«Μόλις 15 χιλιόμετρα αγωγού απομένουν για να ολοκληρωθεί ο Nord Stream 2 που θα συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία και θα μπορεί να παρέχει φυσικό αέριο στις αγορές της Ευρώπης» δήλωσε περιχαρής ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την αποχαιρετιστήρια συνάντηση που είχε στις 20 Αυγούστου με την Ανγκελα Μέρκελ στη Μόσχα. Σαφώς πιο συγκρατημένη από τον ρώσο πρόεδρο – αλλά σίγουρα εξίσου χαρούμενη – η γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι ακόμα κι αν υπάρχουν βαθιές διαφορές, «μιλάμε μεταξύ μας και αυτό πρέπει να συνεχιστεί».

Δεν πρόκειται για συνομιλίες πολιτικών αλλά για επαφές στενών εταίρων. Ηταν η 20ή φορά που τα λένε κατ’ ιδίαν Μέρκελ και Πούτιν από το 2005 που σχημάτισε την πρώτη κυβέρνησή της η καγκελάριος. Είκοσι συναντήσεις (αποκλειστικές, δεν μετράμε αυτές στο περιθώριο διεθνών διασκέψεων) σε 16 χρόνια ισοδυναμούν κατά μέσο όρο με μία κάθε εννιάμισι μήνες. Με κανέναν άλλον ηγέτη δεν είχε την περίοδο αυτή τόσο συχνή τετ α τετ επικοινωνία ούτε ο Πούτιν ούτε η Μέρκελ. Και γιατί να μην έχουν; Οπως ο ρώσος πρόεδρος υπενθύμισε, η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της χώρας του μετά την Κίνα.

Μεσολαβητής ο Σρέντερ

Ειδικότερα στα ενεργειακά τη ρωσο-γερμανική συνεργασία φροντίζει από το 2005 ο προκάτοχος της Μέρκελ στην Καγκελαρία Γκέρχαρντ Σρέντερ ως στρατηγικός σύμβουλος της Gazprom. Μπορεί να κάνει το «βαρύ πεπόνι» η καγκελάριος στις συναντήσεις της με τον Πούτιν, μπορεί να μιλά για «βαθιές διαφωνίες», αλλά είναι σαφές ότι όλα αυτά τα χρόνια λειτούργησε ως μεσολαβητής της Μόσχας ώστε να καμφθούν οι αντιρρήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην ολοκλήρωση του Nord Stream 2 – του αγωγού που παρακάμπτει τη «φίλη της Δύσης» Ουκρανία.

Την περασμένη Κυριακή εξάλλου, μεταβαίνοντας από τη Μόσχα στο Κίεβο, η Μέρκελ προσπάθησε να καταπραΰνει την οργή του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τον νέο αγωγό (τον χαρακτήρισε «σοβαρό γεωπολιτικό όπλο στα χέρια της Μόσχας»), διαβεβαιώνοντάς τον ότι ζήτησε από τον Πούτιν να παρατείνει και πέραν του 2024 (χρονιά που θα ξεκινήσει η λειτουργία του νέου αγωγού) την ισχύουσα σύμβαση διέλευσης ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, ώστε να βγουν όλοι κερδισμένοι. Αλλά όλοι ξέρουν ότι ο Nord Stream 2 θα στερήσει από την Ουκρανία έσοδα τουλάχιστον 1,5 δισ. δολαρίων ετησίως – ας ετοιμάζονται Ουάσιγκτον και ΝΑΤΟ για νέες παροχές προς το Κίεβο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Στο…έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού – Ο ρόλος των κυρώσεων
Διεθνή |

Στο...έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού οι Ρώσοι - Ο ρόλος των κυρώσεων

Τα σημάδια υπερθέρμανσης της οικονομίας πυκνώνουν στη Ρωσία έπειτα από τρία χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, όμως ο τερματισμός του θα μπορούσε να σηματοδοτήσει για τη Μόσχα νέες μείζονες προκλήσεις