Πάνω από τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα χωρίς καμία κοινωνική προστασία που να τους προστατεύει από την κρίση, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) του ΟΗΕ. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η κρίση που επέφερε η πανδημία της COVID-19 οδήγησε σε αύξηση των κυβερνητικών δαπανών κατά περίπου 30%.
Ο Γενικός Διευθυντής της ΔΟΕ, Γκάι Ράιντερ, απηύθηνε έκκληση προς τις χώρες, να επεκτείνουν τα δίκτυα κοινωνικής προστασίας περισσότερο και επέμεινε ότι μια τέτοια κίνηση θα βοηθούσε στη μελλοντική θωράκιση των εργαζομένων και των επιχειρήσεων απέναντι στις νέες προκλήσεις.
«Αυτή είναι μια κομβική στιγμή για να αξιοποιήσουμε την αντιμετώπιση της πανδημίας και να οικοδομήσουμε μια νέα γενιά συστημάτων κοινωνικής προστασίας, βασισμένων στα δικαιώματα», δήλωσε.
«Αυτά μπορούν να προφυλάξουν τους ανθρώπους από μελλοντικές κρίσεις και να δώσουν στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις την ασφάλεια να αντιμετωπίσουν τις πολλαπλές μεταβάσεις που έρχονται, με αυτοπεποίθηση και ελπίδα. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η αποτελεσματική και ολοκληρωμένη κοινωνική προστασία δεν είναι απαραίτητη μόνο για την κοινωνική δικαιοσύνη και την αξιοπρεπή εργασία, αλλά και για τη δημιουργία ενός βιώσιμου και ανθεκτικού μέλλοντος», τόνισε ο Ράιντερ.
Σε μια νέα έκθεση, ο οργανισμός του ΟΗΕ αναγνώρισε ότι η κρίση, που έφερε η πανδημία, οδήγησε σε μεγαλύτερη κοινωνική προστασία παγκοσμίως, αν και κυρίως στις πλούσιες χώρες. Σημείωσε δε, ότι μόνο το 47% του παγκόσμιου πληθυσμού καλύπτεται από τουλάχιστον μία παροχή κοινωνικής προστασίας, ενώ μόνο ένα στα τέσσερα παιδιά έχει πρόσβαση σε εθνικά δίκτυα κοινωνικής προστασίας.
Οι ανάγκες των νεογέννητων δεν καλύπτονται
Περαιτέρω έρευνα έδειξε ότι μόνο το 45% των γυναικών με νεογέννητα παγκοσμίως λαμβάνουν χρηματικό επίδομα, ενώ μόνο ένα στα τρία άτομα με σοβαρές αναπηρίες λαμβάνει επίδομα αναπηρίας.
Η κάλυψη των παροχών ανεργίας είναι ακόμη χαμηλότερη, διαπιστώνει η έκθεση, με μόνο το 18,6% των ανέργων παγκοσμίως να καλύπτεται αποτελεσματικά.
Όσον αφορά την πρόνοια συνταξιοδότησης, ο οργανισμός του ΟΗΕ διαπίστωσε ότι, αν και σχεδόν οκτώ στους 10 ανθρώπους λαμβάνουν κάποια μορφή σύνταξης, οι ανισότητες παραμένουν μεγάλες μεταξύ των περιφερειών, των αγροτικών και αστικών περιοχών και μεταξύ γυναικών και ανδρών.
Social protection is a human right that ensures access to health care and income security for all. Yet, more than half of the global population lack access to it. Check out the new ILO report✅: https://t.co/WbsBUqvBrZ #SDGs pic.twitter.com/khKrglMtXD
— International Labour Organization (@ilo) September 1, 2021
Περιφερειακές ανισότητες
Η έκθεση της ΔΟΕ υπογραμμίζει τις σημαντικές περιφερειακές ανισότητες στην κοινωνική προστασία. Η Ευρώπη και η Κεντρική Ασία έχουν τα υψηλότερα ποσοστά κάλυψης, με το 84% των ανθρώπων να έχουν πρόσβαση σε τουλάχιστον μία παροχή.
Οι χώρες της αμερικανικής ηπείρου βρίσκονται επίσης πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο (64,3%), σε πλήρη αντίθεση με την ανάπτυξη της κοινωνικής πρόνοιας στην Ασία και τον Ειρηνικό (44%), τις αραβικές χώρες (40%) και την Αφρική (17,4%).
Επισημαίνοντας τις διαφορές στις κυβερνητικές δαπάνες για την κοινωνική προστασία, η ΔΟΕ δήλωσε ότι οι χώρες υψηλού εισοδήματος δαπανούν το 16,4% του εθνικού κύκλου εργασιών (πάνω από το 13% του παγκόσμιου μέσου όρου, εξαιρουμένης της υγείας), ενώ οι χώρες χαμηλού εισοδήματος προϋπολογίζουν μόλις το 1,1%.
Περισσότερες δαπάνες
Η έκθεση σημειώνει ότι από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, οι κυβερνήσεις αύξησαν μαζικά τις δαπάνες για να εξασφαλίσουν την ελάχιστη κοινωνική προστασία για όλους, κατά περίπου 30%.
Για να εξασφαλιστεί η βασική κάλυψη της κοινωνικής προστασίας, οι χώρες με χαμηλό εισόδημα θα πρέπει να επενδύσουν επιπλέον 77,9 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, οι χώρες με χαμηλότερο μεσαίο εισόδημα, 362,9 δισ. δολάρια και οι χώρες με υψηλότερο μεσαίο εισόδημα, 750,8 δισ. δολάρια ετησίως. Αυτό ισοδυναμεί με 15,9%, 5,1% και 3,1% του ΑΕΠ τους, αντίστοιχα.
«Υπάρχει μια τεράστια πίεση για τις χώρες να προχωρήσουν σε δημοσιονομική εξυγίανση, μετά τις τεράστιες δημόσιες δαπάνες των μέτρων αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, αλλά θα ήταν σοβαρά επιζήμιο να περικόψουν την κοινωνική προστασία- απαιτούνται επενδύσεις εδώ και τώρα», δήλωσε η Σάχρα Ραζαβί, Διευθύντρια του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας της ΔΟΕ.
Υπογραμμίζοντας τα πολλαπλά οφέλη της κοινωνικής προστασίας, η Ραζαβί επέμεινε ότι μπορεί να προωθήσει «καλύτερη υγεία και εκπαίδευση, μεγαλύτερη ισότητα, πιο βιώσιμα οικονομικά συστήματα, καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης και την τήρηση των βασικών δικαιωμάτων. Τα οφέλη της επιτυχίας θα φτάσουν πέρα από τα εθνικά σύνορα προς όφελος όλων μας».
Latest News
ΠΑΣΟΚ: Κατέθεσε τροπολογία για αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας – Τι προβλέπει
Η τροπολογία, που φέρει πρώτη την υπογραφή του προέδρου του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού
Φωτιά στο εργοστάσιο της Καραμολέγκος: Τι λένε πηγές της εταιρείας στον ΟΤ
Η φωτιά έχει πάρει διαστάσεις και στο σημείο επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις
Χαλάρωση σε ρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση ζητά ο Μητσοτάκης – Επιστολή σε φον ντερ Λάιεν
Για τις τιμές ρεύματος και αερίου που είναι αυξημένες 78% στην Ευρώπη σε σχέση με το 2019 έστειλε επιστολή ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν
Κακοκαιρία: Δεμένα τα πλοία σε πολλά λιμάνια λόγω των θυελλωδών ανέμων
Κλειστή είναι η γραμμή Αρκίτσα-Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνου Θάσου ενώ στη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο από το πλοίο «Άναξ»
Κάτω από το μηδέν η θερμοκρασία – Χιόνια και σε χαμηλό υψόμετρο
Επιμένει η κακοκαιρία με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα και θυελλώδεις άνεμους
«Είμαστε έτοιμη για συνεργασία με τον Τραμπ», διαμηνύει η Γροιλανδία
Ο πρωθυπουργός στη Γροιλανδία έχει υποστηρίξει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία του νησιού από τη Δανία
Έτος διαχείρισης κρίσεων το 2025 για την Ευρώπη - Τι προβλέπει ο Economist
Η ήπειρος βρίσκεται στο πιο ευαίσθητο σημείο της εδώ και δεκαετίες - Υπάρχει ο κίνδυνος διαιρέσεων εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ
Μητσοτάκης από Σ. Αραβία: Ενισχύουμε τη συνεργασία σε ενέργεια, εμπόριο και επενδύσεις
Μητσοτάκης και Μπιν Σαλμάν επιβεβαίωσαν τη μεγάλη αξία που έχει η διμερής συνεργασία Ελλάδας - Σ. Αραβίας στην κρίσιμη αυτή συγκυρία
Ιαπωνία: Ισχυρός σεισμός– Προειδοποίηση για τσουνάμι
Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται σε 49 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το EMSC.
Μητσοτάκης: Στη Σαουδική Αραβία συνοδεία έξι υπουργών – Αναβάθμιση των σχέσεων
Επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Ο στόχος της συνάντησης με τον πρίγκηπα Mohammed bin Salman