Η κατάσταση στο Αφγανιστάν, η καθυστέρηση των προτάσεων για τους ιδίους πόρους, αλλά και το κράτος δικαίου στην ΕΕ, αναμένεται να απασχολήσουν τους ευρωβουλευτές αυτή την εβδομάδα.
Την Τετάρτη, την επόμενη της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, οι κοινοβουλευτικές επιτροπές εξωτερικών υποθέσεων (AFET) και ανάπτυξης (DEVE), καθώς και η αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με το Αφγανιστάν εξετάζουν τις αυξανόμενες εντάσεις στο Αφγανιστάν. Η συνεδρίαση αυτή έπεται των επιθέσεων στο αεροδρόμιο της Καμπούλ οι οποίες σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους που προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία.
Την ίδια μέρα, τα μέλη της επιτροπής πολιτικών ελευθεριών, δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων (LIBE) συζητούν την κατάσταση του κράτους δικαίου στις χώρες της ΕΕ με τον Επίτροπο Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρεντέρς. Αναμένεται ακόμα να εξετάσουν κατά πόσο η Πολωνία και η Ουγγαρία συμμορφώνονται με τις ευρωπαϊκές αξίες στο πλαίσιο των διαδικασιών του Άρθρου 7 της Συνθήκης της ΕΕ, οι οποίες ενεργοποιήθηκαν από την Επιτροπή το 2017 (Πολωνία) και το 2018 (Ουγγαρία).
Την Τρίτη, τα μέλη της επιτροπής προϋπολογισμού συζητούν την καθυστέρηση των προτάσεων για την καθιέρωση νέων πηγών εσόδων που συνδέονται με τον μηχανισμό συνοριακής προσαρμογής άνθρακα και την ψηφιακή εισφορά.
Γιατί το Κοινοβούλιο έχει ζητήσει νέες πηγές εσόδων για τον προϋπολογισμό της ΕΕ;
Όπως, αναφέρεται σε σχετική διευκρινιστική ανακοίνωση του Ε.Κ. έχει ζητήσει νέες πηγές εσόδων «για να επενδύσει στο μέλλον της Ευρώπης και να υποστηρίξει την ανάκαμψη από τον COVID-19.
Στις 10 Νοεμβρίου του περασμένου έτους, μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 και το εργαλείο ανάκαμψης από τον Covid-19, ύψους 750 δισ. ευρώ, το Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή κατέληξαν σε συμφωνία για δεσμευτικό χάρτης πορείας για την θέσπιση νέων πηγών εσόδων της ΕΕ.
Εκτός από τη συνεισφορά για τη χρήση πλαστικών από το 2021, ο χάρτης πορείας περιλαμβάνει έναν ίδιο πόρο βασιζόμενο στο Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών, μια ψηφιακή εισφορά (από το 2024) και έναν ίδιο πόρο που βασίζεται στον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
Τι είναι οι ίδιοι πόροι;
Οι χώρες της ΕΕ συνεισφέρουν σε έναν κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ για να επιτύχουν κοινούς στόχους. Σε αντίθεση με τους εθνικούς προϋπολογισμούς, ο προϋπολογισμός της ΕΕ αποτελεί προϋπολογισμό επενδύσεων και δεν επιτρέπεται να παρουσιάζει έλλειμμα. Οι συνθήκες της ΕΕ ορίζουν ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ “χρηματοδοτείται στο ακέραιο από ίδιους πόρους”.
Οι συγκεκριμένες πηγές εσόδων καθορίζονται από το Συμβούλιο, αποφασίζοντας ομόφωνα και μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και πρέπει να επικυρώνονται από κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά. Το σύστημα ιδίων πόρων παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, και το Κοινοβούλιο έχει από καιρό ζητήσει την επανεξέτασή του.
Ποιοι είναι οι υπάρχοντες ίδιοι πόροι;
Δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει πάντα να είναι ισοσκελισμένος, το ετήσιο εισόδημα πρέπει να καλύπτει πλήρως τις ετήσιες δαπάνες.
Τα έσοδα της ΕΕ περιλαμβάνουν, προς το παρόν, τους ακόλουθους πόρους:
Παραδοσιακοί ίδιοι πόροι (περιλαμβάνουν τους τελωνειακούς δασμούς, ενώ στο παρελθόν περιλάμβαναν τις εισφορές για την παραγωγή ζάχαρης. Το 2018, ανήλθαν στο 13% των συνολικών εσόδων από ίδιους πόρους).
Ίδιοι πόροι που βασίζονται στον ΦΠΑ (μεταβίβαση προς την ΕΕ ενός ποσοστού του ΦΠΑ που εισπράττεται από τα κράτη μέλη. Το 2018, ανήλθαν στο 11% των συνολικών εσόδων από ίδιους πόρους).
Ίδιοι πόροι που βασίζονται στο ΑΕΕ (εισφορά ενιαίου ποσοστού επί του ΑΕΕ των κρατών μελών. Το 2018, ανήλθαν στο 66% των συνολικών εσόδων από ίδιους πόρους).
Λοιπά έσοδα στα οποία περιλαμβάνονται οι φόροι επί των αποδοχών του προσωπικού της ΕΕ, οι συνεισφορές από τρίτες χώρες για ορισμένα προγράμματα της ΕΕ και τα πρόστιμα που εισπράττονται από εταιρείες που παραβιάζουν τη νομοθεσία για τον ανταγωνισμό. Το 2018, ανήλθαν στο 10% των συνολικών εσόδων από ίδιους πόρους).
Την 1η Ιανουαρίου 2021, καθιερώθηκε συνεισφορά με βάση τα μη ανακυκλωμένα απορρίμματα πλαστικών συσκευασιών ως νέα πηγή εσόδων για τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Το γεγονός αυτό αναμένεται να οδηγήσει στη μείωση της χρήσης πλαστικών ειδών μιας χρήσης, να προωθήσει την ανακύκλωση και να ενισχύσει την κυκλική οικονομία.
Επί του παρόντος, ορισμένες χώρες της ΕΕ (Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία και Σουηδία) επωφελούνται από μόνιμη έκπτωση της συνεισφοράς τους στον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Ποια είναι η πρόταση του ΕΚ για το σύστημα των ιδίων πόρων;
Το Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένως τονίσει την ανάγκη μεταρρύθμισης του συστήματος εσόδων της ΕΕ, ώστε να γίνει πιο διαφανές και δίκαιο, και προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες προκλήσεις και να επιτευχθούν απτά αποτελέσματα για τους Ευρωπαίους πολίτες.
Προκειμένου να μειωθεί το μερίδιο των συνεισφορών των κρατών μελών βάσει του ΑΕΕ και του ΦΠΑ, το Κοινοβούλιο απηύθυνε έκκληση για τη θέσπιση νέων ιδίων πόρων που αποσκοπούν στη στήριξη των στόχων πολιτικής της ΕΕ. Το Κοινοβούλιο προτείνει το εξής χρονοδιάγραμμα για την εισαγωγή νέων πηγών εσόδων:
- Από το 2023: πόροι που βασίζονται στο Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών (έσοδα από το σύστημα που θέτει περιορισμούς στις ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου που μπορούν να εκπέμπουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας και οι αεροπορικές εταιρείες)
- Από το 2023: πόροι που βασίζονται στη φορολογία ψηφιακών υπηρεσιών (διασφαλίζοντας τη δίκαιη φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας)
- Από το 2023: πόροι που βασίζονται σε μηχανισμό συνοριακής προσαρμογής άνθρακα (επιβολή φόρου άνθρακα σε επιλεγμένα εισαγόμενα προϊόντα που θα εξασφαλίσει τη διατήρηση ίσων όρων ανταγωνισμού στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής)
- Από το 2026: πόροι που βασίζονται στην επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (διασφαλίζοντας ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας καταβάλλει τον φόρο που του αναλογεί)
- Από το 2026: πόροι συνδέονται με τον εταιρικό τομέα ή μια νέα κοινή βάση φορολογίας εταιρειών
Στις 14 Ιουλίου 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πρόταση σχετικά μετην καθιέρωση ενός μηχανισμού συνοριακής προσαρμογής άνθρακα, στα πλαίσια νέας νομοθεσίας που στοχεύει στην επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. Ο μηχανισμός αυτός αφορά την επιβολή “πράσινου” φόρου σε εισαγωγές (αλουμινίου, χάλυβα, τσιμέντου και λιπασμάτων για παράδειγμα) από τρίτες χώρες με πιο χαλαρές κλιματικές πολιτικές από την ΕΕ.
Η Επιτροπή υπέβαλε επίσης πρόταση για την αναθεώρηση του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών σύμφωνα με τον πιο φιλόδοξο στόχο της ΕΕ για επίτευξη καθαρών μειώσεων των εκπομπών κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030. Τα έσοδα από πλειστηριασμούς από την εμπορία εκπομπών θα αποτελούν επίσης πηγή ιδίων πόρων.
Η Επιτροπή αναμένεται να δημοσιεύσει πρόταση σχετικά με την καθιέρωση ψηφιακού τέλους το φθινόπωρο του 2021.
Τι οφέλη θα αποφέρει η μεταρρύθμιση του συστήματος ιδίων πόρων;
Αυτές οι νέες πηγές εσόδων θα επιτρέψει την αποπληρωμή του δανείου που έλαβαν από κοινού οι χώρες της ΕΕ από την αγορά για να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη της ΕΕ από τον Covid-19. Χωρίς νέους ίδιους πόρους, η χρηματοδότηση του μέσου ανάκαμψης θα χρειαστεί να εξασφαλιστεί μέσω περαιτέρω περικοπών στα προγράμματα της ΕΕ και/ή αυξημένων συνεισφορών των κρατών μελών με βάση το ΑΕΕ. Το Κοινοβούλιο θέλει να διασφαλίσει ότι το κόστος της ανάκαμψης δεν θα επιβαρύνει τους φορολογουμένους αλλά τους τεχνολογικούς γίγαντες, τους φοροδιαφεύγοντες, τους μεγάλους ρυπαίνοντες και γενικότερα όσους δεν καταβάλλουν το μερίδιο που τους αναλογεί.
Το νέο σύστημα ιδίων πόρων θα μπορέσει, επίσης, να διασφαλίσει την καλύτερη ενσωμάτωση των προτεραιοτήτων της ΕΕ – όπως είναι η Πράσινη Συμφωνία και η ψηφιακή μεταμόρφωση – στον προϋπολογισμό. Επιπλέον, οι νέοι ίδιοι πόροι θα ενισχύσουν τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς και θα μείωναν την εξάρτηση από τις εθνικές συνεισφορές με βάση το ΑΕΕ.
Πώς αποφασίζονται οι πηγές εσόδων της ΕΕ;
Κατόπιν διαβουλεύσεως με το Κοινοβούλιο, το σύστημα ιδίων πόρων της ΕΕ πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από το Συμβούλιο και να επικυρωθεί από τα κράτη μέλη. Το Κοινοβούλιο τοποθετήθηκε σχετικά με τους ιδίους πόρους σε ψηφοφορία που διεξήχθη στις 16 Σεπτεμβρίου 2020. Στις 16 Δεκεμβρίου 2020, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 καθώς και τη συμφωνία για την εισαγωγή νέων πηγών εσόδων.
Κατόπιν της επικύρωσής της από όλα τα κράτη μέλη, η μεταρρύθμιση του συστήματος χρηματοδότησης του προϋπολογισμού ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2021, επιτρέποντας στην ΕΕ να δανειστεί 750 δισ. ευρώ για την κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ.
Latest News
Αλουμίνιο και LNG στο επόμενο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας - Τι μελετούν οι Βρυξέλλες
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά νέο πακέτο με κυρώσεις κατά της Μόσχας που θα στοχεύουν στην ενεργειακή της βιομηχανία
Πώς η Ταϊλάνδη μετατρέπεται σε πόλο έλξης παγκόσμιων επενδύσεων
Η Ταϊλάνδη έχει δηλώσει ότι διερευνά την προσφορά νέων κινήτρων για να προσελκύσει παγκόσμιες εταιρείες
H εκστρατεία των 30 δισ. για απαλλαγή των social media από τον έλεγχο των δισεκατομμυριούχων
Ηγέτες της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώτου επενδυτή στο Facebook, ξεκινούν μια καμπάνια για ανεξάρτητα soial media.
Όλα τα Walmart είναι... μπλε - Γιατί προχώρησε σε rebranding
Η Walmart κατάφερε να εξελιχθεί και στο θέμα της εικόνας της - Η πρώτη διαδικασία rebranding εδώ και δύο δεκαετίες
Πώς η ΑΙ αυξάνει την χρήση του φυσικού αερίου
Οι κλιματικοί στόχοι κινδυνεύουν καθώς η Big Tech στρέφεται στο φυσικό αέριο για να τροφοδοτήσει τη ζήτηση ενέργειας
Οι θεριακλήδες της Κίνας και τα φορολογικά έσοδα του Σι Τζινπίνγκ
Το 7% των εσόδων της κεντρικής κυβέρνησης προέρχονται από την φορολόγηση της China National Tobacco Corporation, η οποία κατέχει το μονοπώλιο καπνού
Οι «χρησμοί» του πανίσχυρου CEO της BofA για το 2025 - Τραμπ, τράπεζες και κλίμα
Ο CEO της BofA, Μπράιαν Μόινιχαν, έχει αναδειχθεί σε μια ήρεμη δύναμη της Wall Street
Γιατί η ισορροπία δυνάμεων στην αγορά εργασίας γέρνει και πάλι προς τα αφεντικά
Με την αγορά εργασίας λιγότερο σφιχτή, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν εντολές επιστροφής στο γραφείο, μικρότερα μπόνους και όχι άλλες ημέρες ασθενείας για κατοικίδια
Μια νέα Berkshire Hathaway του Warren Buffett θέλει να «χτίσει» ο Bill Ackman
Πολλοί οπαδοί του Ackman περίμεναν εδώ και καιρό ότι είτε θα συγχωνεύσει το hedge fund του με την Howard Hughes ή απλώς θα το αποκτήσει
Ο νέος πονοκέφαλος στις αεροπορικές εταιρείες - Ψάχνουν και δεν βρίσκουν αεροπλάνα
Έρευνα της PwC αποκαλύπτει ότι η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια ξεπερνά τη δυνατότητα των αερομεταφορέων να αυξήσουν τον στόλο τους