
Οι προβολές του Park your cinema, της ενότητας υπαίθριων κινηματογραφικών προβολών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), ολοκληρώνονται τον Σεπτέμβριο.
Η φετινή, έκτη κατά σειρά, θερινή σεζόν σηματοδοτήθηκε από τη συνεργασία του ΚΠΙΣΝ με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ), που επιμελήθηκε το πρόγραμμα ταινιών και ντοκιμαντέργια ενήλικες, καθώς και με το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας (AΤΗICFF) που επιμελήθηκε το πρόγραμμα των παιδικών ταινιών.
Όλες οι ταινίες του Σεπτεμβρίου προβάλλονται στις 20:30 στα Πανοραμικά Σκαλιά με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, αλλά απαιτείται ηλεκτρονική προεγγραφή στο snfcc.org/ParkYourCinema.
Το πρόγραμμα προβολών του Σεπτεμβρίου αναλυτικά έχει ως εξής:
Park Your Cinema
Παρασκευή 03/09, 20.30, Πανοραμικά Σκαλιά
Αριζόνα Τζούνιορ / Raising Arizona (1987)
Σκηνοθεσία: Joel & Ethan Coen
Πρωταγωνιστούν: Nicolas Cage, Holly Hunter, Trey Wilson, John Goodman
Διάρκεια: 94’

Ο Χάι μπαινοβγαίνει στη φυλακή για μικροκλοπές. Η Εντ είναι αστυνομικός. Ο Χάι κι η Εντ ερωτεύονται, παντρεύονται αλλά δεν μπορούν να κάνουν παιδιά – γι’ αυτό και
κλέβουν τον Νέιθαν Τζούνιορ, το ένα από τα πεντάδυμα μωρά της οικογένειας του τοπικού πάμπλουτου επιχειρηματία, Νέιθαν Αριζόνα. Η απόφασή τους θα τους οδηγήσει σ’ ένα γαϊτανάκι απαγωγών, ένα κυνηγητό διαρκείας με την αστυνομία, μια σειρά από προφητικά όνειρα και μια αποκάλυψη για το τι σημαίνει, τελικά, μητρική και πατρική αγάπη. Στη δεύτερη ταινία τους, μετά το Blood Simple, οι αδελφοί Κοέν θέλησαν ν’ απομακρυνθούν όσο μπορούσαν περισσότερο από το ως τότε ύφος τους, να στραφούν στο χιούμορ και τον πιο γρήγορο ρυθμό – κι έτσι «γεννήθηκε» αυτή η αστυνομική κωμωδία που, με τη σειρά της, χαρακτήρισε όλη την κατοπινή φιλμογραφία τους.
Παρασκευή 10/09, 20.30, Πανοραμικά Σκαλιά
Ένα ψάρι που το έλεγαν Γουάντα / A Fish Called Wanda (1988)
Σκηνοθεσία: Charles Crichton
Πρωταγωνιστούν: Jamie Lee Curtis, Kevin Kline, John Cleese, Michael Palin
Διάρκεια: 108΄

Η Γουάντα είναι μια φιλήδονη κακοποιός που προσπαθεί να ανακαλύψει που έχει κρύψει τη λεία ο φυλακισμένος, πλέον, αρχηγός της σπείρας. Ο Ότο είναι ο βοηθός της, ένας παρανοϊκός τύπος με μεγάλο προσόν του να λέει ασυνάρτητες ιταλικές φράσεις που λειτουργούν στη Γουάντα ως αφροδισιακό.
Θύμα τους, ο δικηγόρος του φυλακισμένου αρχηγού, τον οποίο προσεγγίζει η Γουάντα με σκοπό να εκμαιεύσει κάποιο στοιχείο. Συνεργάτης τους είναι ένας εκτελεστής με τραύλισμα και υπερβολική αγάπη για τα ζώα. Το Ένα Ψάρι Που Το Έλεγαν Γουάντα είναι μια από τις πιο απολαυστικές κωμωδίες της τελευταίας εικοσαετίας, με απίστευτα κωμικούς χαρακτήρες κι ευφυέστατους διάλογους, που τιμήθηκε με το Όσκαρ β΄ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του Kevin Kline.
Park Your Cinema Docs
Τετάρτη 15/09, 20.30, Πανοραμικά Σκαλιά
Οι Μπιτλς στην Ινδία / The Beatles and India (2021)
Σκηνοθεσία: Ajoy Bose, Peter Compton
Διάρκεια: 95΄

Μια μοναδική ιστορική καταγραφή του αστείρευτου έρωτα ανάμεσα στους Beatles και στην Ινδία, η οποία ξεκίνησε πριν από μισό και πλέον αιώνα. Σπάνιο υλικό, ηχογραφήσεις και φωτογραφίες, μαρτυρίες και σχόλια ειδικών μαζί με υλικό από τα ρεπεράζ σ’ αυτή τη μακρινή χώρα ξαναζωντανεύουν το συναρπαστικό ταξίδι του Τζορτζ, του Τζον, του Πωλ και του Ρίνγκο, από το μεγαλείο της δημοσιότητας και τη ζωή τους στη Δύση σ’ ένα απομονωμένο μοναστήρι των Ιμαλαΐων, όπου κατέφυγαν προς αναζήτηση της πνευματικής ευδαιμονίας που θα πυροδοτούσε ένα ανεπανάληπτο
δημιουργικό ξέσπασμα τραγουδοποιίας. Πρόκειται για την πρώτη σημαντική έρευνα του πώς η Ινδία καθόρισε την εξέλιξη του σπουδαιότερου ροκ συγκροτήματος και την πρωτοποριακή συμβολή του στο πλησίασμα δύο τόσο διαφορετικών μεταξύ τους πολιτισμών.
Park Your Cinema Kids
Σάββατο 04/09, 20.30, Πανοραμικά Σκαλιά
Η Απίστευτη Ιστορία του Γιγάντιου Αχλαδιού / The Incredible Story of the Giant Pear (2017)
Σκηνοθεσία: Amalie Næsby Fick, Jørgen Lerdam, Philip Einstein Lipski
Διάρκεια: 79’

Η ζωή είναι πολύ όμορφη για τον ελέφαντα Σεμπαστιάν και την κολλητή του φίλη, τη γάτα Μίτσο, μέχρι που ο δήμαρχος της ηλιόλουστης πόλης τους εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Πριν εξαφανιστεί, προλαβαίνει να στείλει ένα μήνυμα μέσα σε ένα μπουκάλι, ενημερώνοντας ότι έχει ναυαγήσει στο Μυστηριώδες Νησί και ότι έχει κάνει μια τρομερά σπουδαία ανακάλυψη. Μέσα στο μπουκάλι υπάρχει κι ένας σπόρος που οι δύο φίλοι φυτεύουν και την επόμενη μέρα διαπιστώνουν ότι στη θέση του έχει φυτρώσει ένα γιγάντιο αχλάδι. Από το τεράστιο αυτό φρούτο, που αρχικά μετατρέπεται σε σπίτι, ο ιδιοφυής καθηγητής Γκλουκόζ κατασκευάζει ένα πλοίο με το οποίο σαλπάρουν οι ήρωές μας για το νησί, προκειμένου να βρουν τον δήμαρχο του νησιού τους… Η ταινία απέσπασε το βραβείο κοινού στο 1ο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας.
Η ταινία προβάλλεται μεταγλωττισμένη.


Latest News

Πόσα χρήματα εξασφάλισε ο Ολυμπιακός από την ευρωπαϊκή του πορεία
Ο Ολυμπιακός μπορεί να μην προκρίθηκε κόντρα στην Μπόντο Γκλιμτ, όμως πήρε μια σημαντική νίκη που τον φέρνει προ των πυλών του Champions League – Πόσα χρήματα εξασφάλισαν οι ερυθρόλευκοι από την ευρωπαϊκή τους πορεία…

«Οδύσσεια»: Και ο Ράιαν Χαρστ στο all-star cast του Κρίστοφερ Νόλαν
Η ταινία «Οδύσσεια» του Κίστοφερ Νόλαν βρίσκεται ήδη στην παραγωγή, ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες το καλοκαίρι το 2026.

Οι σεναριογράφοι του «Dungeons & Dragons» παίρνουν τα ηνία της επερχόμενης ταινίας «Monopoly»
«Είναι οι τέλειοι ‘αρχιτέκτονες’ για αυτό το Monopoly», δήλωσε η Έριν Γουέστερμαν, συμπρόεδρος της Lionsgate Motion Picture Group, για τους Οι Τζον Φράνσις Ντέιλι και Τζόναθαν Γκόλντσταϊν

Στην κορυφή της Ευρώπης ο Εμμανουήλ Καραλής
Ο «Μανόλο» συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στην Ολλανδία

100 χρόνια Ολυμπιακός- Ο χρυσός αιώνας του «Θρύλου»
Ο Ολυμπιακός συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής και το γιορτάζει με ένα επικό τριήμερο εκδηλώσεων

Οι 3+1 λόγοι για να αλλάξει κάποιος δουλειά
Γιατί να αφήσει κάποιος τη δουλειά του για μια άλλη - Τι ισχύει στην Ελλάδα

Τα 100 εκατομμύρια του Στίβεν Έι Σμιθ και το… πέσιμο του «μπαμπά» Λεμπρόν Τζέιμς
Ο Στίβεν Έι Σμιθ θα έχει να το λέει με την χθεσινή μέρα να του επιφυλάσσει τα πάντα αφού υπέγραψε νέο πενταετές συμβόλαιο με το ESPN αλλά είχε και επεισόδιο με τον Λεμπρόν Τζέιμς.

Μήπως οι influencers… βλάπτουν σοβαρά την υγεία μας;
Οι «ιατρικές» αναρτήσεις στα social media είναι συχνά παραπλανητικές. Πώς μπορούμε να προστατευθούμε από τους… σύγχρονους κομπογιαννίτες των social media;

Γυναίκες και καριέρα: Ο μακρύς δρόμος της επαγγελματικής ισότητας [γράφημα]
Αν και έχουν γίνει βήματα προς την κατάκτηση της ισότητας, η εξίσωση «γυναίκες και καριέρα» είναι δύσκολη - Oι τελευταίες έρευνες

Σπάνιες φανέλες των Μάικλ Τζόρνταν και Κόμπι Μπράιαντ θα πωληθούν τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ
Η αγορά συλλεκτικών αντικειμένων έχει εισέλθει σε μια νέα φάση, όπου τα εξαιρετικά σπάνια αντικείμενα -συχνά από τις πρώτες σεζόν των παικτών- έχουν ανέβει σε μια υψηλή στάθμη τιμών