Για μια νέα… επιδημία που αφορά τα συμπτώματα της Long Covid προειδοποιούν έλληνες και ξένοι επιστήμονες, προλογίζοντας μία νέα υγειονομική κρίση. Από τα δεδομένα που συλλέγονται – με τους ειδικούς να βρίσκονται τον τελευταίο ενάμιση και πλέον χρόνο σε έναν μαραθώνιο έρευνας – διαπιστώνεται ότι ο πανδημικός ιός αφήνει το αποτύπωμά του στους αναρρώσαντες που μεταφράζονται σε δύσπνοια, χρόνια κόπωση ακόμη και δυσκολίες στον ύπνο.

Μάλιστα, μία νέα μελέτη – τα αποτελέσματα της οποίας έχουν γίνει δεκτά για δημοσίευση στην έγκριτη επιθεώρηση «European Journal of Heart Failure» που αποτελεί το επίσημο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιακής Ανεπάρκειας, μέλος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας – καταλήγει ότι η πανδημική νόσος σχετίζεται με την παρουσία αγγειακής δυσλειτουργίας και μειωμένης καρδιακής απόδοσης τέσσερις μήνες μετά την αποδρομή της λοίμωξης.

Επιπλοκές

Αναλυτικότερα, τα ευρήματα της εργασίας αυτής – κατά την οποία 70 ασθενείς που χρειάστηκαν νοσηλεία λόγω επιπλοκών της λοίμωξης Covid συγκρίθηκαν με 70 ασθενείς με γνωστή υπέρταση και ακόμη 70 φυσιολογικά άτομα της ίδιας ηλικίας – υποδηλώνουν ότι η νόσηση, πάρα την επιτυχή αποδρομή της, σχετίζεται με την παρουσία ιδιαίτερα αυξημένου οξειδωτικού φορτίου και ενδοθηλιακής αγγειακής βλάβης που οδηγεί σε μειωμένη καρδιακή απόδοση και την παραμονή καρδιαγγειακών συμπτωμάτων, όπως η κόπωση και η δύσπνοια, τέσσερις μήνες μετά την αποδρομή της λοίμωξης.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι οι αναρρώσαντες πρέπει να παρακολουθούνται τόσο για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών συμβαμάτων, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, όσο και για τη διάγνωση και έγκαιρη θεραπεία συνυπαρχόντων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου (διαβήτης, κάπνισμα, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία) που συμβάλλουν σε ανεπιθύμητα καρδιαγγειακά επεισόδια.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη – που σημειωτέον συνεχίζεται για να διαπιστωθεί αν οι μεταβολές στους βιοχημικούς και καρδιαγγειακούς δείκτες είναι ανατρέψιμες ή μη – διεξάγεται με τη συνεργασία της Β΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ, της Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ, της Δ’ Παθολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Αττικόν, της Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ και της Θεραπευτικής Κλινικής ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα.

Συμπτώματα

Εν τω μεταξύ, μια ακόμη μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Lancet» και διερεύνησε τις κλινικές επιπτώσεις στους έξι και 12 μήνες μετά την αρχική εμφάνιση συμπτωμάτων σε άτομα που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο λόγω Covid-19 καταλήγει ότι ο πανδημικός ιός ταλαιπωρεί τους αναρρώσαντες ακόμη και για περισσότερο από ένα χρόνο. Συγκεκριμένα, αναλύθηκαν στοιχεία από ασθενείς που έλαβαν εξιτήριο από επαρχιακό νοσοκομείο της Κίνας μεταξύ 7 Ιανουαρίου και 29 Μαΐου 2020. Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις παρακολούθησης στους έξι και 12 μήνες, κατά τις οποίες οι επιζώντες απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με την παρουσία συμπτωμάτων και την ποιότητα ζωής τους. Το ποσοστό των ασθενών με τουλάχιστον ένα σύμπτωμα ήταν 68% στους έξι μήνες και 49% στους 12. Περισσότεροι ασθενείς ταλαιπωρούνταν από άγχος ή κατάθλιψη στους 12 μήνες (26%) σε σύγκριση με τους έξι μήνες (23%). Τα πιο συχνά συμπτώματα στους 12 μήνες ήταν κόπωση και μυϊκή αδυναμία. Επιπλέον, περίπου ένας στους τρεις ασθενείς συνέχισε να υποφέρει απο κάποιου βαθμού δύσπνοια. Συνολικά, οι ασθενείς αναφέρουν περισσότερα κινητικά προβλήματα, σωματικούς πόνους, άγχος ή κατάθλιψη και παρείχαν χαμηλότερες βαθμολογίες αυτοαξιολόγησης της ποιότητας ζωής τους συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου ίδιας ηλικίας.

Υπογραμμίζεται, δε, ότι σε σύγκριση με τους άνδρες, οι γυναίκες είχαν αυξημένες πιθανότητες να αισθάνονται κόπωση, μυϊκή αδυναμία, άγχος ή κατάθλιψη στους 12 μήνες. Πάντως, από τα ίδια δεδομένα προκύπτει ότι το 88% των ασθενών που εργάζονταν πριν από τη νοσηλεία τους, είχαν επιστρέψει στην αρχική τους εργασία ένα έτος μετά τη νόσηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα