Με την κίνηση του καλοκαιρινού τουρισμού και την αύξηση της κατανάλωσης να πληρούν τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, τον κύκλο εργασιών παραγωγής να αυξάνεται πάνω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία και μια σειρά βασικών πρόδρομων δεικτών να δείχνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αναθεωρήσει την πρόβλεψή της για ανάπτυξη το 2021.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να αυξήσει την εκτίμησή του για το έτος στο 4% από την προηγούμενη πρόβλεψή του για 3,6%. Η κίνηση προκλήθηκε από τις θετικές αναφορές για τον τουρισμό και την κατανάλωση, καθώς και από ισχυρές κινήσεις σε μια σειρά σημαντικών οικονομικών δεικτών για την οικονομία μας. Η Ελλάδα κατόρθωσε να εξασφαλίσει άνω του 40% των εσόδων από τον τουρισμό του 2019 στην περίοδο που καλύπτει από την αρχή του έτους έως τα μέσα Αυγούστου, θέτοντας τον στόχο 50% για το έτος σε κοντινή απόσταση.
Οι συνολικές πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών σε όλους τους τομείς έφτασαν τα 78,4 δισ. ευρώ το 2ο τρίμηνο, από 60,6 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο το 2020, αλλά εξακολουθούν να υστερούν από τα 80 δισ. ευρώ που επιτεύχθηκαν το 2ο τρίμηνο του 2019. Τα έσοδα βεβαίως σε πολλούς τομείς εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα από τα επίπεδα πριν από την πανδημία λόγω της συνεχιζόμενης απειλής, ωστόσο οι πωλήσεις μεταποίησης αυξήθηκαν στα 18 δισ. ευρώ, έναντι 17 δισ. ευρώ πριν από την πανδημία. Ο κύκλος εργασιών της βιομηχανίας αυξήθηκε κατά 22,4% σε ετήσια βάση και ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης της βιομηχανίας βελτιώθηκε κατά 4,4 μονάδες τον Ιούλιο και έφτασε τις 7,4 σύμφωνα με την έρευνα οικονομικού κλίματος της ΕΕ, δίνοντας την τρίτη συνεχόμενη θετική ανάγνωση.
Οι ελληνικές εξαγωγές τροφίμων και ποτών αυξήθηκαν κατά 11% το 2020, με τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ, σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ίδια τάση συνεχίστηκε και το 1ο εξάμηνο του 2021 και εάν δεν υπάρξουν απρόοπτες αλλαγές θα συνεχίσουν και το 2ο εξάμηνο. O τζίρος στο εμπόριο μετά το άνοιγμα των καταστημάτων επανέκαμψε το 2ο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με πέρυσι, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 22,9%, ανεβάζοντας τις πωλήσεις στα 13,5 δισ. ευρώ από 10,99 δισ. ευρώ σε σχέση με την αρχή του έτους. Στα ίδια επίπεδα φαίνεται πως κυμάνθηκε και ο τζίρος του Ιουλίου, ενώ ερωτηματικά υπάρχουν για τον Αύγουστο λόγω διακοπών και πυρκαγιών.
Η ανεργία μειώθηκε στο 15% τον Ιούλιο, έναντι 17,8% τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε σε συνολικά 3,98 εκατ. άτομα, ενώ ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε σε 700.990. Αντίστοιχα ο ανενεργός πληθυσμός μειώθηκε στα 3,18 εκατ. πολίτες. Το ισοζύγιο απασχόλησης τον Ιούλιο ήταν θετικό, με 24.395 περισσότερες προσλήψεις παρά αποχωρήσεις, σύμφωνα με την ΕΡΓΑΝΗ, αντανακλώντας την εποχική απασχόληση.
Στα δημοσιονομικά η κυβέρνηση θα εκδώσει έναν αναθεωρημένο προϋπολογισμό για να συμπεριλάβει τα 0,5 δισ. ευρώ σε αποζημιώσεις για τις πυρκαγιές. Από το 2020 έχουν διατεθεί συνολικά 1,6 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό για την αντιστάθμιση ζημιών από φυσικές καταστροφές. Το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης αυξήθηκε κατά 6,53 δισ. ευρώ το 2ο τρίμηνο και έφτασε συνολικά τα 387,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το δελτίο χρέους του υπουργείου Οικονομικών.
Ο δημοσιονομικός χώρος μπορεί να στενεύει, αλλά περισσεύει η αισιοδοξία στους οικονομικούς δείκτες. Οπως λοιπόν διαγράφεται η κατάσταση επί του παρόντος, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας και το δημοσιονομικό κόστος των πυρκαγιών, η «μίνι ανάκαμψη» του καλοκαιριού δίνει τη δυνατότητα στο οικονομικό επιτελείο να αναθεωρήσει ανοδικά τις προβλέψεις για τη συνολική ανάκαμψη του έτους.
Ο Βασίλης Κορκίδης είναι πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ)
Latest News
Η οικονομική κατάθλιψη των Ελλήνων
Η Eurostat μέσα στις στατιστικές της έρευνες που κάνει δημοσιεύει και μία για την αυτοκατάταξη κάθε χώρας ως προς το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρεί τον εαυτό του φτωχό
Το νούφαρα του Μονέ, τα crypto και η μπανάνα…
Στο οίκο Sotheby's γράφτηκε ένα περίεργο κεφάλαιο στην ιστορία της τέχνης
Ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά αβεβαιότητας
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τους λόγους της ανησυχίας για την κατάσταση των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες
Χωρίς τιμαριθμοποίηση
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τον «αραμπά» του κοινωνικού αυτοματισμού
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Στις μέρες μας, το 2024 εδώ στην Ελλάδα, έχουν πάρει κεφάλι και πάλι οι απαισιόδοξοι και φοβούνται και τη σκιά τους
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες
Οι επιχειρήσεις στην εποχή των αναταράξεων
Οι περίοδοι της σταθερότητας και μιας υποτιθέμενης κανονικότητας θα γίνονται όλο και πιο σύντομες για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες
Το ελαιόλαδο ρίχνει τον πληθωρισμό
Σε όλες τις απότομες αλλαγές σε μια αγορά, έτσι και στο ελαιόλαδο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι
Στην ασφάλεια των πλεονασμάτων
Το χθεσινό μήνυμα Χατζηδάκη αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόδοση στους χτυπημένους από τη χρεοκοπία Έλληνες φορολογουμένους
Ευκαιρία εκσυγχρονισμού
Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση μεταφοράς, έως 15 Νοεμβρίου 2024, στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς