Εδώ και δύο χρόνια στο Κρατικό Μουσείο του Μπάντεν οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να αγγίζουν εκθέματα χιλιάδων ετών, όπως λ.χ. ένα σπαθί από την εποχή του Χαλκού. Με ειδικά γάντια φυσικά και πάνω από μια μαλακή επιφάνεια. Επιπλέον, η χρήση της τεχνολογίας βοηθά στον εκδημοκρατισμό της γνώσης, φρονεί ο εμπνευστής της ιδέας και διευθυντής του μουσείου, Έκαρντ Κένε.
Ενώ τα έργα τέχνης και τα μουσειακά αντικείμενα συνήθως εξαφανίζονται πίσω από βιτρίνες, η έκθεση «Αρχαιολογία στην Βάδη» στο Κάστρο της Καρλσρούης, προσφέρει εντελώς νέες δυνατότητες από το καλοκαίρι του 2019. «Και η ανταπόκριση από το κοινό είναι μεγάλη. Οι πρώτοι επισκέπτες έχουν ήδη κλείσει και μια δεύτερη επίσκεψη», λέει ο διευθυντής του μουσείου.
Η επίσκεψη χωρίζεται σε τρεις τομείς:
Στην πρώτη αίθουσα το κοινό μπορεί να δει μια μικρή επιλογή αρχαιολογικών ευρημάτων από το Μπάντεν. Επεξηγηματικές επιγραφές δεν υπάρχουν. Οι πληροφορίες μπορούν να εμφανίζονται σε κάρτες με τσιπ στα γερμανικά, αγγλικά ή σε μορφή κατάλληλη για παιδιά.
Στη δεύτερη αίθουσα οι επισκέπτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ειδικά smartphone για να δουν πληροφορίες σχετικές με τα εκθέματα. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τη χρήση διαδραστικών επιφανειών. Έχουν αντιγραφεί 1.500 αντικείμενα με έναν σαρωτή 3D, τα οποία μπορούν να μεγεθυνθούν, ή να περιστραφούν. Έτσι διακρίνεται λ.χ. καθαρά η διάβρωση ενός σπαθιού της εποχής του Χαλκού.
Το αποκορύφωμα της επίσκεψης, ωστόσο, είναι η δυνατότητα να πάρει κανείς τα εκθέματα χιλιάδων ετών στα χέρια του. Γι’ αυτό όμως, οι επισκέπτες του μουσείου πρέπει να κλείσουν ραντεβού. Μπορούν να δηλώσουν ένα συγκεκριμένο αντικείμενο το οποίο θέλουν να αγγίξουν ή να συμβουλευτούν ειδικούς του μουσείου για το ποιο θα επιλέξουν. «Με αυτόν τον τρόπο, οι επισκέπτες μπορούν να γίνουν οι ίδιοι ερευνητές και χρήστες», δήλωσε ο επικεφαλής των ειδικών του μουσείου Αλεξάντερ Βόλνι.
Στην τρίτη αίθουσα υπάρχει ο τρισδιάστατος σαρωτής, με τον οποίο μπορούν να καταγραφούν αντικείμενα και για ερευνητές άλλων Ιδρυμάτων. «Έτσι εξοικονομείται ο χρόνος της διαδρομής, μπορούν να γίνουν εκθέσεις ενός και του αυτού αντικειμένου σε πολλά μέρη ταυτόχρονα και βέβαια είναι δυνατό να γνωρίζει κανείς πώς ακριβώς ήταν το αντικείμενο σε περίπτωση που κάποιο σπάσει», πρόσθεσε ο Βόλνι.
«Όταν ο Έκαρντ Κένε συνέλαβε για πρώτη φορά την ιδέα, δεν κόπηκε μόνο η αναπνοή των συντηρητών. Και το κρατίδιο της Βάδης -Βυρτεμβέργης αντέδρασε με σκεπτικισμό στην αρχή. Τώρα όμως το μουσείο θεωρείται πρωτοπόρο παρουσιάζοντας τέτοιου είδους εκθέσεις», αποκάλυψε η εκπρόσωπος του μουσείου Κάτριν Λόρμπεερ.
«Η αντίθεση μεταξύ των αρχαίων εκθεμάτων από τη μία και της σύγχρονης τεχνολογίας από την άλλη είναι αυτό που κάνει την έκθεση τόσο ελκυστική. Η ψηφιοποίηση είναι ένα σημαντικό βήμα για το μουσείο. Η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει επίσης στην μετάφραση, για παράδειγμα, προκειμένου να καταστήσει τη γνώση διαθέσιμη σε ένα ευρύ κοινό. Ένας μεταφραστής κοστίζει πολλά χρήματα σε σύγκριση με την τεχνολογία, δεδομένου του τεράστιου όγκου των εκατοντάδων χιλιάδων εκθεμάτων. Και αμφιβάλλω ότι κατέχει πάντοτε την ορολογία της ιστορίας της τέχνης», είπε ο Κένε.
Επιπλέον, το μουσείο εργάζεται με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης η οποία προορίζεται για εφαρμογές λ.χ. σε smartphone, οι οποίες θα συγκρίνουν αντικείμενα μουσείων με παρόμοια ευρήματα από το Διαδίκτυο για παράδειγμα. «Θέλουμε με την τεχνητή νοημοσύνη να κάνουμε τους χρήστες να παράγουν οι ίδιοι τη γνώση», τόνισε ο Κένε, ο οποίος έκανε λόγο για «εκδημοκρατισμό της γνώσης».
Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ
Latest News
«Putin», μία ταινία με πρωταγωνιστή τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έρχεται στον κινηματογράφο – όχι φυσικά ο ίδιος, αλλά μία εκδοχή του που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης σε μια ταινία που θα συζητηθεί.
Ποιος σκότωσε το ρέιβ - Η παγκόσμια παρακμή του κλάμπινγκ
Από το Βερολίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη, το κλάμπινγκ στις πρωτεύουσες των πάρτι του κόσμου τελειώνει νωρίτερα
Charlie Hebdo: «Παραμένουμε απτόητοι»
Δέκα χρόνια μετά την φονική τρομοκρατική επίθεση εναντίον του, το γαλλικό σατιρικό περιοδικό διοργάνωσε διαγωνισμό γελοιογραφίας. Το θέμα της: ο Θεός και η χριστιανική θρησκεία.
«Η σύνοδος των τριών κρίσεων: 2014-2022» – Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Πετράκη
Η Ελλάδα μετά την βαριά κρίση του 2010-2014, που συνεχίστηκε ουσιαστικά μέχρι το 2017 και τυπικά μέχρι τον Αύγουστο του 2022 πέρασε όπως όλος ο κόσμος, τον Covid-19 και την ενεργειακή κρίση και το Ουκρανικό.
Η τελετή απονομής και οι νικητές στις Χρυσές Σφαίρες
Στο «Emilia Pérez» του γάλλου σκηνοθέτη Ζακ Οντιάρ, το οποίο απέσπασε το βραβείο της κριτικής επιτροπής στο φεστιβάλ των Καννών, απονεμήθηκε η Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας
Έκθεση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Τσαρλς Ντίκενς – Σπάνια αντικείμενα
Μια έκθεση με σπάνια αντικείμενα που αξίζει να επισκεφθείτε αν βρεθείτε στο Λονδίνο
Πέθανε ο ηθοποιός των «Star Wars» Άνγκους ΜακΊνες
Ο ηθοποιός Άνγκους ΜακΊνες πέθανε σε ηλικία 77 ετών. Την είδηση επιβεβαίωσε με μια ανάρτηση στην επίσημη σελίδα του στο Facebook η οικογένειά του.
Μαργαρίτης Σχοινάς: «Να επιστρέψουν τα Ελγίνεια»
Μιλώντας στη βρετανική Telegraph ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ζητεί να επιστραφούν στην Ελλάδα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.
Οι «δίδυμες» πόλεις Νόβα Γκόριτσα και Γκορίτσια
Για πρώτη φορά, ένα διασυνοριακό ζευγάρι πόλεων γίνεται Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα, με αέρα από κεντροευρωπαϊκό μπαρόκ και σοσιαλιστική ουτοπία.
Οι 10 σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις εντός του 2024
Οι ανακαλύψεις αλλάζουν την Ιστορία, αποκαλύπτουν άγνωστα κεφάλαιά της και θέτουν νέα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις.