![Ο τραυματισμένος κ. Μητσοτάκης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/08/Μητσοτάκης.jpg)
Oι ανελέητες πυρκαγιές του Αυγούστου που σάρωσαν τα πευκοδάση της Εύβοιας, της Αττικής και πλήγωσαν μεγάλες εκτάσεις στην Ηλεία, στην Αρκαδία, στη Μεσσηνία και στην Ανατολική Μάνη άφησαν πικρή γεύση σε όλους τους Ελληνες και μαζί θόλωσαν την εικόνα της «αποτελεσματικής» νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης, φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον αλώβητο μέχρι πρότινος Πρωθυπουργό.
Κύματα οργής και αγανάκτησης ξεπήδησαν από τα καμένα, οι κάτοικοι, όπως συνήθως συμβαίνει στις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, μέσα στην απόγνωσή τους αναζητούσαν υπευθύνους για το κακό που τους βρήκε, για τα σπίτια που κάηκαν και τις περιουσίες που χάθηκαν.
Οι επικρίσεις περίσσεψαν τις προηγούμενες ημέρες, ιδιαιτέρως για τα ανεπαρκή και ασυντόνιστα εναέρια μέσα, για τις λειψές πυροσβεστικές δυνάμεις, ακόμη και για τα εφαρμοσθέντα σχέδια εκκένωσης προκειμένου να αποφευχθούν απώλειες ανθρώπινων ζωών.
Ηταν η πρώτη φορά στους 26 μήνες της πρωθυπουργικής του θητείας που ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε απολογούμενος, να αποδέχεται λάθη και να ζητεί συγγνώμη από τους πολίτες. Το πλήγμα ήταν μέγα, ο κλονισμός της εμπιστοσύνης σημαντικός και η φθορά βεβαία. Μένει βεβαίως να μετρηθεί το βάρος της, αλλά ήδη ο Πρωθυπουργός νιώθει την πίεση της κοινωνίας, αντιλαμβάνεται τη ρωγμή που επήλθε στη σχέση του με την κοινή γνώμη.
Οι αντίπαλοί του έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τον κλονισμό, του επιτέθηκαν με σφοδρότητα στη Βουλή και εκείνος απάντησε αναλόγως, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις.
Το δυστύχημα για τον Πρωθυπουργό είναι ότι επανέρχεται με ορμή η υγειονομική κρίση και φαντάζει ικανή να προσθέσει βάρη πάνω σε εκείνα που άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές.
Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι κατά πόσο η κυβέρνηση θα αναγεννηθεί ώστε ανανεούμενη να μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση εμπιστοσύνης που προκάλεσαν οι καταστροφικές πυρκαγιές, όπως και την ατμόσφαιρα ανασφάλειας που μετέφεραν στους πολίτες.
Οι κυβερνώντες αναγνωρίζουν τη φθορά των πυρκαγιών, αλλά τη θεωρούν διαχειρίσιμη και πιστεύουν ότι με τις πρωτοβουλίες που θα αναπτυχθούν προσεχώς, με τις αποζημιώσεις και τα μέτρα αναγέννησης των πληγεισών περιοχών θα ανακτηθεί το χαμένο έδαφος.
Στην παρούσα φάση όλη η προσοχή τους θα μεταφερθεί στον έλεγχο του τέταρτου πανδημικού κύματος ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη αναγέννηση της οικονομίας, από την οποία ο Πρωθυπουργός αναμένει οφέλη διαρκείας για τη χώρα και τους πολίτες.
Για να το επιτύχει αυτό, θα πρέπει να αναμετρηθεί με τα ισχυρά πια υπόγεια ρεύματα του ανορθολογισμού που αμφισβητούν και κατά βάση εμποδίζουν τη χρήση των εμβολίων, του μόνου δοκιμασμένου και αποτελεσματικού επιστημονικού εργαλείου απέναντι στο απειλητικό πανδημικό φαινόμενο. Τα οποία χωρίς αμφιβολία εκκινούν από τα βάθη της παράταξης που αντιπροσωπεύει ο κ. Μητσοτάκης. Χωρίς αμφιβολία, θα χρειαστεί πολύς κόπος και απαραιτήτως αποφασιστική στάση απέναντι στον ευρύ εν τέλει κύκλο των αντιεμβολιαστών και όσων τους υποθάλπτουν για να μη διαμορφωθεί επιπρόσθετος κύκλος αμφισβήτησης, ικανός να καθυστερήσει ή να υπονομεύσει την πολυσήμαντη προσπάθεια οικονομικής αναγέννησης.
Οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμοι για τη συνέχεια. Τώρα θα κριθεί πραγματικά αν ο Πρωθυπουργός και η ομάδα που τον συνοδεύει διαθέτουν τις αντοχές και τις δυνάμεις να αντιπαρέλθουν το πλήθος των εμποδίων που ορθώνονται μπροστά τους, να επουλώσουν το τραύμα και να κλείσουν το ρήγμα που άνοιξε ο καταστροφικός Αύγουστος.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Η… ευτυχία των ελλειμμάτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/donald-trump-600x400.jpg)
Η… ευτυχία των ελλειμμάτων
Οι αναρτήσεις Τραμπ εξισώνουν τα εμπορικά ελλείμματα των ΗΠΑ με την επιδότηση άλλων οικονομιών,
![Χωρίς αντίκρισμα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/money-g44fd8144f_1920-600x400.jpg)
Χωρίς αντίκρισμα
Μόνο τυχαία δεν είναι η συζήτηση που πάει να ξανά ανοίξει για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς ο ίδιος είχε φάει πολύ εσωκομματικό «ξύλο» για την αλλαγή του τρόπου φορολόγησής του
![Γιατί «αγριεύει» ξανά η κατάσταση στην ενέργεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/ot_gas3-1-768x606-1-600x473.png)
Γιατί «αγριεύει» ξανά η κατάσταση στην ενέργεια
Το σκηνικό στην ενέργεια «αγριεύει» και θα επηρεάσει και την ελληνική οικονομία.
![Χωρίς αποταμίευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/06/gourouni-600x414.jpg)
Χωρίς αποταμίευση
Το πρόβλημα για την οικονομία, παρά τη συγκεκριμένη θετική εξέλιξη, είναι ότι τα παραπάνω χρήματα χρησιμοποιούνται όπως γινόταν και παλαιότερα
![Κυβερνητικές αποφάσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/kokkina_daneia-600x360.jpg)
Κυβερνητικές αποφάσεις
Υπάρχουν άλλες αποφάσεις που λαμβάνονται απλά για το θεαθήναι, έτσι για να ικανοποιηθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα
![Οι επτά άδειες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/sarakiniko-600x452.jpg)
Οι επτά άδειες
Μετά τη φασαρία που δημιουργήθηκε, ο δήμαρχος δήλωσε ότι θα παγώσει κάθε κατασκευή μέχρι να εγκριθούν τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια
![Για όσο αντέξουμε](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/inflat-600x373.jpg)
Για όσο αντέξουμε
Το πρώτο πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία αναμένεται να είναι μια «πύρρειος» νίκη του Τραμπ, που μπορεί να προέλθει από την αύξηση των τιμών της ενέργειας
![Οι επιχειρήσεις σε εποχή ανατρεπτικών αλλαγών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/10/epixeiriseis-600x375.jpg)
Οι επιχειρήσεις σε εποχή ανατρεπτικών αλλαγών
Η πρόκληση για τους manager είναι να δημιουργήσουν μία ισορροπημένη κατάσταση μεταξύ σταθερότητας και αστάθειας, αλλά και αλλαγές συμπεριφορών
![Μπορούμε καλύτερα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/euro-oikonomia-768x480-1-1-600x375.jpeg)
Μπορούμε καλύτερα
Προφανώς χρειάζεται δουλειά και διάθεση να τα βάλει η κυβέρνηση με καταστάσεις και ανθρώπους ανεπίδεκτους αλλαγών
![Το πρόβλημα του αβγού](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/egg-600x429.jpg)
Το πρόβλημα του αβγού
Γιατί έχουν εξαφανιστεί με αυτή την ένταση τα αβγά από τα ράφια των καταστημάτων πώλησης τροφίμων - Γιατί οι τιμές τους έχουν εκτοξευτεί