Ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς πιστεύει ότι τώρα είναι μια καλή στιγμή για να ανασυνταχθεί η αμερικανική οικονομία, υποστηρίζοντας ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε μια κρίση να πάει χαμένη».
Ο πρώην αντιπρόεδρος και επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας δήλωσε στο CNBC ότι η πανδημία του κορωνοϊού ανέδειξε πως το οικονομικό σύστημα δεν λειτουργεί, αναφέροντας την ανισότητα, την κλιματική κρίση και την έλλειψη ανθεκτικότητας της οικονομίας της αγοράς.
Ο Στίγκλιτς δήλωσε ωστόσο αισιόδοξος και επισήμανε ότι πολλά υπάρχοντα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα, καθώς σχετίζονται.
«Μπορείτε να πάρετε δύο σε ένα», είπε χαρακτηριστικά σε εκπρόσωπο του CNBC, στο ετήσιο φόρουμ Ambrosetti, στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας.
Οι ΗΠΑ θα πρέπει, για παράδειγμα, να επενδύσουν στην οικοδόμηση «πράσινης» υποδομής που δημιουργεί θέσεις εργασίας και συμβάλλει στη μείωση της ανισότητας, όπως υποστήριξε. «Εάν το σκεφτείτε, συνειδητοποιείτε ότι μπορούμε να επιτεθούμε σε δύο ή τρία από αυτά τα προβλήματα ταυτόχρονα», είπε ο 78χρονος οικονομολόγος, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν το εργατικό δυναμικό και το κεφάλαιο για να το πράξουν.
Πρόταση για αύξηση φόρων
Ο Στίγκλιτς ανέφερε δε ότι θα ήταν «υγιές» για την αμερικανική οικονομία να αυξήσει τους φόρους «λίγο» για να χρηματοδοτήσει «μερικά από τα πράγματα που χρειαζόμαστε για το κοινό καλό». Να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο, 130 χώρες υποστήριξαν τη θέσπιηση ενός παγκόσμιου ελάχιστου συντελεστή φορολόγησης εταιρειών 15%.
Η επιτυχημένη οικονομία δεν καθορίζεται μόνο από τους φορολογικούς συντελεστές αλλά και από άλλους παράγοντες όπως οι υποδομές και οι προσπάθειες σε τομείς όπως η έρευνα και η ανάπτυξη, υπογράμμισε ο Στίγκλιτς. Υπάρχει μια αυξανόμενη συναίνεση στις ΗΠΑ για το ότι πρέπει να αλλάξουν παρωχημένοι νόμοι που ίσχυαν εδώ και 125 χρόνια και να αντιμετωπιστεί η υπερβολική ισχύς στην αγορά σε ολόκληρη την Αμερική. «Η συγκέντρωση της ισχύος στην αγορά έχει αυξηθεί πάρα πολύ τα τελευταία 35 χρόνια», τόνισε.
Η ρύθμιση και η υπερφορολόγηση δεν θα έχει ως επίπτωση η Δύση να χάσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα από τις αναδυόμενες δυνάμεις και την Κίνα, σύμφωνα με τον Στίγκλιτς. «Είμαι πραγματικά σίγουρος ότι αυτή η νέα ατζέντα θα μας ενισχύσει», πρόσθεσε και κατέληξε: «Ο ανταγωνισμός κάνει τις οικονομίες της αγοράς πιο καινοτόμες, ενώ τα μονοπώλια μειώνουν την καινοτομία (..) είδαμε πώς οι μεγάλοι γίγαντες συνθλίβουν πραγματικά την καινοτομία».
Latest News
Παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας για την προστασία του νομίσματος στην Ινδία
Η ισοτιμία της ρουπίας δημιουργεί συνθήκες στην Ινδία για κερδοσκοπικά στοιχήματα
Οι ευρωπαικές επιχειρήσεις μειώνουν θέσεις εργασίας
Απολύσεις που ξεπερνούν τις 22.000 θέσεις έχουν προαναγγείλει αρκετές ευρωπαικές εταιρείες απο τις αρχές Αυγούστου
Προϋπολογισμός και Black Friday «φρέναραν» τις καταναλωτικές δαπάνες στη Βρετανία
Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής, στη Βρετανία, αναθεώρησε προς τα κάτω το ποσοστό ανάπτυξης για τον Σεπτέμβριο από 0,3% σε μόλις 0,1%
«Καμπανάκι» από την Λαγκάρντ - Επείγουσα ανάγκη η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών στην ΕΕ
Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η αδράνεια της Ευρώπης της έχει κοστίσει πολύτιμο χρόνο - Ο ρόλος των αποταμιεύσεων και της ΕΤΕπ
Παραιτείται ο CEO της Northvolt μετά το αίτημα για προστασία από πτώχευση
Η Northvolt κατέθεσε χθες αίτηση για προστασία υπό το κεφάλαιο 11 στις Ηνωμένες Πολιτείες - Πώς θα γίνει η χρηματοδότηση
«Καμπάνα» 179 εκατ. στη Ryanair και σε άλλες 4 αεροπορικές για καταχρηστικές χρεώσεις
H Ισπανία είχε ξεκινήσει έλεγχο πριν από περίπου ένα χρόνο απειλώντας τις εταιρείες με ισχυρές κυρώσεις
Υπαρξιακή απειλή για τις παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα - Τι λένε αναλυτές
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι ίσως ήδη πολύ αργά για τις ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα
Ποιον ετοιμάζει ο Τραμπ για τη Fed μέσω.... υπουργείου Οικονομικών
Ο Τραμπ θεωρούσε τον Γουόρς υποψήφιο για επικεφαλής της Fed και στην πρώτη θητεία του
Πώς η Πορτογαλία επιδιώκει να γίνει «φορολογικός παράδεισος» για νέους
Σχέδιο να σταματήσει στην Πορτογαλία το brain drain, με φοροαπαλλαγές τα πρώτα 10 χρόνια της σταδιοδρομίας – Μηδέν φόρος για κάτω των 35 ετών το πρώτο έτος
Η Gen Z «ερωτεύτηκε» τη δουλειά στο Δημόσιο, αλλά... ο Μασκ καραδοκεί
Οι περικοπές στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ που σχεδιάζει ο Μασκ μπορεί να δείξει την έξοδο από το Δημόσιο Τομέα