Μία απρόσμενη πρόταση επεφύλασσε το Ιράκ στα άλλα μέλη του ΟΠΕΚ, ενόψει της μηνιαίας συνάντησης του καρτέλ… Ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ιράκ Ali Allawi, με άρθρο στον Guardian τους καλεί να πραγματοποιήσουν μια πράσινη στροφή. Με άλλα λόγια, παροτρύνει τους παραγωγούς πετρελαίου να επιδιώξουν «μια οικονομική ανανέωση επικεντρωμένη σε περιβαλλοντικά υγιείς πολιτικές και τεχνολογίες» που θα περιλαμβάνει ηλιακή ενέργεια και δυνητικά πυρηνικούς αντιδραστήρες ώστε να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων.
Μαζί με τον εκτελεστικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας , Φατίχ Μπιρόλ, έγραψε: «Προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ο κόσμος πρέπει να αλλάξει θεμελιωδώς τον τρόπο που παράγει και καταναλώνει ενέργεια, καίγοντας λιγότερο άνθρακα, πετρέλαιο και το φυσικό αέριο… Εάν τα έσοδα από το πετρέλαιο αρχίσουν να μειώνονται πριν οι χώρες παραγωγές διαφοροποιήσουν επιτυχώς τις οικονομίες τους, τα μέσα διαβίωσης θα χαθούν και τα ποσοστά φτώχειας θα αυξηθούν».
Οι Allawi και Birol τονίζουν επίσης ότι η τρέχουσα αστάθεια των τιμών του πετρελαίου, που προκλήθηκε από την πανδημία, ήταν μόνο η αρχή των προβλημάτων για τους παραγωγούς.
Η κλιματική κρίση δεν θα απαιτήσει μόνο απομάκρυνση από το πετρέλαιο, αλλά θα πλήξει ιδιαίτερα τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική, όπου η αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί ήδη σοβαρά προβλήματα.
Το Ιράκ είναι ιδρυτικό μέλος του καρτέλ που περιλαμβάνει πολλούς από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο , συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, του Κουβέιτ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Βενεζουέλας, της Νιγηρίας και αρκετών άλλων αφρικανικών κρατών πετρελαίου. Ο όμιλος OPEC+ περιλαμβάνει επίσης τη Ρωσία και μερικούς μικρότερους παραγωγούς. Τα περισσότερα μέλη του ΟΠΕΚ+ εμφανίζονται πολέμιοι στις εκκλήσεις για δράση για την κλιματική αλλαγή, ενώ μερικοί απορρίπτουν την επιστήμη του κλίματος και η Σαουδική Αραβία, ιδιαίτερα, συχνά παρεμποδίζει τις διαπραγματεύσεις των Ηνωμένων Εθνών για την παγκόσμια κλιματική δράση.
Στο παρελθόν, οι Σαουδάραβες υπουργοί φλέρταραν με την κλιματική δράση, υποδεικνύοντας για παράδειγμα ότι η χώρα θα μπορούσε να τροφοδοτηθεί με ηλιακή ενέργεια στο μέλλον . Αλλά κανένας δεν πρότεινε σοβαρά μια πολιτική για τη διακοπή των εξαγωγών πετρελαίου.
Ωστόσο, ορισμένοι παραγωγοί πετρελαίου έχουν υιοθετήσει μια πιο επιθετική στάση. Το Ομάν, το οποίο δεν είναι πλέον μέλος του ΟΠΕΚ, προτιμά το υδρογόνο ως πιθανό καύσιμο χαμηλών εκπομπών άνθρακα για το μέλλον. Τα ΗΑΕ εργάζονται επίσης για το υδρογόνο, ενισχύουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εγκαινίασαν πρόσφατα ένα νέο πυρηνικό εργοστάσιο. Η Αίγυπτος, το Μαρόκο και η Ιορδανία είναι μεταξύ άλλων χωρών της περιοχής με σημαντικά προγράμματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ο Birol, ένας από τους κορυφαίους ενεργειακούς οικονομολόγους στον κόσμο, δήλωσε στον Guardian: «Περισσότερο από οποιοδήποτε σημείο της ιστορίας, οι θεμελιώδεις αλλαγές στο οικονομικό μοντέλο σε χώρες πλούσιες σε πόρους φαίνονται αναπόφευκτες. Οι χώρες της περιοχής καταβάλλουν ορισμένες προσπάθειες για τη μετάβαση στην ενέργεια. Υπάρχουν πολλά υποσχόμενες πρωτοβουλίες [μεταξύ των παραγωγών πετρελαίου], αλλά όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο, η επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών θα απαιτήσει πολύ ισχυρότερες δράσεις και πολύ μεγαλύτερη διεθνή συνεργασία ».
Και πρόσθεσε: «Ο IEA προειδοποιεί εδώ και πολλά χρόνια ότι οι χώρες που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο πρέπει να κινηθούν γρήγορα για να διαφοροποιήσουν τις οικονομίες τους μακριά από ορυκτά καύσιμα για να συμβαδίσουν με τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Ο αντίκτυπος της Covid στην αγορά πετρελαίου πέρυσι μας έδωσε μια φευγαλέα εικόνα για το πώς θα μπορούσαν να είναι οι οικονομίες της περιοχής στο μέλλον σε έναν κόσμο όπου η ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο είναι δομικά ασθενέστερη – και όπου οι χώρες δεν λαμβάνουν σοβαρά μέτρα για τη διαφοροποίηση οικονομίες και να αυξήσουν την ανθεκτικότητά τους ».
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων