Για επανάληψη της τροχιάς που διέγραψε ο πληθωρισμός των ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του 1960 η οποία αποτέλεσε εφαλτήριο για σταθερά υψηλές τιμές για όλη την επόμενη δεκαετία προειδοποιεί ο ιστορικός των οικονομικών Νίαλ Φέργκιουσον.
Όπως ανέφερε, μιλώντας στο CNBC, οι κυβερνώντες αντιμετωπίζουν μια νέα πρόκληση με τον τρόπο με τον οποίο αυξάνεται ο πληθωρισμός μετά την πανδημία, θυμίζοντας εκείνον μετά τη μεγάλη ύφεση του 2008.
«Το ενδιαφέρον με τις καταστροφές είναι ότι το ένα οδηγεί στο άλλο. Μπορεί να υπάρξει μετάβαση από μια καταστροφή στο πεδίο της δημόσιας υγείας, σε μια δημοσιονομική, νομισματική και ενδεχομένως πληθωριστική καταστροφή», δήλωσε ο Φέργκιουσον στο Φόρουμ Ambrosetti στην Ιταλία.
«Δεν είναι τόσο μεγάλη καταστροφή, δεν προκαλεί θανάτους, αλλά η άνοδος του πληθωρισμού δεν παύει να είναι πρόβλημα».
Θυμίζει τέλος δεκαετίας ’60
Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 5,4% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση, το μεγαλύτερο άλμα από τον Αύγουστο του 2008.
Η Fed και αρκετοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού θα είναι «παροδική», αλλά ο Ferguson το αμφισβήτησε.
«Πόσο καιρό είναι μεταβατικό; Σε ποιο σημείο αλλάζουν ριζικά οι εκτιμήσεις, ειδικά αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοινώνει ότι “αλλλάξαμε το καθεστώς στόχευσης του πληθωρισμού και δεν μας πειράζει αν ο πληθωρισμός υπερβεί τον στόχο για λίγο;”, είπε ο Φέργκιουσον.
«Έχω την αίσθηση ότι δεν κατευθυνόμαστε προς τη δεκαετία του 1970, αλλά, θα μπορούσαμε να ξαναβρεθούμε στα τέλη της δεκαετίας του 1960, όταν ο τότε περίφημος πρόεδρος της Fed, Μακ Τσέσνι Μάρτιν έχασε τον έλεγχο των εκτιμήσεων για πληθωρισμό».
Το σχόλιο του Φέργιουσον έρχεται λίγες μέρες αφότου ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ και καθηγητής δημοσίων πολιτικών στο Χάρβαρντ, Κένεθ Ρόγκοφ, σε άρθρο της αυτής της εβδομάδας ανέφερε ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν επιβάρυνε τη λίστα των «ανησυχητικών» παραλληλισμών μεταξύ της δεκαετίας του 2020 και της «τέλειας καταιγίδας» παραγόντων που οδήγησε σε πολύ υψηλό πληθωρισμό τη δεκαετία του 1970.
Ο Φέργκιουσον εκτίμησε ότι ο υψηλός πληθωρισμός της δεκαετίας του ’70 ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’60, προσθέτοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να οδηγηθεί κανείς στο συμπέρασμα η άνοδος που παρατηρείται αυτή την περίοδο είναι παροδική.
Η παράμετρος Δείκτης Τιμών Κατοικιών
Τα τελευταία στοιχεία σε σχέση με τις τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό των καταναλωτών ενδέχεται να έχουν εντείνει τις ανησυχίες της Fed.
Ο δείκτης S&P/Case-Shiller, ο οποίος μετρά τις τιμές των κατοικιών σε 20 μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, αυξήθηκε κατά 19,1% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, το μεγαλύτερο ποσοστό το 1987.
Μια έρευνα από το The Conference Board έδειξε ότι οι καταναλωτές στις ΗΠΑ περιμένουν πως ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα κινείται στο 6,8% σε ένα χρόνο από τώρα. Δηλαδή, μία ποσοστιαία μονάδα ή 17,2% περισσότερο από ότι ένα χρόνο πριν.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Λάρι Σάμερς έγραψε στο Twitter: «Κάθε φορά που ακούτε ότι ο πληθωρισμός είναι παροδικός, θυμηθείτε ότι ο διψήφιος πληθωρισμός στις τιμές των κατοικιών δεν έχει περάσει ακόμη στους δείκτες. Η στέγαση αντιπροσωπεύει το 40% του βασικού ΔΤΚ».
Οι εξωτερικοί παράγοντες
Ο Φέργκιουσον θεωρεί ότι η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να… έκανε τη χάρη στη Fed να «δροσίσει ελαφρώς την αμερικανική οικονομία μετά από ένα καυτό καλοκαίρι», αλλά άλλοι εξωτερικοί παράγοντες μπορούν ακόμη να μπουν στο παιχνίδι.
«Οι υψηλοί πληθωρισμοί στην ιστορία σχεδόν πάντα συνδέονταν με τον πόλεμο. Αυτό που πραγματικά θα αποσυντόνιζε τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό θα ήταν αν αυτός ο ψυχρός πόλεμος … μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας εξελισσόταν σε έναν θερμό πόλεμο, ας πούμε, για την Ταϊβάν», είπε ο έγκριτος ακαδημαϊκός.
Ο Φέργκιουσον εικάζει ότι στο φόντο της αποχώρησης των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ μπορεί να δει την αναδυόμενη αμερικανική απροθυμία για στρατιωτική σύγκρουση ως μια ευκαιρία να προσπαθήσει να καταλάβει τον πλήρη έλεγχο της Ταϊβάν. Αυτό θα ανάγκαζε τις ΗΠΑ να αποφασίσουν εάν θα εισέλθουν σε έναν άλλο μακρινό πόλεμο ή θα παραχωρήσουν την παγκόσμια κυριαρχία τους, σημείωσε.
Latest News
UBS για Ευρώπη: Δεν κινδυνεύει από νέα κρίση χρέους - Τι λέει για τις μετοχές [γραφήματα]
Η UBS εμφανίζεται καθησυχαστική για τα επίπεδα χρέους της Ευρώπης στο άμεσο μέλλον - Τι συστήνει σύσταση για τις μετοχές
H «ατμομηχανή» της Ευρώπης αγκομαχά - Σε ύφεση για δεύτερη χρονιά η Γερμανία
Η οικονομία στη Γερμανία συρρικνώθηκε κατά 0,2% το προηγούμενο έτος
O νέος «πονοκέφαλος» της Λαγκάρντ - Γιατί η ΕΚΤ «κλείνει τα αυτιά» στους traders
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει στο τέλος του μήνα - Τι προβλέπουν οι αγορές για τα επιτόκια
Μειώθηκε απροσδόκητα ο πληθωρισμός της Βρετανίας στο 2,5%
Τα στοιχεία θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της BoE στις 6 Φεβρουαρίου που αποφασίζει για τα επιτόκια στη Βρετανία
Οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια κάνουν τις ανισότητες μεγαλύτερες
Ποιο ρόλο παίζουν οι μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες στις εφιαλτικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια
Με το βλέμμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ οι αγορές - Ο φόβος για τα επιτόκια
Ο χρόνος ανακοίνωσης του πληθωρισμού των ΗΠΑ συμπίπτει με μια κρίσιμη στιγμή για τους επενδυτές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής
Γιατί η SEC μηνύει τον Ίλον Μασκ - Το «colpo grosso» με τη μετοχή του Twitter
Η SEC αναφέρει ότι ο σύμμαχος Τραμπ «κέρδισε» περίπου 150 εκατ. δολ. με το να μην αποκαλύψει εγκαίρως το μερίδιο αγορά του Twitter
Αλουμίνιο και LNG στο επόμενο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας - Τι μελετούν οι Βρυξέλλες
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά νέο πακέτο με κυρώσεις κατά της Μόσχας που θα στοχεύουν στην ενεργειακή της βιομηχανία
Πώς η Ταϊλάνδη μετατρέπεται σε πόλο έλξης παγκόσμιων επενδύσεων
Η Ταϊλάνδη έχει δηλώσει ότι διερευνά την προσφορά νέων κινήτρων για να προσελκύσει παγκόσμιες εταιρείες
H εκστρατεία των 30 δισ. για απαλλαγή των social media από τον έλεγχο των δισεκατομμυριούχων
Ηγέτες της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώτου επενδυτή στο Facebook, ξεκινούν μια καμπάνια για ανεξάρτητα soial media.