Με μεικτά πρόσημα, αλλά και αρκετή επιφυλακτικότητα, έκλεισαν οι δείκτες στη Wall Street, αποτυπώνοντας από τη μία τον προβληματισμό της αγοράς για την επίδραση της μετάλλαξης Δέλτα στην οικονομική δραστηριότητα και αφετέρου την ορμή που κρύβουν αρκετές κινήσεις μετά από τα χθεσινά ιστορικά υψηλά. Σε κάθε περίπτωση όμως, τα στοιχεία από την απασχόληση στις ΗΠΑ προβλημάτισαν, καθώς ήταν μεν κατώτερα των προσδοκιών, θα αποτελέσουν όμως δε, και το λόγο που ίσως η Federal Reserve αναβάλει προς ώρας τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones έκλεισε απώλειες 0,21% στις 35.369,09 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε μόλις κατά 0,03% στις 4.535,45 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,21%, στις 15.363,52 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας ο Dow έχασε 0,2%, ο S&P 500 κέρδισε 0,6%, ενώ ο Nasdaq σημείωσε κέρδη 1,6%.

Πάντως σύμφωνα με το πρώτο σχόλιο της Goldman Sachs και του επικεφαλής οικονομολόγου του Jan Hatzius, ο οποίος μίλησε στο CNBC, η επίδραση της μετάλλαξης Δέλτα στην οικονομία τους επόμενους μήνες θα φθίνει. Επομένως δεν αναμένεται να επιδράσει επί μακρόν στην πολιτική που ασκείται από τη Federal Reserve.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης σαφώς βρέθηκαν τα στοιχεία ότι στην αμερικανική οικονομία δημιουργήθηκαν μόνο 235.000 νέες θέσεις εργασίας τον Αύγουστο, αριθμός που απέχει πολύ από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων. Οι προβλέψεις όσων συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Dow Jones  ήταν για  750.000 θέσεις εργασίας και μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 5,2%.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell είχε δηλώσει ότι η βελτίωση στην αγορά εργασίας αποτελεί προαπαιτούμενο για την έναρξη του tapering, δηλαδή της μείωσης του ρυθμού αγοράς τίτλων. Πλέον αυτό τίθενται εν αμφβιβόλω, καθώς εγείρονται ερωτήματα για το πόσο γρήγορα θα καταφέρει η αμερικανική οικονομία να καλύψει το έδαφος που έχασε στη διάρκεια της πανδημίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street