Περισσότεροι από 55 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με άνοια, μια νευρολογική διαταραχή που τους στερεί τη μνήμη και κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία 1,3 τρισεκατομμύριο ετησίως, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Η άνοια μπορεί να προκληθεί από εγκεφαλικό, κακώσεις στον εγκέφαλο και συχνότερα από το Άλτσχαϊμερ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο αριθμός των ασθενών με άνοια αναμένεται να αυξηθεί στα 78 εκατομμύρια ως το 2030 και στα 139 εκατομμύρια ως το 2050 λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, επεσήμανε ο ΠΟΥ.
Δεν υπάρχει θεραπεία για την άνοια, ωστόσο έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου το 40% των περιπτώσεων θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί ή να έχει καθυστερήσει η εξέλιξή τους αν οι άνθρωποι ασκούνταν τακτικά, δεν κάπνιζαν, απέφευγαν το αλκοόλ και έτρωγαν υγιεινά ώστε να διατηρούν ένα υγιές σωματικό βάρος και καλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης και χοληστερίνης.
Μεταξύ των παραγόντων κινδύνου είναι επίσης η κατάθλιψη, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η μείωση της νοητικής λειτουργίας και το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης.
Ανεπαρκή τα εθνικά σχέδια δράσης
Η έκθεση του ΠΟΥ αποκάλυψε ότι το ένα τέταρτο των χωρών μελών του οργανισμού (26%) δεν διαθέτουν σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της άνοιας, εκ των οποίων οι μισές βρίσκονται στην Ευρώπη, όπως επεσήμανε η δρ Κάτριν Ζέεχερ του τμήματος Ψυχικής Υγείας και Χρήσης Ψυχοτρόπων Ουσιών στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Χρειάζεται οι κυβερνήσεις να δώσουν περισσότερη προσοχή ώστε να καταρτίσουν πολιτικές αντιμετώπισης της άνοιας», τόνισε.
«Η άνοια στερεί από εκατομμύρια ανθρώπους τη μνήμη τους, την ανεξαρτησία τους και την αξιοπρέπειά τους, όμως στερεί και από εμάς τους ανθρώπους που γνωρίζουμε και αγαπάμε», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
«Η άνοια είναι πραγματικά ένα παγκόσμιο ζήτημα δημόσιας υγείας και δεν αφορά μόνο τις χώρες με υψηλά εισοδήματα. Στην πραγματικότητα περισσότερο από το 60% των ατόμων με άνοια ζουν σε χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα», επεσήμανε η Ζέεχερ.
Η ίδια τόνισε ότι η άνοια μπορεί να επηρεάσει και τους ανθρώπους κάτω των 65 ετών, με το ποσοστό τους να φτάνει το 10% του συνόλου.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Latest News
Τα «μοντέλα» της Jaguar και ο διάλογος για την «πρόκληση» στη διαφήμιση
Αίσθηση προκαλεί η τελευταία καμπάνια της αυτοκινητοβιομηχανίας Jaguar. Παρελαύνουν ανδρικά και γυναικεία μοντέλα με έντονο μακιγιάζ, αλλά δεν εμφανίζεται ούτε ένα αυτοκίνητο
Ασθενείς δύο ταχυτήτων - Τι συμβαίνει με την αξιολόγηση καινοτόμων φαρμάκωνσ την Ελλάδα
Νομικά κενά και υποστελέχωση διαπιστώνουν ΠΟΥ και Ε.Ε. ως εμπόδια στην αξιολόγηση νέων τεχνολογιών υγείας στην Ελλάδα
Πόσα έχασε ο Μάικλ Τζόρνταν πουλώντας την τεράστια έπαυλή του στο Σικάγο
Ακόμη και για είδωλα όπως ο Μάικλ Τζόρνταν δεν είναι κάθε τελευταία βολή πετυχημένη
Ποια είναι η κολομβιανή Τέιλορ Σουίφτ
Φέτος, το άλμπουμ Mañana Será Bonito της KarolG ήταν το τέταρτο σε μεταδόσεις παγκοσμίως στο Spotify
Ανησυχούν για τη συνταξιοδότηση οι Έλληνες - Μόνο το 18% δηλώνει έτοιμο
Τι αναφέρει η έρευνα της NN Hellas για τη μακροζωία - Πώς την αντιμετωπίζουν
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες
Έσοδα 2,1 δισ. και 10 εκατ. εισιτήρια σε 149 παραστάσεις: Τα κέρδη ρεκόρ για την Τέιλορ Σουίφτ
Η Σουίφτ ολοκλήρωσε την περιοδεία με μια τελευταία παράσταση το βράδυ της Κυριακής στο Βανκούβερ του Καναδά.
Τζον Πόλσον: «Ελλάδα, οικονομία και τράπεζες έχουν πολύ ευνοϊκό μέλλον»
Ο αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής εξηγεί που εδράζει την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
Γιατί επενδύσαμε σε Ελλάδα και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - Ο CEO της Masdar στον ΟΤ
Ο Mohamed Jameel Al Ramahi, CEO της Masdar, μιλάει αποκλειστικά στην έντυπη έκδοση του ΟΤ στο Βήμα της Κυριακής