
Τα κύματα ακραίου ψύχους που σαρώνουν όλο και συχνότερα τον Καναδά και τις βόρεις ΗΠΑ συνδέονται με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην Αρκτική, διαπιστώνει μελέτη στο περιοδικό Science.
Η Αρκτική, εξηγούν οι ερευνητές, περιβάλλεται κανονικά από μια δίνη ανέμων που εμποδίζει τη διαρροή ψυχρού αέρα προς τα νότια. Η δίνη αυτή διαταράσσεται όλο και συχνότερα καθώς η θερμοκρασία στην Αρκτική ανεβαίνει, και μάλιστα με υπερδιπλάσια ταχύτητα από ό,τι στον υπόλοιπο πλανήτη.
Όταν η περιοχή βόρεια της Βρετανίας και γύρω από τη Σκανδιναβία θερμαίνεται πιο πολύ από την Σιβηρία, η πολική δίνη τεντώνεται προς τα ανατολικά. Ψυχρός αέρας από τη Σιβηρία μπορεί τότε να κινηθεί βόρεια, πάνω από τον Βόρειο Πόλο, και στη συνέχεια να κατέβει νότια προς τις ΗΠΑ.
Η μελέτη είναι η πρώτη που εντοπίζει σύνδεση ανάμεσα στην κλιματική αλλαγή και το πρωτοφανές κύμα ψύχους που έπληξε τον Φεβρουάριο το Τέξας, με αποτέλεσμα να γονατίσει το δίκτυο ηλεκτροδότησης και να προκληθούν ζημιές άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Υπερδιπλασιασμός περιστατικών
Τα περιστατικά διατάραξης της πολικής δίνης ανά έτος έχει υπερδιπλασιαστεί από το 1980 μέχρι σήμερα, επισήμανε στο Associated Press ο Τζούντα Κόεν της εταιρείας Atmospheric Environmental Research, με έδρα τη Βοστόνη.
«Δύσκολα θα φανταζόταν κανείς ότι η ραγδαία θέρμανση της Αρκτικής μπορεί να οδηγήσει σε ακραίο ψύχος νότιες περιοχές των ΗΠΑ όπως το Τέξας. Όμως το μάθημα που προκύπτει από την ανάλυση είναι ότι με την κλιματική αλλαγή πρέπει να περιμένουμε το αναπάντεχο».
Οι κλιματολόγοι γνωρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή μειώνει τον αριθμό κρύων ημερών κάθε έτος, μέχρι σήμερα όμως υπήρχε διχογνωμία για το κατά πόσο η παγκόσμια θέρμανση μπορεί να προκαλέσει κύματα ακραίου ψύχους –τα κλιματικά μοντέλα δεν συμφωνούσαν μέχρι τώρα με τις παρατηρήσεις, λένε οι ερευνητές.
Για να λύσει το πρόβλημα η νέα μελέτη συνδυάζει ιστορικά στοιχεία με νέα μαθηματικά μοντέλα που προσομοιώνουν τη μεταβολή του κλίματος, τα οποία επιβεβαιώνουν ότι η σύνδεση είναι υπαρκτή.
Όπως σχολίασε στο AP η Τζένιφερ Φράνσις του Κέντρου Κλιματικής Έρευνα «Γούντγουελ» στις ΗΠΑ, μια από τους πρώτους επιστήμονες που υποψιάστηκαν τη σύνδεση ανάμεσα στην Αρκτική και τα κύματα ψύχους, «η μελέτη παίρνει αυτή την αμφιλεγόμενη, υποθετική σύνδεση και τη μεταφέρει στέρεα στην αποδεκτή επιστήμη».


Latest News

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων