Η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να καταστήσει τα ομοσπονδιακά εδάφη φθηνότερα στην πρόσβαση για τις εταιρείες φωτοβολταϊκών και αιολικής ενέργειας, αφού η βιομηχανία πράσινης ενέργειας υποστήριξε φέτος ότι τα επιτόκια και τα τέλη μίσθωσης είναι πολύ υψηλά για να προσελκύσουν επενδύσεις και αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να τορπιλίσει την ατζέντα του προέδρου για την κλιματική αλλαγή.

Η απόφαση της Ουάσιγκτον να αναθεωρήσει την ομοσπονδιακή πολιτική για το κόστος γης όσον αφορά στα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη ενισχύοντας την ανάπτυξη καθαρής ενέργειας και αποθαρρύνοντας τις γεωτρήσεις και την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων.

«Αναγνωρίζουμε ότι ο κόσμος έχει αλλάξει από την τελευταία φορά που το εξετάσαμε και πρέπει να γίνουν κάποιες αναπροσαρμογές», δήλωσε στο Reuters η Τζένα Σκοτ, ανώτερη σύμβουλος του βοηθού γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών των ΗΠΑ για θέματα γης και ορυκτών.

Μεταρρυθμίσεις

Όπως είπε, η κυβέρνηση μελετά πολλές μεταρρυθμίσεις για να διευκολύνει τη χρήση ομοσπονδιακών εδαφών για την ανάπτυξη έργων από εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά δεν έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία.

Η ώθηση για ευκολότερη πρόσβαση σε τεράστια ομοσπονδιακά εδάφη υπογραμμίζει επίσης την έντονη ανάγκη της βιομηχανίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για νέα επέκταση και ανάπτυξη: ο Μπάιντεν έχει στόχο να απεξαρτήσει τον τομέα ενέργειας από τα ορυκτά καύσιμα έως το 2035, ένας στόχος που θα απαιτούσε μια περιοχή μεγαλύτερη από την Ολλανδία μόνο για τη βιομηχανία φωτοβολταϊκών, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία Rystad Energy.

Πρόγραμμα ενοικίασης

Το επίμαχο ζήτημα αφορά σε ένα πρόγραμμα ενοικίασης για ομοσπονδιακά φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, που έχε σχεδιαστεί για να διατηρεί τις αξίες της γης που χρησιμοποιείται για παραγωγή ενέργειας, κοντά στα επίπεδα του κόστους της γεωργικής γης.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, που εφαρμόστηκε από τη διοίκηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα το 2016, ορισμένα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα πληρώνουν 971 δολάρια ανά στρέμμα ετησίως σε ενοίκιο, μαζί με πάνω από 2.000 δολάρια ετησίως ανά μεγαβάτ ισχύος.

Για ένα έργο που καλύπτει 3.000 στρέμματα και παράγει ισχύ 250 μεγαβάτ, αυτό ισοδυναμεί με 3,5 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Τα ενοίκια αιολικών πάρκων είναι γενικά χαμηλότερα, αλλά το τέλος είναι υψηλότερο, στα 3.800 δολάρια, σύμφωνα με ένα ομοσπονδιακό πρόγραμμα τελών.

Η βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας υποστηρίζει ότι οι χρεώσεις που επιβάλλονται από το Υπουργείο Εσωτερικών είναι αναντίστοιχες με τα ιδιωτικά ενοίκια γης, τα οποία μπορεί να είναι κάτω από 100 δολάρια ανά στρέμμα και δεν συνοδεύονται από τέλη για την παραγόμενη ενέργεια.

Είναι επίσης υψηλότερα από τα ομοσπονδιακά ενοίκια για μισθώσεις γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα οποία ανέρχονται σε 1,50 ή 2 δολάρια ετησίως ανά στρέμμα πριν αντικατασταθούν από δικαιώματα παραγωγής 12,5% μόλις αρχίσει η άντληση πετρελαίου.

«Μέχρι να επιλυθούν αυτά τα υπερβολικά επιβαρυντικά έξοδα, η χώρα μας πιθανότατα θα χάσει τις δυνατότητές της να αναπτύξει εγχώρια έργα καθαρής ενέργειας στα δημόσια εδάφη μας – και τις θέσεις εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη που συνοδεύει», δήλωσε ο Τζιν Γκρέις, γενικός σύμβουλος για τον όμιλο εμπορίου καθαρής ενέργειας American Clean Power Association.

Ιδιωτικές εκτάσεις

Η βιομηχανία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βασίστηκε ιστορικά σε ιδιωτικές εκτάσεις για την κατασκευή μεγάλων έργων. Αλλά πλέον οι μεγάλες εκτάσεις αδιαίρετης ιδιωτικής γης γίνονται λιγοστές, καθιστώντας τα ομοσπονδιακά εδάφη μεταξύ των καλύτερων επιλογών για μελλοντική επέκταση.

Μέχρι σήμερα, το Υπουργείο Εσωτερικών επέτρεψε έργα ισχύος μιρκότερης των 10 GW (ηλιακή και αιολική ενέργεια) σε περισσότερα από 245 εκατομμύρια στρέμματα ομοσπονδιακής γης, το ένα τρίτο από ό, τι προβλέπεται να εγκαταστήσουν οι δύο βιομηχανικοί αυτοί κλάδοι σε εθνικό επίπεδο μόνο για φέτος.

Η βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας άρχισε να ασκεί πιέσεις για το θέμα τον Απρίλιο, όταν η Large Scale Solar Association, ένας συνασπισμός μερικών από τους κορυφαίους κατασκευαστές ΑΠΕ της χώρας – συμπεριλαμβανομένων των NextEra Energy, Southern Company και EDF Renewables – κατέθεσε μια αναφορά στο Γραφείο Εσωτερικής Διαχείρισης Εσωτερικών, ζητώντας χαμηλότερα ενοίκια σε έργα κοινής ωφέλειας στις ερήμους της χώρας.

Εκπρόσωπος του συνασπιμού αυτού δήλωσε ότι η βιομηχανία επικεντρώθηκε αρχικά στην Καλιφόρνια, επειδή φιλοξενεί μερικές από τις πιο ελπιδοφόρες επενδύσεις ΑΠΕ και επειδή η γη γύρω από μεγάλες αστικές περιοχές όπως το Λος Άντζελες είχε πολύ υψηλές τιμές για ολόκληρες κομητείες, ακόμη και για ερημικά εδάφη που δεν είναι κατάλληλα για γεωργία.

Τον Ιούνιο, το Γραφείο μείωσε τα ενοίκια σε τρεις κομητείες της Καλιφόρνια. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας χαρακτήρισαν το μέτρο ανεπαρκές, υποστηρίζοντας ότι οι εκπτώσεις ήταν πολύ μικρές και ότι το τέλος ισχύος των μεγαβάτ παρέμεινε σε ισχύ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα