Μία θετική και τέσσερις πτωτικές ήταν ο απολογισμός, μαζί με τη σημερινή συνεδρίαση, αυτής της εβδομάδας για το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αν και είχε για ακόμη μία ημέρα τη στήριξη του τραπεζικού κλάδου (+1,07%), τελικά δεν κατάφερε να σταματήσει τη διορθωτική πορεία, καθώς σήμερα έκλεισε με απώλειες 0,22% στις 915,05 μονάδες. Και παρά την αφύπνιση των επενδυτών το τελευταίο δίωρο, ο τζίρος έμεινε στα 42,4 εκατ. ευρώ, με τον όγκο μόλις στα 22,7 εκατ. τεμάχια.
Η έναρξη πάντως του Σεπτεμβρίου δεν ικανοποίησε την αγορά, παρά το γεγονός ότι εκδηλώθηκαν άμυνες ώστε η διορθωτική πορεία να μην προκαλέσει μεγάλη «ζημιά» στον γενικό δείκτη, δοκιμάζοντας τις στηρίξεις του. Η γλυκόπικρη όμως αυτή γεύση εντείνεται αν αναλογιστεί κανείς ότι το ΧΑ έρχεται από το +3,93% του Αυγούστου, μέγεθος που αποτελεί και την καλύτερη επίδοση από τον Απρίλιο, ταράσσοντας ελαφρώς ένα τρίμηνο πλάγιας και ήπια πτωτικής πορείας.
Ένα ακόμη μήνυμα της αγοράς τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου ήταν ότι οι τίτλοι που είτε έμειναν πίσω τον Αύγουστο είτε έχουν εξελίξεις και προοπτικές μπροστά τους είναι στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Η ΔΕΗ για παράδειγμα, επιβεβαίωσε ότι έχει αφήσει πίσω την 4μηνη συσσώρευσή της και κατάφερε να δημιουργήσει ένα μαξιλάρι ασφαλείας πάνω από τα 10 ευρώ, το οποίο διεύρυνε ελαφρώς σήμερα, ενώ και ο τραπεζικός κλάδος έδωσε αθόρυβα αλλά σταθερά το μήνυμα ότι ξεπερνά τον πρώτο σκόπελο των 565 μονάδων, βλέποντας πλέον τον επόμενο στις 580 μονάδες.
Στο επίκεντρο βέβαια παρέμειναν ο ενεργειακός και ο κατασκευαστικός κλάδος, όχι μόνο γιατί μακροπρόθεσμα έχουν να δώσουν αρκετές αποδόσεις λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και για την περίοδο ανακατατάξεων που διανύουν.
Εξι φορές άλλαξε το πρόσημο της αγοράς
Στα αρνητικά της εβδομάδας ήταν ότι η συναλλακτική δραστηριότητα έβαινε μειούμενη, καθιστώντας σταδιακά τα πρόσημα ευμετάβλητα. Μόνο σήμερα, χρειάστηκαν πάνω από πέντε ώρες συνεδρίασης για να περάσει ο όγκος τα 10 εκατ. τεμάχια, ενώ ο γενικός δείκτης άλλαξε πρόσημο και κλίμα έξι φορές, αποτυπώνοντας την επιφυλακτικότητα που επικρατεί σε μια αγορά που αναζητά καταλύτες για να διαμορφώσει την επόμενη ημέρα μιας αρκετά καλής ανάκαμψης από τα μέσα του Ιουλίου.
Έτσι και σε επίπεδο τίτλων, η σκυτάλη στην άνοδο και στην πτώση άλλαξε πολλές φορές, με το «δίδυμο» που πρωταγωνίστησε να είναι αυτό μεταξύ του ΟΤΕ, ο οποίος έκλεισε με απώλειες 2,27%, και της Eurobank, η οποία ενισχύθηκε κατά 2,22%.
Ο πρώτος παρέσυρε σε σημαντικές απώλειες, κοντά στο 2% και τα Ελληνικά Πετρέλαια, τον Σαράντη και τον ΑΔΜΗΕ, ενώ οι πιέσεις επεκτάθηκαν και σε Motor Oil, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή και Μυτιληναίο.
Από την άλλη, τη Eurobank προσπάθησαν να ακολουθήσουν οι Alpha Bank, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ, αλλά δεν κατάφεραν επιδόσεις πάνω από το +1%.
Latest News
Alter Ego Media: Στη διάθεση του επενδυτικού κοινού το ενημερωτικό δελτίο
Η Alter Ego Media προχωρά σε δημόσια προσφορά έως 14.249.000 νέων μετοχών - Ποιο είναι το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Εγκρίθηκε το ενημερωτικό δελτίο της Alter Ego Media για εισαγωγή στο ΧΑ
Με απόφαση του το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου της Alter Ego Media
Συνεδρίαση σταθεροποίησης και αλλαγών - Στήριξαν Τιτάν, ΟΠΑΠ και Eurobank
Το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών υποστηρίχθηκε και από τις προσπάθειες ανάκαμψης των ευρωπαϊκών αγορών
Τιτάν, Eurobank και ΟΠΑΠ στηρίζουν τον Γενικό Δείκτη κόντρα στις πιέσεις
Οι αγοραστές αν και διατηρούν ένα ελαφρύ προβάδισμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχουν ρίξει σημαντικά τους ρυθμούς τους
Ήπια κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Άλμα άνω του 3% από τον Τιτάνα
Το Χρηματιστήριο Αθηνών αναζητά την επόμενη ημέρα της διόρθωσης
To XA έδειξε χαρακτήρα και κράτησε τις στηρίξεις - Άλμα 13% για τον ΟΛΘ
Το Χρηματιστήριο Αθηνών κράτησε ακόμη και τις κοντινές στηρίξεις του στις 1.490 μονάδες
Δοκιμάζει τις πρώτες στηρίξεις το ΧΑ - Στο επίκεντρο ο ΟΛΘ
Ο γενικός δείκτης προσπαθεί να κρατήσει την κοντινή του στήριξη στις 1.490 μονάδες
Πώς αντιδρά ο Γενικός Δείκτης στην κατοχύρωση κερδών - Ξεχωρίζει ο ΟΛΘ με άνοδο 13%
Οι περισσότεροι τίτλοι δείχνουν να ελέγχουν τις απώλειές τους
Οι καταλύτες που μπορούν να συντηρήσουν την θετική πορεία των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Θετική η εικόνα που προβάλει η JP Morgan για το Χρηματιστήριο καθώς θεωρεί την Ελλάδα ως μια ελκυστική επενδυτική επιλογή εντός της Ευρωζώνης
Ανοίγει η πόρτα του χρηματιστηρίου για τους «μικρούς» - Τι αλλάζει στην Λεωφόρο Αθηνών
Τι φέρνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Κεφαλαιαγορά - Οι δυο άξονες και το διακύβευμα