Σε οικονομία και τόνωση ρευστότητας δίνει βαρύτητα η κυβέρνηση κάνοντας έτσι την επανεκκίνηση με ορίζοντα το 2023. Ενόσω τα σενάρια για ανασχηματισμό φουντώνουν – ενόψει και της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη – ξετυλίγεται το διετές σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου για την ανάκαμψη με αρκετό ‘αρωμα ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης.
Εκτός από τις αναμενόμενες πρωθυπουργικές εξαγγελίες από το βήμα της ΔΕΘ (με ελαφρύνσεις, φοροκίνητρα και έργα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης), για το επόμενο τετράμηνο έχουν δρομολογηθεί μέτρα τόνωσης της ρευστότητας ενώ η χώρα αναμένει ακόμα 3,8 δισ. Ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Από τα προγράμματα που “ τρέχουν”, πάντως, τώρα προβλέπεται ενίσχυση – άμεση και έμμεση -περί τα 4 δισ. Ευρώ έως το τέλος του έτους. Αυτό γίνεται μέσω ΕΣΠΑ, συμψηφισμό οφειλών και αποζημιώσεις, που αφορά κυρίως όσους έχουν πληγεί από την πανδημία.
Πέραν των πολιτικών αντιδράσεων στους κυβερνητικούς πονοκεφάλους είναι οι διαμαρτυρίες εκπροσώπων της αγοράς για τα μέτρα περιορισμού του πανδημικού κύματος από το φθινόπωρο. Οι φόβοι για αύξηση των κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης “Δ” αλλά και τα νέα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους φέρνει αρκετούς κλάδους αντιμέτωπους με την αβεβαιοτητα. Ήδη οι εκπρόσωποι της εστίασης διαμαρτύρονται για ενδεχόμενη μείωση του τζίρου ως απόρροια των αποφάσεων για τους ανεμβολίαστους πολίτες, ζητώντας οικονομική στήριξη, όπως και άλλοι κλάδοι ( πχ. γυμναστήρια).
Από την κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά πως η αποτελεσματικότητα του σχεδίου ανάκαμψης και το μέγεθος ελάφρυνσης των μισθολογικών βαρών και η τόνωση της εργασίας αποτελούν το διακύβευμα των επόμενων εκλογών.
Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο καταστρώνουν το πλάνο με βάση το οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση έως το 2023. Οι συσκέψεις έχουν πάρει φωτιά και εφόσον υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος, στο πακέτο εξετάζεται, μεταξύ άλλων, να συμπεριληφθούν ελαφρύνσεις σε φόρους και εισφορές, μείωση του ΕΝΦΙΑ 8% και η αύξηση του αριθμού των δόσεων για την εξόφληση εκτός από τον ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος, μέτρο που είναι πιθανόν να αρχίσει να εφαρμόζεται από τις φορολογικές δηλώσεις του 2022.
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται επίσης να δώσει έμφαση στον τρόπο αξιοποίησης της ρευστότητας των 77 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, τις δράσεις που περιλαμβάνει το σχέδιο σε κλίμα, εξοικονόμηση ενέργειας και περιβάλλον, με βαρύτητα τις επενδύσεις, τις μεταρρυθμίσεις και τη μείωση των μισθολογικών βαρών.
Σημαντική παρέμβαση είναι η μείωση του φορολογικού συντελεστή έως και 50% για τις επιχειρήσεις που θα συγχωνευθούν ή μετασχηματιστούν με κύρια στόχευση την αύξηση του ανταγωνισμού των επιχειρήσεων, με τα κίνητρα να συνοδεύονται από όρους και προϋποθέσεις. Η κεντρική φιλοσοφία της κυβέρνησης παραμένει σταθερή, που είναι η υλοποίηση όσων είχε δεσμευτεί από το 2019 και έχουν αναβληθεί λόγω της πανδημίας.
Τι «τρέχει» τώρα
Στο οικονομικό επιτελείο τρέχουν ήδη προγράμματα με τα οποία δίνεται ανάσα, είτε μέσω των παγίων δαπανών και τον συμψηφισμό οφειλών σε φόρους και ταμεία, είτε μέσω καταβολής αποζημιώσεων ή και με προγράμματα ΕΣΠΑ.
- Οι κλαδικές ενισχύσεις που έχουν θεσμοθετηθεί είναι σε εξέλιξη καθώς στο πρόγραμμα για την εστίαση ύψους 270 εκατ. ευρώ έχουν ενταχθεί περίπου 10.000 επιχειρήσεις από τις 29.000 που υπέβαλαν αίτηση για ενίσχυση. Το πρόγραμμα για τον τουρισμό ύψους 420 εκατ. Ευρώ προβλέπεται από το φθινόπωρο. Νωρίτερα, αναμένεται τα προγράμματα ύψους 16 εκατ. ευρώ που αφορά τα γυμναστήρια και τους παιδότοπους. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης (ΣΚΑΪ) οι πληρωμές για την εστίαση θα ολοκληρωθούν 10 – 15 Σεπτεμβρίου και εκτίμησε ότι εντός του Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν και οι επιδοτήσεις για τον τουρισμό.
- Αφορά την αποζημίωση των ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι δεν εισέπραξαν καθόλου ενοίκιο για το μήνα Ιούλιο ή έλαβαν το ποσό «κουρεμένο» κατά 40%. Μέχρι το τέλος του μήνα οι ιδιοκτήτες θα δουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό την κρατική αποζημίωση και θα καταβληθεί με βάση τις δηλώσεις COVID. Για τα μηδενικά ενοίκια του Ιουλίου οι ιδιοκτήτες – φυσικά πρόσωπα θα αποζημιωθούν στο 80% του μισθώματος ενώ τα νομικά πρόσωπα θα λάβουν το 60% του ενοικίου. Οι ιδιοκτήτες που εισέπραξαν το 60% του ενοικίου θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς.
- Μέσω του προγράμματος το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη συμψηφίσει τα πρώτα 32 εκατ. ευρώ των εγκεκριμένων παγίων δαπανών με αντίστοιχο φόρο εισοδήματος των επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα κάλυψης παγίων δαπανών τρέχει με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ για τις περίπου 31.000 επιχειρήσεις που κρίθηκαν επιλέξιμες και αναμένεται να συμψηφίσουν με τα πιστωτικά σημειώματα συνολικά 240 εκατ. ευρώ σε φόρους και 240 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστικές εισφορές. Τον τρέχοντα και τον επόμενο μήνα θα γίνονται συμψηφισμοί με φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις περίπου 10.000 επιχειρήσεων της εστίασης.
- Μετά την ολοκλήρωση των πάγιων δαπανών ξεκινά η δεύτερη φάση που αφορά πιστωτικά κουπόνια για εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής. Πρόκειται για περίπου 25.000 επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 30% το 2020 σε σύγκριση με το 2019. Το μέτρο αφορά τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να αποκτήσουν έμμεσα ρευστότητα σε ύψος ως το 35% της συνολικής ενίσχυσης καθώς αποδίδεται στους δικαιούχους ένα πιστωτικό μέχρι και το τέλος του 2021. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα ισχύει η έκπτωση κατά 50% του επιστρεπτέου τμήματος των τριών πρώτων κύκλων του προγράμματος. Για παράδειγμα, επιχείρηση που έλαβε ενισχύσεις 20.000 ευρώ έχει τη δυνατότητα να λάβει πιστωτικό 7.000 ευρώ (20.000 x 35%). Στην περίπτωση που επιλέξει να πάρει τις 7.000 ευρώ, θα πρέπει να επιστρέψει τις 20.000 ευρώ από τις αρχές του 2022 σε 60 μηνιαίες δόσεις και δεν θα δικαιούται το κούρεμα 50% των κρατικών δανείων.
- Από τον Ιούλιο είναι σε ισχύει το πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ, που αφορά την επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών με προϋπολογισμό 300 εκατ. Ευρώ. ‘Εως σήμερα έχουν εκταμιευθεί περίπου 40,2 εκατ. ευρώ για επιδότηση 19.201 δανείων και 7.774 δικαιούχων. Αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονωϊού. Σημειώνεται ότι από το Γέφυρα Ι εκταμιεύτηκαν 20,4 εκατ. ευρώ για 115.447 δάνεια και 73.704 δικαιούχους. Το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης έως σήμερα υπολογίζεται στα 185,5 εκατ. Ευρώ.
Latest News
Μητσοτάκης στο Bloomberg: η Ελλάδα έχει ηγετική θέση στον ενεργειακό μετασχηματισμό
Στο περιθώριο της συνόδου COP29 στο Αζερμπαϊτζάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στο Bloomberg
Στην κυβέρνηση ο Μασκ και με τη βούλα - Διορίστηκε επικεφαλής του DOGE
Ο Ίλον Μασκ θα επιβλέπει το νεοσύστατο «υπουργείο» κυβερνητικής αποτελεσματικότητας» για «παροχή συμβουλών και καθοδήγησης»
Βροχερός καιρός με κατά τόπους καταιγίδες - Μεγάλη συχνότητα κεραυνών
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
ΗΠΑ: To Ισραήλ δεν παραβιάζει το αμερικανικό δίκαιο σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Η αναφορά έρχεται έναν μήνα μετά την προειδοποίησή της ότι θα αναστείλει τη στρατιωτική της βοήθεια προς τον στενό σύμμαχό της
Όταν η «17Ν» αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Βαρδή Βαρδινογιάννη - Η ατάκα για τον Σαραβάκο
Έφυγε από τη ζωή ο Βαρδής Βαρδινογιάννης -Το Νοέμβριο του 1990 είχε δεχθεί επίθεση από τους τρομοκράτες της «17Ν»
Σαλμονέλα: Συναγερμός για τα κρούσματα από ντοματίνια σε 16 χώρες της Ευρώπης
Σαλμονέλα σε ντοματίνια εντοπίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων. Ποιες χώρες έχουν επηρεαστεί.
Φεστιβάλ Βιβλίου Τρίπολης
Θα διεξαχθεί στις 18, 19 και 21 Νοεμβρίου 2024
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Από τα Σφακιά, στην εξορία και στην κορυφή του επιχειρείν
Βαρδής Βαρδινογιάννης, 1933-2024 - Η διαδρομή μιας σπουδαίας ζωής
Ο πολιτικός και επιχειρηματικός κόσμος αποχαιρετά τον Βαρδή Βαρδινογιάννη
Τα συλλυπητήρια του πρωθυπουργού και το μήνυμα Προέδρου της Δημοκρατίας για την απώλεια του Βαρδή Βαρδινογιάννη
ΕΒΕΠ: Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης άφησε ανεξίτηλη σφραγίδα
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ) για την απώλεια του Βαρδή Βαρδινογιάννη