
Οι διαφωνίες που αποτυπώθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (στις 22 Ιουλίου) ήταν μόνο η αρχή. Οι πληθωριστικές πιέσεις αποτέλεσαν ένα βασικό σημείο αντιπαράθεσης, με τους τόνους να ανεβαίνουν (όπως έδειξαν και τα πρακτικά) και εν συνεχεία να κάμπτονται, για χάρη της «ομόφωνης απόφασης».
Ωστόσο, τα γεράκια έχουν φωνή στην ΕΚΤ και η φωνή αυτή αναμένεται να ενισχυθεί, ενόψει της επόμενης συνεδρίασης στις 9 Σεπτεμβρίου.
Δυνατό χαρτί στα επιχειρήματά τους, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον πληθωρισμό σήμερα, ο οποίος στην ζώνη του ευρώ εκτινάχθηκε στο 3%, στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας. Ο δομικός πληθωρισμός έτρεξε με ρυθμό 1,6%. Και τα δύο ποσοστά ήταν υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών.
Μία ημέρα πριν η Γερμανία είχε ανακοινώσει πληθωρισμό 3,4%, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007, και η Γαλλία ενέγραψε ρεκόρ τριετίας.
Υπενθυμίζεται ότι οι διαφωνίες στην ΕΚΤ κατά την τελευταία της συνεδρίαση είχαν ως βάση την αύξηση των τιμών κατά 2,2% που είχε ανακοινωθεί για τον Ιούλιο. Επομένως, πλέον τα πράγματα φαίνεται να διαφοροποιούνται.
Τα βλέμματα στις 9 Σεπτεμβρίου
Το ενδιαφέρον επομένως, στρέφεται στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 9 Σεπτεμβρίου, και μέχρι τότε στην επικοινωνιακή πολιτική που ακολουθήσουν οι Κεντρικοί Τραπεζίτες.
Μιλώντας τη Δευτέρα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Francois Villeroy de Galhau, είπε ότι η ΕΚΤ πρέπει να λάβει υπόψη την πρόσφατη οικονομική ανάκαμψη όταν κληθεί εκ νέου να αποφασίσει τι θα κάνει με τα μέτρα στήριξης που αποφάσισε εν μέσω πανδημίας.
Αλλά ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας, Όλι Ρεν, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Politico την περασμένη εβδομάδα ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να είναι προσεκτική όταν θα κληθεί να χαλαρώσει τα μέτρα στήριξης.
Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ έδειξαν ότι ορισμένα μέλη της θεωρούν ότι η ΕΚΤ υποτιμά τον κίνδυνο του υψηλότερου πληθωρισμού.
Και τα σημερινά στοιχεία πιθανότατα θα ασκήσουν πίεση στους κεντρικούς τραπεζίτες της ευρωζώνης, ειδικά όταν συνδυάζονται με σχόλια της Federal Reserve στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία εξετάζει την άρση των κινήτρων πριν από το τέλος του έτους.
Η εντολή της ΕΚΤ είναι να επιτύχει μεσοπρόθεσμο ρυθμό πληθωρισμού 2%. Οι δικές της προβλέψεις συνηγορούν αυτή τη στιγμή σε αύξηση του πληθωρισμού στο 1,9%, λόγω των προσωρινών παραγόντων, πριν πέσουν στο 1,5% και 1,4% το 2022 και το 2023, αντίστοιχα.
Ο Τζακ Άλεν-Ρέινολντς, ανώτερος οικονομολόγος της Ευρώπης στην Capital Economics, ανέφερε σε σημείωμά του την Τρίτη ότι αναμένει τον αρχικό ρυθμό πληθωρισμού να μειωθεί σε περίπου 2% τον Ιανουάριο και στη συνέχεια να «μειωθεί όλη τη χρονιά», τελειώνοντας το 2022 περίπου στο 1%.
Η αύξηση των τιμών της ευρωζώνης ενδέχεται να συνεχίσει να επιταχύνεται προς το παρόν. Ο εισαγόμενος πληθωρισμός στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, τρέχει στο 15%. Οι έμποροι λιανικής πώλησης σε όλη την περιοχή των 19 χωρών σχεδιάζουν να αυξήσουν τις τιμές τους επόμενους τρεις μήνες και οι καταναλωτές έχουν ήδη προσαρμοστεί, λέγοντας ότι είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν μεγάλες αγορές το επόμενο έτος.
Μέσο στο σκηνικό αυτό που έχει διαμορφωθεί, η άποψη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό παραμένει συγκεκριμένη. Ενώ οι τιμές επιταχύνονται, οι προοπτικές έγιναν πιο θολές τις τελευταίες εβδομάδες, με τις μολύνσεις από κορωνοϊό να αυξάνονται ξανά και τα ποσοστά εμβολιασμού να επιβραδύνοται, αυξάνοντας τις πιθανότητες για νέα λοκντάουν.
Πάντως, η προηγούμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ δίνει μια πρόγευση για την επόμενη: Με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αλλά και τις δηλώσεις της Fed ότι ανοίγει η συζήτηση για το tapering, τα γεράκια αναμένεται να επιμένουν, ενδεχομένως και πιο δυναμικά από ό,τι τον Ιούλιο, πως πρέπει τουλάχιστον να επιβραδυνθεί ο ρυθμός αγοράς ομολόγων δεδομένης της πτώσης των αποδόσεων στα ομόλογα και της αποδυνάμωσης του ευρώ.


Latest News

Κατακόρυφη η πτώση για την Gucci - Διψήφια η μείωση πωλήσεων το πρώτο τρίμηνο
Οι πωλήσεις της Gucci κατακρημνίζονται καθώς o μητρικός όμιλος Kering προσπαθεί -χωρίς επιτυχία- να αναζωογονήσει τη ζήτηση

Η Nissan θα επενδύσει 1,4 δισ δολ στην Κίνα για να αυξήσει τις πωλήσεις
H Nissan θα λανσάρει 10 νέα οχήματα στην Κίνα μέχρι το καλοκαίρι του 2027

Σκοτ Μπέσεντ: Υπάρχει ευκαιρία για μια «μεγάλη εμπορική συμφωνία» μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ
Ο Μπέσεντ παρουσίασε αυτό που ονόμασε «σχέδιο για την αποκατάσταση της ισορροπίας στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα

Αύξηση εσόδων και κερδών για τη General Dynamics στο πρώτο τρίμηνο
Η General Dynamics ανακοίνωσε, για το πρωτο τρίμηνο, έσοδα 12,2 δισ. δολαρίων και κέρδη ύψους 994 εκατ. δολαρίων

Χρυσά μπόνους 80 εκατ. δολ. μοίρασε η Goldman Sachs σε Σόλομον και Γουόλντρον
Η πρόταση για το μπόνους στην ηγεσία της Goldman Sachs πυροδότησε διαμάχη ιδίως για το ύψος του ποσού

Τεράστια η ζημιά απο τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις Τραμπ, λέει ο Ρίτσαρντ Μπράνσον
Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ιδρυτής της Virgin, προειδοποίησε ότι οι «ασταθείς και απρόβλεπτες» ενέργειες του Λευκού Οίκου υπονομεύουν τις επιχειρήσεις

Πίσω ολοταχώς - Ο Τραμπ εξετάζει μειώσεις στους δασμούς που επέβαλε στην Κίνα
Σε δημοσίευμα της WSJ σημειώνεται ότι οι δασμοί στην Κίνα πιθανότατα θα μειωθούν σε περίπου 50% με 65%

Απογοητευμένοι οι Αμερικανοί από την οικονομική πολιτική Τραμπ - H δημοσκόπηση του Reuters
Οι Αμερικανοί εξέλεξαν τον Ντόναλντ Τραμπ με την ελπίδα να ενισχύσει την οικονομία, αλλά 3 μήνες μετά την ορκομωσία του πολλοί φαίνονται απογοητευμένοι
![ΔΝΤ: Καμπανάκι για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/30859482_Sharone-perlstein-microfinanace-debt-800x500_c-600x375-1-1.jpg)
Καμπανάκι ΔΝΤ για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες - Τι λέει για την Ελλάδα [γράφημα]
Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες φέτος

Ποιοι θα καλύψουν τις θέσεις εργασίας στον αμερικανικό χάλυβα;
Τι θα χρειαστεί για να επιτύχει το όραμα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για έναν ανεπτυγμένο βιομηχανικό τομέα στις ΗΠΑ