Οι υποψιασμένοι Ελληνες από χρεοκοπίες, δημοσιονομικά ελλείμματα, «τρύπες» στον προϋπολογισμό και άλλα συναφή φοβούνται μην έχουμε… άλλες περιπέτειες μετά την πανδημία και τις πυρκαγιές. Οικονομικές αυτή τη φορά.
Για την ώρα ωστόσο φαίνεται να μην επιβεβαιώνονται ούτε οι καχύποπτοι ούτε οι προνοητικοί. Η οικονομία έδειξε πρωτοφανείς αντοχές στα δύσκολα και πολύ γρήγορη αντίδραση στο – έστω και σπασμωδικό – άνοιγμα. Προφανώς «λεφτόδεντρο» δεν έχει βρεθεί. Τα χρήματα που δόθηκαν και δίνονται είναι πολλά, αλλά τα περισσότερα δεν είναι από τον προϋπολογισμό. Αρα δεν θα επιβαρύνουν παραπάνω τον φορολογούμενο. Σίγουρα δεν θα οδηγήσουν από μόνα τους σε περιοριστικές πολιτικές. Επίσης, σημαντικοί για την ελληνική οικονομία κλάδοι έδειξαν μεγάλη ανθεκτικότητα και ανοδική αντίδραση μόλις λειτούργησαν. Οπως ο τουρισμός και η εστίαση. Για όσους το έχασαν, μετά τον Δεκαπενταύγουστο η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε ότι ο τζίρος της εστίασης ξεπέρασε στο β’ τρίμηνο το 1 δισ. ευρώ. Περίπου ο διπλάσιος από το αντίστοιχο τρίμηνο του…. delivery λόγω lockdown του 2020, αλλά λίγο περισσότερο από το μισό του 2019. Το τρίτο τρίμηνο εκτιμάται πλέον ότι μπορεί να κινηθεί και πάνω από τα μεγέθη του 2019.
Με ρυθμούς πάνω από τα προ COVID επίπεδα κινείται από τα μέσα Ιουλίου και ο ελληνικός τουρισμός. Τάση που δύσκολα θα ανακοπεί πριν από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πτήσεις προς τη χώρα μας αλλοδαπών τουριστών είναι αυξημένες κατά 3% σε σχέση με το 2019, όταν η μέση τάση στη Μεσόγειο δείχνει πτώση 30%. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος επιβεβαίωσαν ότι η τάση είχε ξεκινήσει από τον Ιούνιο, όταν οι αφίξεις ήταν οι τετραπλάσιες του 2020, αλλά κυρίως ήδη είχαν φτάσει στο 25% του 2019. Η δε εκτίμηση του πρώην προέδρου του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη πρόσθετε τον παράγοντα «έσοδο ανά επισκέπτη», που κινείται με διψήφια αύξηση τη φετινή σεζόν, καθώς μας επισκέφθηκαν υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου τουρίστες, οι οποίοι ξόδεψαν στα ακριβότερα καταλύματα και στην υψηλή περίοδο τα χρήματά τους. Το πιο παρήγορο γεγονός της περιόδου ήταν επίσης η συνεχιζόμενη αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 22,4% στη βιομηχανία τον Ιούνιο.
Είναι σημαντικό ως γεγονός καθώς η βιομηχανία κινήθηκε και πέρυσι ανοδικά έναντι του 2019, δείχνοντας ότι η τάση εξωστρέφειας των ελληνικών βιομηχανικών προϊόντων συνεχίζεται.
Την τάση επιβεβαίωσε και η αύξηση κατά 21,4% των εξαγωγών προϊόντων, χωρίς τα πετρελαιοειδή.
Αν και πηγή προβληματισμού εξακολουθεί να αποτελεί το εμπορικό έλλειμμα, το οποίο για ακόμη έναν μήνα αυξήθηκε κατά 37,5% με το άνοιγμα των lockdown και την αύξηση των εισαγωγών. Κοντολογίς, στο οικονομικό επιτελείο, παρά την εικόνα προβληματισμού που βγάζουν προς τα έξω, θα πρέπει κανονικά να «γελούν και τα μουστάκια τους».
Η ελληνική οικονομία όχι απλά άντεξε το 2021 παρά τα έκτακτα νέα lockdown, που δεν είχαν προβλεφθεί στο σενάριο του προϋπολογισμού, ούτε βέβαια τις δαπάνες για τις πυρκαγιές, αλλά πήγε και πολύ καλύτερα ακόμα και από την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη.
Πλέον ακόμα και ο σε βαθμό υπερβολής συγκρατημένος στις εκτιμήσεις υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, που εμμένει στην επίσημη πρόβλεψή του για ανάπτυξη 3,6% το 2021, είναι έτοιμος ίσως και πριν από τη ΔΕΘ να την αναθεωρήσει προς τα πάνω. Με τα σημερινά δεδομένα θα κινηθεί πάνω από το 5%. Παρεμπιπτόντως, στο οικονομικό επιτελείο για το αποτέλεσμα της χρονιάς δεν δείχνουν να τους ανησυχούν τόσο τα επόμενα τρίμηνα. Περισσότερο ανησυχούν για πιθανή αναθεώρηση προς τα κάτω από την Ελληνική Στατιστική Αρχή των στοιχείων α’ τριμήνου, που θα ανακοινωθούν μαζί με το ΑΕΠ β’ τριμήνου στις 7 Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε, όμως, ίδωμεν..
Latest News
Οικονομίες του ήλιου
Οι απαισιόδοξοι, φοβούνται τα χειρότερα
Οποιοσδήποτε εκτός από…
Η λογική του μικρότερου κακού συνήθως δεν λειτουργεί στην πολιτική
Η νέα αμερικανική πραγματικότητα
Οι αγορές και οι επιχειρήσεις έχουν μάθει να παίρνουν τοις μετρητοίς όσα λένε οι πολιτικοί
Χυλός Βρυξελλών…
Ο μόνος οικονομικός σχηματισμός που σφυρίζει αδιάφορα, την ώρα που τα πάντα γύρω του κλυδωνίζονται είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση
Ο πόλεμος των γενεών
Όσο αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής, τόσο μεγαλώνει και το χάσμα που χωρίζει τις διάφορες ηλικιακές κατηγορίες. Με όχι πάντα ευχάριστες συνέπειες
Η Αμερική σε εμφύλιο πόλεμο
Γιατί Αμερική είναι τόσο διαιρεμένη;
Αμερικανικό δράμα
Το πραγματικό αμερικανικό δράμα δεν είναι η πιθανή επανεκλογή Τραμπ. Είναι ο τρόπος που αδυνατεί να δει τον εαυτό της στον καθρέφτη
Εγκλωβισμένοι
Σε αυτό το σκηνικό αστάθειας, η μοναδική λογική αντίδραση μπορεί να είναι η σταθερότητα και βέβαια η υπομονή
Επενδυτικό «νέο αίμα»
Οι Αμερικανοί δεν είναι οι μόνοι που επιλέγουν Ελλάδα το τελευταίο διάστημα
Πολιτική αποκάλυψη
Η Σάρα Βάγκενεχτ του γερμανικού κόμματος BSW κατόρθωσε να συνθέσει μια πολιτική πλατφόρμα που ακουμπάει καθημερινές ανησυχίες των πολιτών με στοιχεία αριστερής κοινωνικότητας και δεξιού ρεαλισμού