![Σασόλι – Η Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους Αφγανούς πρόσφυγες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/09/σασολι.jpg)
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι δηλώνει «πολύ απογοητευμένος» από την ψυχρότητα των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στο μεταναστευτικό ζήτημα και καλεί την Ένωση να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην αναμενόμενη ροή Αφγανών προσφύγων που διαφεύγουν από το καθεστώς των Ταλιμπάν.
«Δεν μπορούμε να ισχυρισθούμε ότι δεν είναι δικό μας θέμα», εξανέστη ο Νταβίντ Σασόλι κατά την διάρκεια της ετήσιας διεθνούς διάσκεψης Bled Stategic Forum στην Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, μία ημέρα μετά την σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, οι οποίοι κατέληξαν ότι υπολογίζουν στις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν ώστε οι Αφγανοί πρόσφυγες να παραμείνουν στην περιοχή αντί να κατακλύσουν την Ευρώπη.
«Είμαστε πολύ απογοητευμένοι από τα συμπεράσματα αυτής της συνόδου», δήλωσε κατά την παρέμβασή του στο Bled Stategic Forum ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καλώντας την Ευρώπη «να αναλάβει τις δικές της ευθύνες» και να καταρτίσει «κοινή πολιτική».
![](http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/09/αφγανισταν-ανθρωποι-φθανουν-στα-συνορα-με-το-Πακισταν-600x449.jpg)
«Χρειαζόμαστε μία ισχυρή και κοινή φωνή στην διεθνή σκηνή», τόνισε την ώρα που οι Ευρωπαίοι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών συνέρχονται το επόμενο διήμερο στην Σλοβενία που ασκεί την κυλιόμενη προεδρία της Ένωσης.
Παρών στην συζήτηση, ο εθνολαϊκιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν απάντησε ότι αυτή η προσέγγιση «μπορεί να καταστρέψει την πολιτισμική ταυτότητα της Ευρώπης», αφού «αφού όσοι συρρέουν είναι μουσουλμάνοι που μεταβάλλουν την σύσταση της ηπείρου μας», χαρακτηρίζοντας την μετανάστευση «επίθεση στην χριστιανική μας κληρονομιά».
Και μη χάνοντας ευκαιρία για να καταφέρει πλήγμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ότι «αφού δεν είναι δυνατό το γεφύρωμα των διαφορετικών απόψεων στην ΕΕ, ο μόνος τρόπος είναι η απόδοση στα κράτη των δικαιωμάτων τους σε σχέση με το θέμα της μετανάστευσης».
Η υποδοχή προσφύγων είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που αδυνατεί να διαμορφώσει κοινή προσέγγιση για την μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου.
Ο υπουργός Εσωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν ‘Ασελμπορν δήλωσε χθες κατά των ομολόγων του ότι η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση «να καταρτίσει προγράμματα επανεγκατάστασης των προσφύγων για να δοθεί μια ελπίδα στους ανθρώπους που καταδιώκονται και δεν μπορούν να ζήσουν κανονικά στο Αφγανιστάν».
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![ΕΤΑΔ: Εσοδα 68,8 εκατ. ευρώ το 2024 – Τα πέντε project για φέτος](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/etad-600x400.jpg)
ΕΤΑΔ: Εσοδα 68,8 εκατ. ευρώ το 2024 – Τα πέντε project για φέτος
H βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων της ΕΤΑΔ, αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά θετικά και από τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς μέσω της Έκθεσης Μεταπρογραμματικής Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα
![Πολιτική: Η προεδρική κάλπη, η πρόταση μομφής και τα Τέμπη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/vouli-600x400.jpg)
Πολιτική: Η προεδρική κάλπη, η πρόταση μομφής και τα Τέμπη
Μπορεί το κεφάλαιο «προεδρικές εκλογές» να κλείνει, εντούτοις η υπόθεση των Τεμπών θα συνεχίσει να ορίζει τα πεδία της πολιτικής σύγκρουσης και την τακτική των κομμάτων
![Σεισμοί στις Κυκλάδες: Ο «χορός» των Ρίχτερ συνεχίζεται – Οι δονήσεις συγκρίνονται με αυτές ενός έτους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorin-600x400.jpeg)
Ο «χορός» των Ρίχτερ συνεχίζεται στις Κυκλάδες – Οι δονήσεις συγκρίνονται με αυτές ενός έτους
Συνεχίζονται χωρίς σταματημό οι σεισμοί στις Κυκλάδες – Και η Αμοργός τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – «Έχει παραμορφωθεί η Καλντέρα»
![Τραμπ: Θα ξεκινήσουμε αμέσως διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/04/putin-trump-600x370.jpg)
Τραμπ: Θα ξεκινήσουμε αμέσως διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου
Ο Τραμπ είπε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, την οποία ζητάει το Κίεβο, αλλά είναι κόκκινη γραμμή για τη Μόσχα, δεν θα ήταν «ρεαλιστική»
![Καιρός: Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας και καταιγίδες την Πέμπτη – Βροχές και στην Αττική](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/04/TSF_1_KAIROS-4-600x398.jpg)
Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας και καταιγίδες την Πέμπτη
Χειμωνιάτικος ο καιρός και την Πέμπτη με βροχές σε αρκετές περιοχές της χώρας
![Γαλλία: Πρόταση για κάρτα αγοράς τροφίμων 150 ευρώ μηνιαίως](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ot_france_elections11-600x352.png)
Πρόταση για κάρτα αγοράς τροφίμων 150 ευρώ μηνιαίως στη Γαλλία
Την καθιέρωση μιας «διατροφικής κοινωνικής ασφάλισης» για όλους τους πολίτες προτείνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι
![Τραπεζοϋπάλληλοι: Συνάντηση της ΟΤΟΕ με τους εκπροσώπους των τραπεζών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/02/otoe.jpg)
Πρώτη συνάντηση της ΟΤΟΕ με τους τραπεζίτες για τη συλλογική σύμβαση - Τι συζήτησαν
Αυξήσεις και βελτίωση εργασιακών δικαιωμάτων ζητούν οι τραπεζοϋπάλληλοι - Σε θετικό κλίμα οι συζητήσεις με τις τράπεζες, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΤΟΕ
![Τραμπ: Επικοινωνία με Πούτιν για τον «τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/trump_putin-600x387.jpg)
Τραμπ: Επικοινωνία με Πούτιν για τον «τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία»
Τι αναφέρει το Reuters για την επικοινωνία Τραμπ - Πούτιν
![Φυσικό Αέριο Ελλάδος: Ο πρώτος πάροχος που προσφέρει σύναψη συμβολαίων μέσω gov.gr](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/mitropoulos-fysiko-aerio-600x400.jpg)
Η «Φυσικό Αέριο Ελλάδος» στην ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr για αλλαγή παρόχου
Η «Φυσικό Αέριο Ελλάδος», αναπτύσσει υποδομές για σύναψη συμβολαίων μέσω gov.gr-Εξοικονόμηση χρόνου στην υποβολή των αιτήσεων
![Πολύκαστρο: Εκτροχιασμός εμπορικού τρένου – Κλειστή για δύο μήνες θα μείνει η γραμμή](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/treno.jpg)
Εκτροχιάστηκε εμπορικό τρένο στο Πολύκαστρο – Κλειστή για δύο μήνες η γραμμή
Δεν κινδύνευσε το προσωπικό της αμαξοστοιχίας, ανέφερε η Hellenic Train – Κλειστή η γραμμή έως και δύο μήνες, για να αποκατασταθεί η βλάβη που προκάλεσε τον εκτροχιασμό στο Πολύκαστρο