_________________________________________
Το Αέριο
Μέσα στις επόμενες μέρες πρέπει να αναμένεται και η επιλογή της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ για τη μετοχική τύχη της ΔΕΠΑ Υποδομών. Όπως όλα δείχνουν το Ταμείο είναι έτοιμο να προχωρήσει στο άνοιγμα των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών που κατέθεσαν για το 100 % των μετοχών της ΔΕΠΑ Υποδομών οι δύο διεκδικητές: η Τσεχική EP INVESTMENT ADVISORS και η Ιταλική ITALGAS.
Αν η διαφορά των προσφορών δεν υπερβαίνει το 15 %, τότε θα ζητηθεί και από τους δύο να καταθέσουν νέες βελτιωμένες ανταγωνιστικές προτάσεις. Αν η διαφορά υπερβεί το 15 %, τότε νέα βελτιωμένη προσφορά θα ζητηθεί μόνον από τον πρώτο.
Υπενθυμίζεται ότι: Μετοχές της ΔΕΠΑ Υποδομών δεν έχει μόνο το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και η εισηγμένη εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ). Η ΔΕΠΑ Υποδομών συστάθηκε τον Απρίλιο του 2020 σε συνέχεια της μερικής διάσπασης του κλάδου υποδομών της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ). Μετά την ολοκλήρωση της διάσπασης του κλάδου υποδομών και τη δημιουργία της εταιρείας , το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 65% των μετοχών αυτής και η Ελληνικά Πετρέλαια το υπόλοιπο 35%. Αποστολή της ΔΕΠΑ Υποδομών είναι η ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου σε όλη την Ελλάδα μέσω των ΕΔΑ και της ΔΕΔΑ, διασφαλίζοντας την παροχή αερίου σε όλη την επικράτεια.
_______________________________
Ο Διανομέας
Την εβδομάδα που ξεκινά σήμερα θα έχουμε εξελίξεις στο θέμα της μετοχικής τύχης του ΔΕΔΔΗΕ. Η διοίκηση της ΔΕΗ αναμένει ότι θα είναι σύμφωνα με τις προσδοκίες που έχουν αναπτυχθεί οι δεσμευτικές οικονομικές προτάσεις για την εξαγορά 49 % των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ.
Η εκτίμηση παραγόντων της αγοράς ενέργειας είναι πως ο στόχος να κατατεθούν τελικά 4 δεσμευτικές οικονομικές προσφορές δεν είναι καθόλου απίθανο να επιτευχθεί. Οι προφορές θα προέλθουν πιθανότατα από ισχυρά διεθνή funds όπως το CVC Capital Partners, το First Sentier Investors, το KKR – Kohlberg Kravis Roberts και το Macquarie Group.
___________________________________
Το Πακέτο
Εγνατία Οδός – ΔΕΠΑ Υποδομών- ΔΕΔΔΗΕ. Το πακέτο εξαγορών και παραχωρήσεων με το οποίο ανεβαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ θα μετρήσει και θα έχει και εκείνο τη συνεισφορά του για την αλλαγή της μεγάλης εικόνας για τη κυβέρνηση στη κοινή γνώμη. Με τις αναφορές του σε αυτές τις τρείς εταιρείες του παρέχεται η δυνατότητα να παρουσιάσει συγκεκριμένο έργο στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.
Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός πέραν από ήδη ανακοινωμένο όνομα της ένωσης ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ– EGIS PROJECTS, που επικράτησαν στην διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων οδικών αξόνων της, για χρονική περίοδο 35 ετών και με συνολικό τίμημα 2,34 δις ευρώ υπέρ του Δημοσίου και επιπλέον 420 εκ. ευρώ σε αναγκαίες επενδύσεις (η πιο επικερδής αποκρατικοποίηση που έχει γίνει έως σήμερα για περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού κράτους) θα κάνει αναφορές και στη τύχη του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και της ΔΕΠΑ Υποδομών.
________________________________________
To freedom pass
Συγκεκριμένα στοιχεία για το πώς περπάτησε ανάμεσα στους νέους η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για το freedom pass έδωσε μέσω ανάρτησης του στο facebook ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο του τι απέδωσε η πρωτοβουλία είναι το εξής : «Σχεδόν 8 στους 10 νέους 18-25 ετών που εμβολιάστηκαν, το 75% για την ακρίβεια, αξιολόγησαν θετικά την ενθάρρυνση και επιβράβευση της Πολιτείας υπέρ του εμβολιασμού και αξιοποίησαν αυτή τη δυνατότητα που τους παρείχε το κράτος».
Η ανάρτηση: Στις 28/6 η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη χορήγηση του freedom pass, μιας ψηφιακής χρεωστικής κάρτας αξίας 150 ευρώ για τουρισμό και πολιτισμό, σε όλες τις νέες και τους νέους 18 έως 25 ετών που έχουν εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν έως το τέλος του 2021.
Χάρη στις αρχές του evidence-based policy making που έχουμε θέσει ως στόχο να τηρούμε, ως προς τη χάραξη και υλοποίηση των δημόσιων πολιτικών, έχουμε σήμερα στη διάθεση μας τα δεδομένα για να αξιολογήσουμε τη χρησιμότητα και αποτελεσματικότητα αυτής της πολιτικής.
Ας δούμε, λοιπόν, τι μας λένε τα στοιχεία δυο μήνες μετά την εξαγγελία του μέτρου και ενάμιση μήνα από την ενεργοποίησή του.
Στις 27/6 οι νέοι 18-25 ετών που είχαν δηλώσει συμμετοχή στον εμβολιασμό ήταν περίπου 130.000 (13,6% σε σύνολο περίπου 953.000 νέων). Στις 23/8 οι νέοι 18-25 ετών που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει το πρώτο τους ραντεβού είναι περίπου 410.000 ή 43% του ηλικιακού τους γκρουπ, δηλαδή περισσότερο από 3 φορές πάνω από ο,τι ήταν πριν 2 μήνες.
Από αυτούς οι 308.603, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που μας παρέχουν η Viva και η Alpha Βank, έχουν κάνει χρήση του freedom pass.
Αυτό σημαίνει πρακτικά πως σχεδόν 8 στους 10 νέους 18-25 ετών που εμβολιάστηκαν, το 75% για την ακρίβεια, αξιολόγησαν θετικά την ενθάρρυνση και επιβράβευση της Πολιτείας υπέρ του εμβολιασμού και αξιοποίησαν αυτή τη δυνατότητα που τους παρείχε το κράτος.
Το ποσοστό είναι υψηλό και αποδεικνύει ότι όσοι βιάστηκαν να μιλήσουν κατά του μέτρου, κυρίως με ηθικολογικού τύπου επιχειρήματα και χαρακτηρισμούς -αλλά σίγουρα χωρίς στοιχεία, μιλούσαν στην πραγματικότητα για τον εαυτό τους και όχι για τους ίδιους τους νέους.
Το πόσο έχει επηρεάσει το freedom pass την τελική απόφαση ενός νέου να εμβολιαστεί είναι κάτι που δύσκολα θα μάθουμε. Δύσκολα πάντως μπορεί να υποστηρίξει κάποιος ότι χωρίς αυτό τα σημερινά ποσοστά συμμετοχής στον εμβολιασμό των 18-25 θα ήταν υψηλότερα, ενώ πιθανότατα θα ήταν μάλλον χαμηλότερα χωρίς αυτό.
Το βέβαιο είναι ότι επιτάχυνε τον εμβολιασμό, που αποτελούσε ζητούμενο, εκείνων που ήθελαν να κάνουν το εμβόλιο αλλά δεν βιάζονταν.
Σε κάθε περίπτωση η χρήση της κάρτας από τους ίδιους τους δικαιούχους δείχνει ότι πρόκειται για μια πετυχημένη πιλοτική εφαρμογή που ανοίγει το δρόμο και για άλλες αντίστοιχες πολιτικές στο μέλλον.
Ήδη 33,7 εκ. ευρώ έχουν δαπανηθεί από τους δικαιούχους της κάρτας στις ακόλουθες δραστηριότητες, στηρίζοντας επιπρόσθετα την οικονομία του τουρισμού και του πολιτισμού που χτυπήθηκαν δυσανάλογα κατά τη διάρκεια της πανδημίας:
🏨 Διαμονή 30%
🏖 Τουριστικά γραφεία 19,5%
✈️ μεταφορές 38%
🎼 πολιτισμός 3%
Το σημαντικότερο, όμως, εντέλει είναι ότι το 43% αυτής της ηλικιακής ομάδας είναι σήμερα πιο ασφαλές έναντι της μετάλλαξης Δ, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στο στόχο της συλλογικής ανοσίας».
____________________________________
Υπεράκτιες Ανεμογεννήτριες
Αναζητήστε στην έκδοση της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ – στο ένθετο SCIENCE (Κυριακή 29 Αυγούστου 2021) το άρθρο γνώμης του καθηγητή Ιωάννη Χατζηγεωργίου (αντιπρύτανης έρευνας και δια βίου εκπαίδευσης του ΕΜΠ) για τις Υπεράκτιες Ανεμογεννήτριες ως μία λύση για την Κλιματική Κρίση. Έγκυρη γνώμη από αξιόπιστο ακαδημαϊκό. «Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο», όπως διαβάζω, «εκτελείται υψηλού επιπέδου έρευνα για την αντιμετώπιση όλων των τεχνικών θεμάτων και προκλήσεων. Το όραμα υπάρχει. Από την Πολιτεία ζητείται η βούληση και η αποφασιστικότητα. Η συνολική προσπάθεια θα πρέπει να είναι Εθνικός Στόχος».
Οι Ιδιαιτερότητες: Ο καθηγητής Χατζηγεωργίου γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας και της Μεσογείου (συγκριτικά με άλλες θάλασσες μεγαλύτερα βάθη) προτείνει να «σκεφτόμαστε διαφορετικά μελετώντας ακόμη και υβριδικά συστήματα πολλαπλής χρήσης». Ο ίδιος προσθέτει: «Οι δυσκολίες μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο καινοτόμων λύσεων που θα προάγουν την τεχνολογική ανάπτυξη, θα συνεισφέρουν στον εθνικό πλούτο και θα δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, απασχολώντας επιστήμονες, ερευνητές και επαγγελματίες πληθώρας επαγγελμάτων». Απλές και καθαρές κουβέντες απέναντι στη νοοτροπία της ανάπτυξης μέσω της κατανάλωσης και του πτυχίου για μια θέση στο δημόσιο…
Η Μεταρρύθμιση: Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 έχει θέσει ως μια από τις βασικές προτεραιότητες στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων την « εφαρμογή της θαλάσσιας και παράκτιας πολιτικής και των σχετικών θαλάσσιων χωροταξικών σχεδίων.Η μεταρρύθμιση στοχεύει στην εφαρμογή ενός νέου θαλάσσιου χωρικού σχεδιασμού με στόχο μεταξύ άλλων την προσέλκυση επενδύσεων σε υπεράκτιες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (υπεράκτιες ανεμογεννήτριες κ.λπ.), που θα αξιοποιήσουν το τεράστιο αιολικό δυναμικό της ελληνικής θαλάσσιας επικράτειας».
Το Σχέδιο:Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του στη Βουλή στη συζήτηση για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών και τα μέτρα αποκατάστασης (25/08/2021) δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ανεμογεννήτριες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που θα βρίσκονται σε πλωτά πάρκα στο Αιγαίο ή και αλλού στις ελληνικές θάλασσες. Ειδικά μετά και την ειδική παρέμβαση για το ζήτημα του επικεφαλής του ΜΕΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη.
Διαβάζω μαζί σας ένα απόσπασμα από την δευτερολογία του πρωθυπουργού: «Και αυτές οι ανεμογεννήτριες πρέπει να μπουν κάπου. Το ερώτημα το οποίο τίθεται είναι πού θα μπουν και με ποιους κανόνες θα μπουν. Θέλω να θυμίσω ότι στο παρελθόν επενδυτικά σχέδια Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είχαν καταρρεύσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ακριβώς επειδή το Συμβούλιο έκρινε ότι δεν είχε προηγηθεί ο σωστός σχεδιασμός ως προς τη χωροταξία, για το πού θα τοποθετήσουμε ανεμογεννήτριες.
Ανεμογεννήτριες δεν μπορούν να τοποθετηθούν παντού. Υπάρχουν περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, περιοχές όπου μια μεγάλη ανεμογεννήτρια θα διαταράξει την ισορροπία της κλίμακας του τοπίου. Σε αυτές τις περιοχές δεν μπορούμε να μπουν ανεμογεννήτριες.
Υπάρχουν άλλες περιοχές στη στεριά όπου μπορούν να μπουν ανεμογεννήτριες.
Η επικαιροποίηση του χωροταξικού σχεδίου γύρω από τις ΑΠΕ θα μας επιτρέψει αυτό να το ξεκαθαρίσουμε. Αλλά είναι αδύνατον να συζητάμε σήμερα ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας με ανεμογεννήτριες μόνο στη θάλασσα.
Βεβαίως και θα δρομολογήσουμε και ανεμογεννήτριες off-shore, στη θάλασσα. Είναι πιο ακριβές έχουν όμως και σημαντικά πλεονεκτήματα, κυρίως το γεγονός ότι μπορούν να τοποθετηθούν χωρίς να διαταράξουμε με τόσο μεγάλη ένταση άλλες δραστηριότητες.
Ήδη το Υπουργείο Ενέργειας προχωράει στον απαραίτητο σχεδιασμό ώστε να εντοπίσουμε τα πρώτα σημεία με υψηλό σταθερό αιολικό δυναμικό, στα οποία μπορούμε να τοποθετήσουμε πλωτές ανεμογεννήτριες, γιατί δυστυχώς έχουμε μεγάλα βάθη. Η Δανία στην οποία αναφερθήκατε έχει το πλεονέκτημα ότι η Βόρεια Θάλασσα είναι πολύ ρηχή, που σημαίνει ότι μπορείς εύκολα να τοποθετήσεις την ανεμογεννήτρια στον πυθμένα, πράγμα το οποίο εμείς στην Ελλάδα δεν μπορούμε να κάνουμε.
Άρα ναι, στο μέλλον θα χρειαστούμε και off-shore ανεμογεννήτριες, ανεμογεννήτριες στη θάλασσα. Θα χρειαστούμε, όμως, και προφανώς πολύ περισσότερες ανεμογεννήτριες στην ξηρά, σε συνδυασμό με μια μεγάλη έμφαση που θα δώσουμε -προφανώς- στην ηλιακή ενέργεια, αλλά και σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Διότι τα συστήματα αυτά είναι απολύτως απαραίτητα καθώς -λέω το αυτονόητο- δεν φυσάει και δεν έχει ήλιο κάθε στιγμή του 24ωρου».
Η επόμενη μέρα: Το μεγάλο στοίχημα της επόμενης μέρας όπως το προσδιόρισε μιλώντας στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η ανάγκη για υπερδιπλασιασμό των μεγαβάτ που μας δίνουν οι ανεμογεννήτριες: «Σήμερα έχουμε 2.500 μεγαβάτ από ανεμογεννήτριες. Και θα πρέπει να φτάσουμε γύρω στα 7.000 μεγαβάτ με βάση το σχέδιο το οποίο έχουμε εκπονήσει».
Latest News
Δύσκολο Σάββατο θα έχει ο Μητσοτάκης, τα αυτογκόλ της κυβέρνησης, μεγαλώνει η οργή στην αγορά, το σήμα της Βιομηχανίας, επιδόσεις από τα… Lidl, η «μονοκαλλιέργεια» της Ελλάκτωρ…
Ας γνωριστούμε καλύτερα…
Τα πυρηνικά της Ελλάδας, το story των ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, αλλαγή σχεδίων για Prodea, η «ασημένια επένδυση» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι στηρίξεις του χρηματιστηρίου
Στα ψιλά...
Το timing του Bloomberg στην Αθήνα, το βαρύ πρόγραμμα του πρωθυπουργού, το μήνυμα των τραπεζιτών, το «χτίσιμο» στη ΔΕΗ, τα νέα σχέδια Στάσση και το pressing Χατζημηνά
Πολιτικό ρίσκο
Τα 3 τεστ της κυβέρνησης και ο ρόλος Goldman Sachs, ανοίγει “πανιά” η ABBank, «ξύνουν τα μολύβια» για τον Μπάρμπα Στάθη, το success της Σδούκου στο Μπακού και ένα κουίζ
Κι άλλο μέτωπο
«Πυλώνας» για την κυβέρνηση η βιομηχανία, έπαθε… Τραμπ ο Μητσοτάκης, τα λεφτά του Αγροτικής Ανάπτυξης, η αδιαφορία στο Χρηματιστήριο, τα stories σε ΔΕΗ και Helleniq Energy, σε αναβρασμό οι αρτοποιοί
Υπάρχει Υφυπουργός Βιομηχανίας
Ένα success story για το λογότυπο, το «200άρι» της ΔΕΗ, το σπριντ της Cenergy, τα κουκιά του Νεμπή, τα «διαμάντια» της Dimand, ο συναγερμός για την κερδοφορία
Σταγόνα
Μέτωπο Βιομηχάνων, το «δράμα» Χατζηδάκη, το «σκονάκι» της Αικατερινάρη, η θλίψη στη ΜΕΒΓΑΛ, «χημική» σύναξη στην Αθήνα, οι παραλαβές της Επίλεκτος
Καμπανάκια
Φεύγουν οι «μεγάλοι», στη «σίγαση» η αντιπολίτευση της ΝΔ, οι τιτλοποιήσεις της Attica Bank, στο βωμό των απαλλοτριώσεων ο… ΟΤΕ, ξεκαθάρισμα στο ΧΑ, ο κακός χαμός… στη χονδρική ρεύματος
Βαρδής Βαρδινογιάννης
Οι «κόκκινοι» υπουργοί, ξεσκονίζει τις φοροαπαλλαγές το Μαξίμου, ωστικό κύμα στα σούπερ μάρκετ, θα σώσει την Επίλεκτο η Louis Vuitton (;), η «εκδίκηση» της Alpha Bank, θα έχουμε και εργοστάσιο ΑΙ
Υποβιβασμός…
Η «κόκκινη γραμμή» του ΝΟΚ, στον αέρα ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, το σταυροδρόμι του χρηματιστηρίου, ο Κοκκόλης για τα χρηματιστήρια ενέργειας, η αξία της MORE Energy και το υπερ-σόου του μετρό Θεσσαλονίκης
Η «κόκκινη γραμμή»