Για μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση που έχει τα μάτια στραμμένα στη νέα γενιά εργαζομένων, έκανε λόγο ο Βουλευτής Επικρατείας καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης, κατά τη σημερινή συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο κ. Ταραντίλης τόνισε ότι οι δημογραφικές τάσεις που αποτυπώνονται στη χώρα μας οδηγούν στη συρρίκνωση της αναλογίας μεταξύ ενεργών ασφαλισμένων και συνταξιούχων, γεγονός που μοιραία προδιαγράφει την απίσχναση των επικουρικών συντάξεων. Συνεπώς, καθίσταται αναγκαία η ριζική αναμόρφωση της αρχιτεκτονικής του δημόσιου συστήματος επικουρικής ασφάλισης με τη σταδιακή καθιέρωση ενός κεφαλαιοποιητικού συστήματος οικονομικής λειτουργίας των ασφαλιστικών εισφορών.
Πέρα από την αναγκαιότητα της μετάβασης που υπαγορεύεται από κοινωνιολογικά και οικονομικά ευρήματα, ο κ. Ταραντίλης επεσήμανε ότι το μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης εισάγεται απολύτως τεκμηριωμένο και δημοσιονομικά ελεγμένο, ώστε να μην αφήνει περιθώρια αμφισβητήσεων για το μακροπρόθεσμο θετικό συνταξιοδοτικό αποτύπωμά του. Άρα, το ζητούμενο είναι να διαμορφωθούν «οι προϋποθέσεις που θα καταστήσουν τη σχεδιαζόμενη μετάβαση αποτελεσματική στην πράξη, αξιόπιστη έναντι των πολιτών και βιώσιμη σε βάθος χρόνου».
Επιπλέον, ο βουλευτής κατέστησε σαφές ότι η μεταρρύθμιση του δεύτερου πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης, άπτεται μόνο των επικουρικών συντάξεων και δεν επιδρά με οποιονδήποτε τρόπο στη διαμόρφωση των κύριων συντάξεων, ούτε επηρεάζει τις υφιστάμενες συντάξεις και τους σημερινούς συνταξιούχους, καθώς αφορά υποχρεωτικώς στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από 1.1.2022 και προαιρετικώς στους εργαζομένους ηλικίας σήμερα μέχρι 35 ετών.
Το νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με τον κ. Ταραντίλη, διατηρεί στο ακέραιο τον δημόσιο χαρακτήρα της επικουρικής ασφάλισης και τον εγγυητικό ρόλο του κράτους στην καταβολή των επικουρικών συντάξεων, απαλλάσσοντας τους ασφαλισμένους από τον δημογραφικό κίνδυνο που φέρει το διανεμητικό σύστημα και αποδίδονται σε αυτούς τα επενδυτικά οφέλη του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, χωρίς να διατρέχουν κίνδυνο απώλειας των εισφορών που έχουν καταβάλει. Εγκαθιδρύεται, έτσι, ένα σύστημα δημόσιο και πραγματικά φιλελεύθερο, για την υλοποίηση του οποίου δημιουργείται το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ).
Κάνοντας εκτενή αναφορά στο ρόλο και τη λειτουργία του, ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ κατέληξε ότι το ΤΕΚΑ «θα πρέπει να γίνει το πρότυπο εκείνο που θα καλλιεργήσει την εμπιστοσύνη των ασφαλισμένων στην ικανότητα του κράτους να εγγυάται την περιουσία τους και τον κόπο του εργασιακού τους βίου και να δημιουργήσει την πεποίθηση ότι η σχέση κράτους – πολίτη είναι αμφίδρομη και επωφελής».
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Ταραντίλης δήλωσε ότι η στασιμότητα του διανεμητικού συστήματος που καταδικάζει την επικουρική ασφάλιση σε βέβαιο μαρασμό δίνει τη θέση της σε ένα «δικαιότερο και πιο δυναμικό σύστημα αξιοποίησης του κεφαλαίου του εργασιακού βίου των πολιτών».
Latest News
Πότε καταβάλει ο e-ΕΦΚΑ τις συντάξεις Φεβρουαρίου
Οι ημερομηνίες πληρωμής από τον e-ΕΦΚΑ ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών
Έρχεται το ψηφιακό πελατολόγιο - Ηλεκτρονικό μάτι της ΑΑΔΕ στους πελάτες επαγγελματιών
Σε ποιους κλάδους κάνει πρεμιέρα μέχρι τέλη Ιανουαρίου το Ψηφιακό Πελατολόγιο - Τι προσφέρει στους επαγγελματίες
Αντίστροφη μέτρηση για τον κατώτατο μισθό του 2025 – Ξεκινά η διαβούλευση
Ο κατώτατος μισθός για το 2025 θα αποφασιστεί την 1η Απριλίου έχοντας προηγηθεί τον Ιανουάριο η διαδικασία διαβούλευσης
Προχωρούν σε τετράωρη στάση εργασίας στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ – Ζητούν παρεμβάσεις για την ασφάλεια
Σε απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν οι εργαζόμενοι στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ – Η εταιρεία ζητά από τα δικαστήρια να την κηρύξουν παράνομη και καταχρηστική
Έρχονται τέσσερα νέα πακέτα αναδρομικών για τους συνταξιούχους εντός του 2025
Ποια είναι τα ποσά στις συντάξεις και οι δικαιούχοι από τα κομμένα των Μνημονίων, τον επανυπολογισμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης κ.ά.
Έξοδος στη σύνταξη πριν τα 62 έτη - Οι 10 κατηγορίες ασφαλισμένων
Οι περιπτώσεις αποχώρησης προς τη σύνταξη - πριν το 62ο έτος της ηλικίας - παραμένουν σε ισχύ
Σε υψηλά επίπεδα οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν και το 2024
Τα αιτήματα για συντάξεις το έτος που έφυγε, ξεπέρασαν τις 200.000 διατηρώντας αμείωτο το «κύμα» εξόδου, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΑΤΛΑΣ
Επιθεώρηση Εργασίας: Ωράριο και αδήλωτη απασχόληση κυριαρχούν στις παραβάσεις
Παρέμεινε υψηλά η παραβατικότητα το ενδεκάμηνο Ιανουάριος – Νοέμβριος παρά την ευρεία εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας
Πώς κινείται η ανεργία στην Ελλάδα - Τα στοιχεία της Eurostat για γυναίκες και νέους
Πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο η γυναικεία ανεργία στην Ελλάδα - Στο 12,6% έναντι 6,1% στην ΕΕ των 27
Τι απαντούν οι ασφαλιστικές για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα - Μετά τις αποκαλύψεις ΟΤ [πίνακας]
Η λύση απαιτεί τη συμμετοχή της Πολιτείας, της Εποπτείας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων που διαμορφώνουν το κόστος σημειώνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες