
Ο Johannes Vermeer δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένος κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Ο Ολλανδός ζωγράφος πέθανε αφήνοντας την οικογένειά του χρεωμένη και έχοντας δημιουργήσει έναν περιορισμένο αριθμό ζωγραφικών έργων.
Στην πραγματικότητα, μόνο 34 πίνακες ζωγραφικής – συμπεριλαμβανομένου του διάσημου Κοριτσιού του με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι – του αποδίδονται σήμερα.
Ωστόσο, η δημοτικότητά του αυξήθηκε μετά τον 19ο αιώνα και κρατάει μέχρι σήμερα. Η εμφάνιση κάποιας είδησης σχετικά με τον ή κάποιον πίνακα του, δημιουργεί σάλο στον κόσμο της τέχνης.
Και αυτό ακριβώς συνέβη με την ανακοίνωση μιας πρόσφατης αποκατάστασης ενός πίνακα του.
Ήταν κρυμμένο για χρόνια
Μετά από δυόμιση χρόνια, το μουσείο Staatliche Kunstsammlungen της Δρέσδης αποκάλυψε τα αποτελέσματα μιας μεγάλης αποκατάστασης των πινάκων του Vermeer που έχουν στη συλλογή του. Το έργο «Κοπέλλα που διαβάζει γράμμα δίπλα στο παράθυρο» φιλοτεχνήθηκε μεταξύ 1657 και 1659 και βρίσκεται στη συλλογή του μουσείου από το 1742.

Όπως συμβαίνει συχνά με έργα του Vermeer, ο πίνακας αποδόθηκε αρχικά σε άλλους καλλιτέχνες. Αλλά το 1880, ο Γάλλος κριτικός τέχνης Théophile Thoré-Bürger μελέτησε τον πίνακα και τον απέδωσε σωστά στον Ολλανδό Δάσκαλο.
Η ελαιογραφία δείχνει μια νεαρή γυναίκα, ντυμένη στα κίτρινα και μαύρα, να διαβάζει ένα γράμμα δίπλα σε ένα ανοιχτό παράθυρο. Αρχικά, ο τοίχος πίσω της ήταν κενός, αλλά μια ακτινογραφία το 1979 έδειξε ότι υπήρχε κάτι άλλο από κάτω. Κάτω από τον μονόχρωμο τοίχο ήταν στην πραγματικότητα ένας «πίνακας» ενός γυμνού Έρωτα.
Καθώς δεν ήταν ασυνήθιστο για τους καλλιτέχνες να ζωγραφίζουν πάνω από το έργο τους, οι μελετητές αρχικά πίστεψαν ότι ο Vermeer είχε απλά αλλάξει γνώμη και αποφάσισε να κρατήσει τον τοίχο γυμνό.
Ωστόσο, ένα ερευνητικό έργο που ξεκίνησε το 2017 διέψευσε αυτούς τους ισχυρισμούς. Χάρη στην προηγμένη τεχνολογία, οι ερευνητές κατάφεραν να συμπεράνουν ότι η επικάλυψη ολοκληρώθηκε αρκετές δεκαετίες μετά το τέλος του πίνακα. Αυτές οι πληροφορίες ανέτρεψαν εντελώς την άποψη για το έργο, καθώς οι ιστορικοί τέχνης συνειδητοποίησαν τώρα ότι δεν κοιτούσαν το πραγματικό δημιουργικό όραμα του Vermeer. Έτσι, ειδικοί αποκατάστασης από το μουσείο άρχισαν να εργάζονται προσεκτικά για να αφαιρέσουν την επικάλυψη το 2018.
Ως αποτέλεσμα ανεδείχθη ο γυμνός ερωτιδεύς, ο οποίος παρεμπιπτόντως εμφανίζεται σε παρόμοια στάση και μορφή σε έναν άλλο πίνακα του Vermeer: «Κοπέλλα δίπλα στο βιργινάλι» που βρίσκεται στο Λονδίνο


Latest News

Φεύγει ο επικεφαλής εμβολίων της FDA και οι μετοχές φαρμακοβιομηχανιών γίνονται... συντρίμμια
Ο Μαρκς επέβλεψε την έγκριση των εμβολίων κατά της COVID-19 ως επικεφαλής του Κέντρου Βιολογικής Αξιολόγησης και Έρευνας του FDA

Η «χρυσή» Euroleague - Από τον Ναν και τον Βεζένκοφ στα 2.600.000 του Σλούκα
Πόσοι Έλληνες βρίσκονται στη λιστα με τους δέκα πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες στη Euroleague

Πέθανε ο Ρίτσαρντ Τσάμπερλεϊν
O ηθοποιός Ρίτσαρντ Τσάμπερλεϊν πέθανε σε ηλικία 90 ετών

Νταν Κιούριακ: Οι Καναδοί αισθάνονται ότι έχουν δεχτεί επίθεση
Δύο χρόνια ανάπτυξης θα κοστίσουν οι δασμοί που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στον Καναδά δηλώνει στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο συνεργάτης του CD Howe Institute

Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νέα Υόρκη – «Παίρνουμε ευρωπαϊκά και πρωταγωνιστούμε σε όλη την Ευρώπη» (pics+vid)
Ο σύνδεσμος φιλάθλων του Ολυμπιακού στη Νέα Υόρκη, βράβευσε τον ηγέτη της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ, Βαγγέλη Μαρινάκη.

Αλλαγή ώρας: Γιατί γίνεται πάντα Κυριακή – Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μας μπροστά
Η αλλαγή ώρας μπορεί να αναστατώσει το σώμα μας, να προκαλέσει αϋπνίες, ημικρανίες και πονοκεφάλους

Το Χόλιγουντ «συμμορφώνεται προς τας υποδείξεις» της νέας εποχής Τραμπ
Ο τυφώνας Τραμπ οδηγεί και σε αλλαγές στο Χόλιγουντ - Τι ζητούν τώρα οι εταιρείες από τους δημιουργούς

Τίμησε τον Βαγγέλη Μαρινάκη ο Σύνδεσμος φιλάθλων Ολυμπιακού Νέας Υόρκης
Κεντρικό πρόσωπο στις εορταστικές εκδηλώσεις στη Νέα Υόρκη ο ηγέτης του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης

Τα σχέδια του ΝΒΑ για επέκταση στην Ευρώπη
Το NBA σχεδιάζει την δημιουργία νέου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στην Ευρώπη εκ του μηδενός

Μπαίνει ο… ήλιος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο – Η συμφωνία της UEFA με την SolarPower
Πώς θα «πρασινίσουν» τα γήπεδα - Στα θρανία οι ομάδες για σεμινάρια από τη SolarPower