![Εμβόλιο – Γιατί η αποτελεσματικότητα μειώνεται σε 6-8 μήνες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/09/emvolio.jpg)
Πτώση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων Covid-19 καταγράφει μια ακόμα αμερικανική μελέτη, η οποία αποδίδει το φαινόμενο κυρίως στην πάροδο του χρόνου και την εξάπλωση του στελέχους Δέλτα.
Μέχρι τον φετινό Ιούνιο, η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης υπερέβαινε το 90%, δείχνει η μελέτη σε εργαζομένους των πανεπιστημιακών νοσοκομείων του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια.
Τον Ιούλιο, μετά την άφιξη του Δέλτα, το ποσοστό είχε πέσει στο 65%, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στο New England Journal of Medicine.
«Η δραματική μεταβολή της αποτελεσματικότητας από τον Ιούνιο στον Ιούλιο οφείλεται πιθανότατα σε μια ποικιλία παραγόντων» λέει η Νάνσι Μπίνκιν, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο και μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Η πτώση οφείλεται «στην εμφάνιση του στελέχους Δέλτα και την εξασθένιση της ανοσίας με την πάροδο του χρόνου, σε συνδυασμό με την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, που είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης» εξήγησε.
Η μελέτη υποδεικνύει ότι τα επίπεδα αντισωμάτων φθίνουν σε διάστημα μερικών μηνών από τον αρχικό εμβολιασμό: μεταξύ των ατόμων που διαγνώστηκαν με κορωνοϊό, το ποσοστό αυτών που είχαν εμβολιαστεί τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο ήταν δυσανάλογα υψηλό σε σχέση με αυτούς που είχαν εμβολιαστεί από τον Μάρτιο έως τον Μάιο».
«Δεδομένα από τις κλινικές μελέτες υπεδείκνυαν ότι η πτώση της αποτελεσματικότητας θα συνέβαινε σε διάστημα αρκετών μηνών μετά τον εμβολιασμό, ωστόσο τα ευρήματά μας δείχνουν ότι, λόγω του στελέχους Δέλτα, η αποτελεσματικότητα έναντι της ήπιας συμπτωματικής νόσου ήταν σημαντικά χαμηλότερη και έφθινε έξι με οκτώ μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού» αναφέρει η Φραντσέσκα Τοριάνι, καθηγήτρια Κλινικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο και μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Τα κρούσματα Covid-19 σε εργαζομένους των νοσοκομείων μειώθηκαν μετά τον εμβολιασμό, άρχισαν όμως και πάλι να αυξάνονται μετά την άφιξη της παραλλαγής Δέλτα στις ΗΠΑ φέτος το καλοκαίρι.
Ενώ μέχρι τότε το ποσοστό των εμβολιασμένων που προσβάλλονταν από κορωνοϊό δεν υπερέβαινε το 25%, τον Ιούλιο το νούμερο αυξήθηκε στο ανησυχητικό 75%, ένδειξη μειωμένης προστασίας.
Οι ερευνητές τονίζουν πάντως ότι τα εμβόλια παραμένουν άκρως αποτελεσματικά στην πρόληψη της σοβαρής νόσου και της νοσηλείας.
«Σε αντίθεση με ό,τι είχαμε δει με άλλα στελέχη, με το στέλεχος Δέλτα βλέπουμε γονείς να μολύνονται συχνά από τα παιδιά τους, ηλικίας 5-11 ετών» προσθέτει η Λούσι Χόρτον, επίσης μέλος της ερευνητικής ομάδας.
«Οι ανεμβολίαστοι είναι επτά φορές πιο πιθανό να βρεθούν θετικοί στην Covid-19 σε σχέση με τους πλήρως εμβολιασμένους. Και ενώ τα παιδιά σπάνια χρειάζονται ιατρική παρέμβαση, οι μη εμβολιασμένοι ενήλικες είναι 32 φορές πιθανότερο να χρειαστούν νοσηλεία, σε σχέση με τους πλήρως εμβολιασμένους».
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Πύργος του Άιφελ: Το μνημείο με τις περισσότερες επιθέσεις σε τουρίστες στον κόσμο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/paris-600x394.jpg)
Πύργος του Άιφελ: Το μνημείο με τις περισσότερες επιθέσεις σε τουρίστες στον κόσμο
Οργιάζουν οι κλοπές και οι απάτες στο διάσημο πύργο της γαλλικής πρωτεύουσας και τις γύρω περιοχές
![Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Γάζα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι το Σάββατο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/11/ot_israel_palestine_netaniahou-768x450-1-600x352.png)
Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Γάζα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι το Σάββατο
Η κατάπαυση του πυρός έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση
![Κυβερνοεπιθέσεις: Το 2024 εντοπίστηκαν 1,6 εκατ. επιθέσεις σε παίκτες του Roblox](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/hacking-600x400.jpg)
Γίνεται φόρτωση... κυβερνοαπειλής: Πάνω από 1,6 εκατ. κυβερνοεπιθέσεις σε παίκτες του Roblox το 2024
Η τεράστια δημοφιλία του παιχνιδιού Robloxτο έχει καταστήσει ελκυστικό στόχο για κυβερνοεπιθέσεις
![Νέα Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/nea-odos1-600x399.jpg)
Ερχονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης
Από Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου έως και την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου - Πώς θα διεξάγεται η κυκλοφορία
![Άκης Τσελέντης: Παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tselentis-1024x682-1-600x400.jpg)
Παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου ο Άκης Τσελέντης
Ο Άκης Τσελέντης παραιτήθηκε από την Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου καταγγέλλοντας ότι σε αυτή συμμετέχουν επιπλέον μέλη χωρίς ΦΕΚ
![Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός: Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/european_commission_hq-flags_web-3-600x375.jpg)
Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται στον προϋπολογισμό
Οποιαδήποτε προσπάθεια για αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού θα συναντήσει πιθανώς τη σκληρή αντίσταση από τους μεγαλύτερους καθαρούς συνεισφέροντες στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό
![Google: Ο «Κόλπος της Αμερικής» έφτασε στην εφαρμογή Χάρτες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Gulf-of-America-600x364.jpg)
Τέλος απο τους χάρτες της Google ο Κόλπος του Μεξικού - Ήρθε ο «Κόλπος της Αμερικής»
Η αλλαγή της ονομασίας σε «Κόλπος της Αμερικής» έγινε μετά από εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που μετονομάζει την περιοχή
![Σαντορίνη – Σεισμοί: Νέα ανάρτηση Τσελέντη μετά τα 5,3 Ρίχτερ – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tseln-600x390.jpg)
Νέα ανάρτηση Τσελέντη – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»
«Δυστυχώς με τη πρόσφατη σεισμική δράση στη Σαντορίνη, αντί να ξεστομίζουμε αλήθειες φτύνουμε σιωπές» τονίζει ο Άκης Τσελέντης. Τι λέει για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη μετά τα 5,3 Ρίχτερ
![Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής: Συγκαλείται την Τρίτη – Ποιο είναι το κεντρικό θέμα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/T2212-600x400.jpg)
Συγκαλείται την Τρίτη το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής - Το κεντρικό θέμα
Σήμερα, Τρίτη, θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη
![Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santor-600x400.jpeg)
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη - Αισθητός στην Αθήνα
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Σαντορίνης έγινε αισθητός στην Αθήνα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει σημειωθεί τις τελευταίες μέρες στην περιοχή.