
Συνωστισμός χιλιάδων ανθρώπων σήμερα σε τράπεζες στην Καμπούλ καθώς οι Αφγανοί πολίτες έσπευσαν να προχωρήσουν σε αναλήψεις ενός περιορισμένου ποσού χρημάτων, μιας και οι τράπεζες έχουν θέσει όρια στις αναλήψεις μετρητών για να αποτρέψουν τη φυγή κεφαλαίων από τη χώρα.
Μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν μπροστά σε διάφορες τράπεζες, με μέλη των Ταλιμπάν να φρουρούν, άλλοι ντυμένοι με στρατιωτικές στολές και άλλοι με πολιτικά ρούχα.
Μετά την πτώση της αφγανικής πρωτεύουσας στα χέρια των Ταλιμπάν στις 15 Αυγούστου, οι τράπεζες έκλεισαν για περισσότερο από μία εβδομάδα. Όταν άνοιξαν ξανά, περιόρισαν τις αναλήψεις μετρητών σε 20.000 αφγάνι (200 δολάρια) την εβδομάδα.
Τα καταστήματα των τραπεζών ήταν γεμάτα από κόσμο επειδή η πόλη διαθέτει ελάχιστα αυτόματα μηχανήματα ανάληψης μετρητών (ATM).
Μετά την πτώση της κυβέρνησης του Ασράφ Γάνι, η αξία του τοπικού νομίσματος αφγάνι έπεσε 15% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, αυξάνοντας τις τιμές πολλών προϊόντων.
Οικονομική αβεβαιότητα
Από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τη χώρα κυκλοφορούσαν φήμες ότι τα χρήματα δεν είναι πλέον ασφαλή σε τράπεζες, δήλωσε ο Αμί Χάμζα Μπαουάρ, γενικός διευθυντής του κεντρικού υποκαταστήματος της Naway Kabul Bank στην Καμπούλ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι καθυστερήσεις στο σχηματισμό κυβέρνησης και οι αβεβαιότητες σχετικά με τις μελλοντικές οικονομικές πολιτικές προκαλούν το υπάρχον χάος.
Οι τράπεζες επαναλειτούργησαν μόλις πριν από λίγες ημέρες. Οι Αφγανοί χρειάζονται απεγνωσμένα χρήματα για να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους και να αγοράζουν είδη πρώτης ανάγκης.
Οι άνθρωποι κάνουν αναλήψεις αντί καταθέσεις χρημάτων, γι ‘αυτό οι τράπεζες έχουν θέσει περιορισμούς στις αναλήψεις μετρητών, σύμφωνα με τον Μπαουάρ.
Πρόσθεσε ότι το κεντρικό υποκατάστημα εξυπηρετεί περίπου 3.000 πελάτες την ημέρα, κάτι που δεν είναι εύκολο έργο για το προσωπικό.
Εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η κατάσταση των τραπεζών σύντομα θα επανέλθει σε ομαλή λειτουργία.
Εκτόξευση τιμών, φυγή κεφαλαίων
Ο επιχειρηματίας Αζμάλ Ραχίμι δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ότι τέθηκαν περιορισμοί στις αναλήψεις μετρητών για να αποτραπεί η φυγή κεφαλαίων από τη χώρα.
«Αλλά οι άνθρωποι στη χώρα ανησυχούν για τις αυξανόμενες τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης και χρειάζονται περισσότερα χρήματα για να συντηρήσουν τις οικογένειές τους», πρόσθεσε.
Ο Χουσεΐν Αχμάντ, ένας άλλος κάτοικος της Καμπούλ που περίμενε έξω από μια τράπεζα, είπε ότι τα όρια στις αναλήψεις μετρητών του δημιουργούν πολλά προβλήματα, επειδή μερικά από τα μέλη της οικογένειάς του είναι άρρωστα και χρειάζεται περισσότερα χρήματα.
Ο φοιτητής Εμίν Τζουγιάρ, είπε ότι περίμενε στην ουρά σε διάφορα υποκαταστήματα τραπεζών τις τελευταίες δύο εβδομάδες. «Θέλουμε να κάνουμε ανάληψη χρημάτων για να συντηρούμαστε. Δυστυχώς, αρκετά υποκαταστήματα είναι κλειστά και αυτά που είναι ανοιχτά είναι γεμάτα από κόσμο», πρόσθεσε.
Ο Μαρουάν Μουχαμέντι, ένας άλλος επιχειρηματίας, υποστήριξε ότι οι Ταλιμπάν έχουν διατηρήσει την ασφάλεια και τώρα πρέπει να επικεντρωθούν στην οικονομία.
«Οι κάτοικοι της Καμπούλ αντιμετωπίζουν μια σειρά από ζητήματα. Θέλουμε να ανακοινωθεί η νέα κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό, ώστε να λυθούν τα προβλήματα των ανθρώπων», είπε.
Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Δένδιας – Πιτσιλής υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας: Στόχος η διαφάνεια στις αγορές των εξοπλιστικών
Πρέπει «να προστατεύσουμε τελικά το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου» τόνισε ο Δένδιας

Μποϊκοτάζ της Κίνας στην Boeing - Σταματά να παραλαμβάνει αεροσκάφη
Κλιμακώνεται η εμπορική διαμάχη μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών

Μητσοτάκης: Χτίζουμε πάνω στα θεμέλια της δημοσιονομικής πειθαρχίας
Αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας εμφανίστηκε ο Κ. Μητσοτάκης κατά την πρώτη του συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ .Τασούλα

Από 16 Απριλίου σε ισχύ η επιστροφή πινακίδων - Ποιοι περιπτώσεις εξαιρούνται
Τι ισχύει με την επιστροφή πινακίδων σε ιδιοκτήτες οχημάτων που προέβησαν σε αντικοινωνική στάθμευση

Μικρή πτώση της θερμοκρασίας και αφρικανική σκόνη – Πού θα βρέξει
Τοπικές βροχές αναμένονται στην Αττική κυρίως τις μεσημβρινές ώρες οπότε είναι πιθανό να σημειωθεί μικρής διάρκειας καταιγίδα. Ο καιρός σήμερα

Αντίστροφη μέτρηση για τον Προσωπικό Αριθμό: Πότε έρχεται, πώς θα τον αποκτήσετε
Έρχεται να αντικαταστήσει τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα – Σύμφωνα με τον νόμο, ο Προσωπικός Αριθμός θα εμφανίζεται στις νέες ψηφιακές ταυτότητες

Απεργία στα ταξί σήμερα για τη διέλευση από τις λεωφορειολωρίδες
Το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί ζητά να ισχύσουν όσα αναφέρονται στο τελικό κείμενο του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Τραμπ: Ο Ζελένσκι και ο «απατεώνας» Μπάιντεν, υπεύθυνοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία
«Δεν είχα καμία σχέση με αυτόν τον πόλεμο, αλλά εργάζομαι επιμελώς για να σταματήσει ο θάνατος και η καταστροφή», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ

Στο πλευρό 98 μαθητών και μαθητριών που φοιτούν σε σχολεία τυφλών η αλυσίδα Μασούτης
H οικογένεια της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. «αγκαλιάζει με αγάπη και ευαισθησία τα παιδιά με οπτική αναπηρία, αναλαμβάνοντας έναν ιδιαίτερο ρόλο: αυτόν του νονού και της νονάς»

Ξεκίνησε το Ψηφιακό Πελατολόγιο Οχημάτων από την ΑΑΔΕ - Όλα τα βήματα εγγραφής
Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, ξεκίνησε η εφαρμογή για το Ψηφιακό Πελατολόγιο Οχημάτων