε το δώρο Πάσχα
Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου