Oι ανελέητες πυρκαγιές του Αυγούστου που σάρωσαν τα πευκοδάση της Εύβοιας, της Αττικής και πλήγωσαν μεγάλες εκτάσεις στην Ηλεία, στην Αρκαδία, στη Μεσσηνία και στην Ανατολική Μάνη άφησαν πικρή γεύση σε όλους τους Ελληνες και μαζί θόλωσαν την εικόνα της «αποτελεσματικής» νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης, φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον αλώβητο μέχρι πρότινος Πρωθυπουργό.
Κύματα οργής και αγανάκτησης ξεπήδησαν από τα καμένα, οι κάτοικοι, όπως συνήθως συμβαίνει στις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, μέσα στην απόγνωσή τους αναζητούσαν υπευθύνους για το κακό που τους βρήκε, για τα σπίτια που κάηκαν και τις περιουσίες που χάθηκαν.
Οι επικρίσεις περίσσεψαν τις προηγούμενες ημέρες, ιδιαιτέρως για τα ανεπαρκή και ασυντόνιστα εναέρια μέσα, για τις λειψές πυροσβεστικές δυνάμεις, ακόμη και για τα εφαρμοσθέντα σχέδια εκκένωσης προκειμένου να αποφευχθούν απώλειες ανθρώπινων ζωών.
Ηταν η πρώτη φορά στους 26 μήνες της πρωθυπουργικής του θητείας που ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε απολογούμενος, να αποδέχεται λάθη και να ζητεί συγγνώμη από τους πολίτες. Το πλήγμα ήταν μέγα, ο κλονισμός της εμπιστοσύνης σημαντικός και η φθορά βεβαία. Μένει βεβαίως να μετρηθεί το βάρος της, αλλά ήδη ο Πρωθυπουργός νιώθει την πίεση της κοινωνίας, αντιλαμβάνεται τη ρωγμή που επήλθε στη σχέση του με την κοινή γνώμη.
Οι αντίπαλοί του έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τον κλονισμό, του επιτέθηκαν με σφοδρότητα στη Βουλή και εκείνος απάντησε αναλόγως, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις.
Το δυστύχημα για τον Πρωθυπουργό είναι ότι επανέρχεται με ορμή η υγειονομική κρίση και φαντάζει ικανή να προσθέσει βάρη πάνω σε εκείνα που άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές.
Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι κατά πόσο η κυβέρνηση θα αναγεννηθεί ώστε ανανεούμενη να μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση εμπιστοσύνης που προκάλεσαν οι καταστροφικές πυρκαγιές, όπως και την ατμόσφαιρα ανασφάλειας που μετέφεραν στους πολίτες.
Οι κυβερνώντες αναγνωρίζουν τη φθορά των πυρκαγιών, αλλά τη θεωρούν διαχειρίσιμη και πιστεύουν ότι με τις πρωτοβουλίες που θα αναπτυχθούν προσεχώς, με τις αποζημιώσεις και τα μέτρα αναγέννησης των πληγεισών περιοχών θα ανακτηθεί το χαμένο έδαφος.
Στην παρούσα φάση όλη η προσοχή τους θα μεταφερθεί στον έλεγχο του τέταρτου πανδημικού κύματος ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη αναγέννηση της οικονομίας, από την οποία ο Πρωθυπουργός αναμένει οφέλη διαρκείας για τη χώρα και τους πολίτες.
Για να το επιτύχει αυτό, θα πρέπει να αναμετρηθεί με τα ισχυρά πια υπόγεια ρεύματα του ανορθολογισμού που αμφισβητούν και κατά βάση εμποδίζουν τη χρήση των εμβολίων, του μόνου δοκιμασμένου και αποτελεσματικού επιστημονικού εργαλείου απέναντι στο απειλητικό πανδημικό φαινόμενο. Τα οποία χωρίς αμφιβολία εκκινούν από τα βάθη της παράταξης που αντιπροσωπεύει ο κ. Μητσοτάκης. Χωρίς αμφιβολία, θα χρειαστεί πολύς κόπος και απαραιτήτως αποφασιστική στάση απέναντι στον ευρύ εν τέλει κύκλο των αντιεμβολιαστών και όσων τους υποθάλπτουν για να μη διαμορφωθεί επιπρόσθετος κύκλος αμφισβήτησης, ικανός να καθυστερήσει ή να υπονομεύσει την πολυσήμαντη προσπάθεια οικονομικής αναγέννησης.
Οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμοι για τη συνέχεια. Τώρα θα κριθεί πραγματικά αν ο Πρωθυπουργός και η ομάδα που τον συνοδεύει διαθέτουν τις αντοχές και τις δυνάμεις να αντιπαρέλθουν το πλήθος των εμποδίων που ορθώνονται μπροστά τους, να επουλώσουν το τραύμα και να κλείσουν το ρήγμα που άνοιξε ο καταστροφικός Αύγουστος.
Latest News
Η εργασία και η οργή της
Η εργασία αντιμετωπίζεται μόνο ως κόστος που πρέπει να περιοριστεί
Πολυσήμαντη η τουρκική διείσδυση στην Αφρική
Ανεβάζοντας την εμπορική και θρησκευτική της παρουσία στην Αφρική, η Τουρκία κτίζει συμμαχίες και στον τομέα της ασφάλειας
Η οικονομική κατάθλιψη των Ελλήνων
Η Eurostat μέσα στις στατιστικές της έρευνες που κάνει δημοσιεύει και μία για την αυτοκατάταξη κάθε χώρας ως προς το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρεί τον εαυτό του φτωχό
Το νούφαρα του Μονέ, τα crypto και η μπανάνα…
Στο οίκο Sotheby's γράφτηκε ένα περίεργο κεφάλαιο στην ιστορία της τέχνης
Ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά αβεβαιότητας
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τους λόγους της ανησυχίας για την κατάσταση των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες
Χωρίς τιμαριθμοποίηση
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τον «αραμπά» του κοινωνικού αυτοματισμού
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Στις μέρες μας, το 2024 εδώ στην Ελλάδα, έχουν πάρει κεφάλι και πάλι οι απαισιόδοξοι και φοβούνται και τη σκιά τους
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες
Οι επιχειρήσεις στην εποχή των αναταράξεων
Οι περίοδοι της σταθερότητας και μιας υποτιθέμενης κανονικότητας θα γίνονται όλο και πιο σύντομες για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες
Το ελαιόλαδο ρίχνει τον πληθωρισμό
Σε όλες τις απότομες αλλαγές σε μια αγορά, έτσι και στο ελαιόλαδο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι