Ποιες είναι οι κύριες πηγές εισοδήματος των Ταλιμπάν; Τα χρόνια που η ισλαμιστική οργάνωση βρισκόταν σε πόλεμο με τις ΗΠΑ, είχε εξασφαλίσει πηγές χρηματοδότησης, που όμως δεν φαίνονται ικανές να στηρίξουν αυτή τη στιγμή την οικονομία μιας ολόκληρης χώρας.
Σύμφωνα με το BBC, οι κυριότερες πηγές χρηματοδότησης είναι οι παρακάτω:
Ξένες χορηγίες
Αμερικανοί και Αφγανοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει αρκετές φορές στο παρελθόν κράτη και κυβερνήσεις για βοήθεια στους Ταλιμπάν. Συγκεκριμένα οι κατηγορίες στρέφονται στο Πακιστάν, το Ιράν και τη Ρωσία, με τις χώρες όμως να το αρνούνται. Ωστόσο ιδιώτες από το Πακιστάν και χώρες του Κόλπου – συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ, και του Κατάρ – θεωρείται βέβαιο ότι ήταν από τους πιο γενναιόδωρους «χορηγούς».
Αν και είναι αδύνατον να υπολογιστεί με ακρίβεια το ποσό που συγκέντρωναν οι Ταλιμπάν από αυτές τις «δωρεές», ειδικοί αναφέρουν ότι μπορεί να αγγίζει τα 500 εκατ. δολάρια ετησίως.
Ναρκωτικά
Οι Ταλιμπάν φαίνεται πως εισέπρατταν φόρους από δραστηριότητες που σχετίζονται με το εμπόριο ναρκωτικών. Το Αφγανιστάν είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός οπίου τον χρόνο. Οι Ταλιμπάν την περίοδο της διακυβέρνησής τους στη χώρα, είχαν απαγορεύσει το 2000 την καλλιέργεια παπαρούνας. Ωστόσο, στα χρόνια μετά την εισβολή των ΗΠΑ, αξιωματούχοι της αφγανικής κυβέρνησης ανέφεραν ότι οι Ταλιμπάν εισέπρατταν 10% φόρο από τους καλλιεργητές οπίου. Φαίνεται πως φόρους εισπράττουν και από τα εργαστήρια μετατροπής του οπίου σε ηρωίνη, αλλά και από διακινητές.
Τα κέρδη από αυτήν τη δραστηριότητα κυμαίνονται από 100 έως 400 εκατ. δολάρια σε ετήσια βάση.
Έλεγχος περιοχών
Οι Ταλιμπάν απαιτούσαν την καταβολή φόρου σε είδος, από τους εμπόρους που περνούσαν από τις περιοχές που είχαν υπό τον έλεγχό τους. Σε ανοιχτή επιστολή τους οι Ταλιμπάν το 2018 προειδοποιούσαν Αφγανούς εμπόρους να καταβάλουν τους φόρους τους.
Την περίοδο των τελευταίων είκοσι ετών, ένα σημαντικό κομμάτι των δυτικών χρημάτων κατέληξε στις τσέπες των Ταλιμπάν. Πρώτον, φορολόγησαν έργα υποδομής και ανάπτυξης τα οποία χρηματοδότησαν οι δυτικές δυνάμεις και δεύτερον εισέπρατταν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως από την φορολόγηση φορτηγών που προμήθευαν τις διεθνείς δυνάμεις σε διάφορα σημεία της χώρας.
Σε δηλώσεις του στο BBC το 2018 ο επικεφαλής της εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας του Αφγανιστάν υποστήριξε ότι οι Ταλιμπάν έβγαζαν περισσότερα από 2 εκατομμύρια δολάρια ετησίως χρεώνοντας τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας σε διάφορα μέρη της χώρας.
Επιπλέον κάθε φορά που οι Ταλιμπάν καταλάμβαναν μια στρατιωτική θέση ή ένα αστικό κέντρο, άδειαζαν τα ταμεία, κατάσχοντας όπλα, αυτοκίνητα και θωρακισμένα οχήματα.
Ορυκτός πλούτος
Το Αφγανιστάν είναι πλούσιο σε ορυκτά και πολύτιμους λίθους, αν και δεν έχει υπάρξει ικανοποιητική εκμετάλλευση. Η μεταλλευτική βιομηχανία στο Αφγανιστάν εκτιμάται ότι αξίζει 1 δισ. δολάρια ετησίως, σύμφωνα με αξιωματούχους της πρώην κυβέρνησης της χώρας.
Οι εξορύξεις που λαμβάνουν χώρα είναι μικρής κλίμακας και γίνονται παράνομα. Οι Ταλιμπάν έχουν πάρει υπό τον έλεγχό τους τις περιοχές με την υποτυπώδη μεταλλευτική δραστηριότητα και κέρδιζαν χρήματα από την παράνομη και νόμιμη εκμετάλλευση.
Σε έκθεσή της για το 2014, ομάδα του ΟΗΕ ανέφερε ότι οι Ταλιμπάν είχαν αποκομίσει περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια ετησίως από 25 έως 30 παράνομες επιχειρήσεις εξόρυξης στη νότια επαρχία Χελμάντ.
Latest News
Κερδισμένοι και χαμένοι στην αγορά πολυτελείας της Ιαπωνίας
Η πολυτέλεια έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για τους Ιάπωνες
Ισπανία: Αγώνας δρόμου για το συμβόλαιο των νέων υποβρυχίων της Ινδίας
Ισπανία , Γερμανία και Γαλλία διεκδικούν μερίδιο από τα 200 δισ. δολάρια για τον εκσυγχρονισμό του ινδικού στρατού
Ο πόλεμος βλάπτει σοβαρά την οικονομία του Ισραήλ
Καμπανάκι από το ΔΝΤ για το αυξανόμενο κόστος και τις επιπτώσεις των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ σε Γάζα και Λίβανο
Η Blackstone επεκτείνει το ενδιαφέρον της για την Ευρώπη
Ο όμιλος έχει ενεργητικό που φτάνει το 1,1 τρισ. δολάρια
Οδηγίες προς ναυτιλομένους στη Wall Street - Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν ανάλογα με τον νικητή
Καθώς οι Αμερικανοί ψηφίζουν δύο υποψηφίους με δραματικά διαφορετικές πολιτικές ατζέντες, οι traders από τη Σιγκαπούρη έως τη Νέα Υόρκη έχουν νέες ευκαιρίες για να κερδίσουν τεράστια κέρδη - ή να έχουν οδυνηρές απώλειες
Μετά την απεργία, ο CEO της Boeing καλείται να γεφυρώσει βαθιά ρήγματα στην εταιρεία
Αίσια έκβαση είχε για 33.000 εργάτες της Boeing η μεγάλη απεργία τους που κράτησε 7 εβδομάδα - Η επόμενη μέρα στον κολοσσό της αεροναυπηγικής
Ποιες χώρες κάθονται (περισσότερο) σε αναμμένα κάρβουνα για το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ
Ολος ο κόσμος έχει το βλέμμα προσηλωμένο στις εκλογές των ΗΠΑ - Για κάποιες, όμως, διακυβεύονται περισσότερα από το αποτέλεσμα
Ενώ οι Αμερικανοί βαδίζουν προς τις κάλπες τα social media έρχονται στο προσκήνιο
Οι Αμερικανοί νομοθέτες έχουν πιέσει ήδη από το 2016 τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να ανακόψουν τη διάδοση της παραπληροφόρησης
Πόσα δισ. την ημέρα κοστίζει στις εταιρείες η πολιτική πόλωση στις ΗΠΑ
Οι εργοδότες των ΗΠΑ προειδοποιούν το προσωπικό του να αποφύγει τις συγκρούσεις - Στα ύψη η πόλωση στις αμερικανικές εκλογές
Έφοδος φορολογικών αρχών στα γραφεία του Netflix σε Γαλλία και Ολλανδία
Το Netflix έχει βρεθεί στο στόχαστρο στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας για φορολογική απάτη, δήλωσε γαλλική δικαστική πηγή