Τα Δάνεια
Αν ψάχνετε τις επενδύσεις που θα χρηματοδοτήσουν οι εμπορικές τράπεζες (αλλά και οι διεθνείς χρηματοδοτικοί οργανισμοί) αξιοποιώντας τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μπορείτε να κάνετε μια γύρα μέχρι την Ξάνθη ή την Κόρινθο. Εκεί κτυπά η καρδιά μιας νέας ελληνικής βιομηχανίας που βασίζεται στη καινοτομία και την εξωστρέφεια.
Ένα Giga-factory
Ένα πραγματικό giga-factory δημιουργείται στη Ξάνθη. Το μεγαλύτερο μέρος νέας επένδυσης της Sunlight, που φθάνει συνολικά το ποσό των 30 εκατ. ευρώ, αφορά στην ενίσχυση του υπάρχοντος εξοπλισμού στο εργοστάσιο μπαταριών μολύβδου-οξέος της εταιρείας στην Ξάνθη με υπερσύγχρονα αυτόματα μηχανήματα, και στην επέκταση των εργοστασίων συναρμολόγησης στη Βερόνα της Ιταλίας και στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ. Η αναβάθμιση αυτή θα αυξήσει την ετήσια παραγωγική δυναμική προϊόντων μολύβδου-οξέος από 4GWh σε 5,3GWh σταδιακά ως το τρίτο τρίμηνο του 2022 και θα καταστήσει τη μονάδα παραγωγής στην Ξάνθη τη μεγαλύτερη στον κόσμο για βιομηχανικές μπαταρίες μολύβδου-οξέος. Επιπλέον άλλα 20 εκατομμύρια ευρώ επενδύονται στην ενίσχυση της παραγωγής μπαταριών ιόντων λιθίου.
Τα Προϊόντα: Η επένδυση αυτή θα δώσει τη δυνατότητα στην ελληνική παραγωγική εταιρεία να προσφέρει στη διεθνή αγορά ολοκληρωμένες λύσεις λιθίου για την εκτός δρόμου κινητικότητα, για βιομηχανική χρήση, και για την αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει έως το τρίτο τρίμηνο του 2022.
Το Πλάνο: Το στρατηγικό πλάνο επενδύσεων και επέκτασης της SUNLIGHT περιλαμβάνει καινοτόμες και τεχνολογικά προηγμένες εφαρμογές στην παραγωγή μπαταριών μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου, με έμφαση στις μπαταρίες έλξης και την αποθήκευση ενέργειας: a)ανάπτυξη συστημάτων διαχείρισης ενέργειας, με την αξιοποίηση Big Data, τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης (AI) και εργαλείων μηχανικής εκμάθησης (Machine Learning) και β) ανάπτυξη και λειτουργία μονάδας ανακύκλωσης μολύβδου για την προμήθεια του 60% των απαιτούμενων για την παραγωγή πρώτων υλών, σύμφωνα με το επιχειρηματικό μοντέλο κυκλικής οικονομίας.
Οι Στρατηγικές Επενδύσεις
Η φερεγγυότητα του επενδυτή, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της επένδυσης σε συνδυασμό με υιοθέτηση πρακτικών κυκλικής οικονομίας καθώς και η διαμόρφωση ενός πλαισίου βιώσιμης απασχόλησης θα αποτελούν βασικούς παράγοντες για τον χαρακτηρισμό μιας επένδυσης ως στρατηγικής. Το νομοσχέδιο -«Στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις»- βρίσκεται σε διαβούλευση και έχει ήδη συγκεντρώσει 16 σχόλια ενώ απομένουν 6 ημέρες.
Τα Κριτήρια: Στο άρθρο 18 διαβάζω για τα απαιτούμενα στοιχεία που «μετρούν» για τον χαρακτηρισμό μιας επένδυσης ως στρατηγικής. Πιο συγκεκριμένα, η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή, πέραν όλων των άλλων (κριτήρια του άρθρου 10 του ίδιου νομοσχεδίου) λαμβάνει υπόψη της: α) την οικονομική βιωσιμότητα και χρηματοοικονομική επάρκεια της προτεινόμενης επένδυσης, καθώς και τη φερεγγυότητα του επενδυτή,
β) την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση ενέργειας με στόχο την επίτευξη χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την υιοθέτηση πρακτικών κυκλικής οικονομίας,
γ) την προβλεπόμενη αύξηση ή διατήρηση κατά βιώσιμο τρόπο της απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένης της απασχόλησης εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού,
δ) την ουσιώδη τόνωση της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας, καθώς και της εξαγωγικής δραστηριότητας της χώρας,
ε) τη συμβατότητα του είδους και του μεγέθους της επένδυσης σε σχέση με το φυσικό, οικιστικό και κοινωνικοοικονομικό υποσύστημα,
στ) τις περιβαλλοντικές, χωροταξικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες του σχεδίου ή της επένδυσης σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.
Πιο συγκεκριμένα, για την οικονομική βιωσιμότητα και τη χρηματοοικονομική επάρκεια της επενδυτικής πρότασης εξετάζονται στοιχεία όπως:
α) η ύπαρξη τραπεζικής χρηματοδότησης ή υποστήριξης,
β) η οικονομική κατάσταση του φορέα επένδυσης μέσω ισολογισμών ή αποσπασμάτων ισολογισμών,
γ) το συνολικό ύψος του κύκλου εργασιών του φορέα επένδυσης ή ο κύκλος εργασιών του στον τομέα δραστηριοτήτων, που αποτελεί το αντικείμενο της επενδυτικής πρότασης για τις τρεις τελευταίες οικονομικές χρήσεις κατ` ανώτατο όριο,
δ) η δέσμευση τρίτων να υποστηρίξουν τον φορέα επένδυσης κατά την εκτέλεση του αντικειμένου της σύμβασης ή να συμμετάσχουν στη χρηματοδότησή του (comfort letter), εφόσον γίνεται επίκληση τέτοιας δέσμευσης, καθώς και, σε περίπτωση επενδυτικών ή άλλων ταμείων (funds), η προσκόμιση επιστολών επάρκειας κεφαλαίων (proof of funds) από χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί νόμιμα σε κράτος μέλος της Ε.Ε. ή σε τρίτη χώρα μέλος του Ο.Ο.Σ.Α.,
ε) η πιστοληπτική ικανότητα του φορέα επένδυσης μέσω βεβαίωσης διεθνούς ή εγχώριου οργανισμού αξιολόγησης, και
στ) η τεκμηρίωση της εμπειρίας του φορέα της επένδυσης από αντίστοιχα έργα.
————————————————————
Τα Πρόσωπα
Επειδή η περίπτωση Αποστολάκη (ως άλλος Γελεβουρδέζος με την ατάκα του για τις «Υπερβολές του Κιτρίνου Τύπου» στο φίλμ Δεσποινίς Διευθυντής) μονοπώλησε τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, πέρασε κάτω από το ραντάρ: α) Η απομάκρυνση Ζαβού, από το υπουργείο Οικονομικών, με κατάργηση της θέσης του. Εν προκειμένω έχουμε πλήρη επικράτηση της Τράπεζας της Ελλάδας, στον πόλεμο ισχύος, που μαίνονταν όλο το προηγούμενο διάστημα. Εννοείται ότι και οι εμπορικές τράπεζες …δεν στενοχωρήθηκαν από την εξέλιξη.
β) Η παραμονή Σταϊκούρα στο υπουργείο Οικονομικών, αν και έως την Δευτέρα το μεσημέρι βρίσκονταν στην λίστα των… αναχωρούντων
Η Παρατήρηση: Στην πρώτη περίπτωση, το Μαξίμου ήταν υπέρ Ζαβού μέχρι πρότινος, αλλά απέσυρε τη στήριξη του. Στη δεύτερη περίπτωση, το Μαξίμου (ή για την ακρίβεια, κεντρικά πρόσωπα του) ήθελαν την απομάκρυνση Σταϊκούρα εδώ και μήνες, αλλά τελικά δεν την πέτυχαν.
______________________________________
Το Νεοκλασικό
Για την περίπτωση του νεοκλασικού της οδού Ζαλοκώστα, στο κέντρο της Αθήνας, που ανήκει στον ΕΦΚΑ και πρόκειται να μετατραπεί σε μπουτίκ – ξενοδοχείο, σας έχουν γράψει πολλάκις. Η νεότερη εξέλιξη έχει να κάνει με το γεγονός ότι «βγήκε» η σχετική προκήρυξη. Οπότε, η διαδικασία μπαίνει στην τελική της ευθεία
Η Παρατήρηση: Η πρόβλεψη που γίνεται είναι για τετράστερο ξενοδοχείο, τελικά. Άρα, η ελάχιστη επένδυση ξεκινά από χαμηλά. Κι άρα, η περίπτωση γίνεται πιο ελκυστική. Αυτή τη φορά…
_________________________________
Τα Ταξίδια
Ο πρωθυπουργός θα κάνει τουλάχιστον δύο ταξίδια στις ΗΠΑ έως το τέλος του έτους. Αν το επιτρέψει η πανδημία. Το πρώτο στις 22 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και να συναντηθεί με ξένους ηγέτες. Το ποιους, κανονίζεται αυτές τις μέρες.
Η Διευκρίνιση: Δεν προβλέπεται επίσκεψη στο Λευκό Οίκο εκείνες τις μέρες. Αυτή σχεδιάζεται για αργότερα, προς το χειμώνα.
Η Πρόσκληση: Το δεύτερο ταξίδι δεν έχει κλειδώσει ακόμη, αλλά η πρόσκληση υπάρχει. Ενδέχεται να γίνει αρχές Νοεμβρίου, για τα θυρανοίξια του ορθόδοξου ναού του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται στο «σημείο μηδέν» (Δίδυμοι Πύργοι).
Η Αφορμή: Μπορεί να είναι αυτή η αφορμή για μια συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, αφού θα είναι και αυτός προσκεκλημένος στην τελετή. Αν η ενδεχόμενη συνάντηση αποκτήσει επίσημο χαρακτήρα, τότε μπορεί να μεταφερθεί στον Λευκό Οίκο.
_________________________________
Το Deal
Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος βρίσκεται σε συζητήσεις με την οικογένεια Νιτσιάκου, για μια στρατηγική/μετοχική συνεργασία με την ομώνυμη εταιρία των Ιωαννίνων.
Η Διευκρίνιση: Η συζήτηση κατά πάσα πιθανότητα αφορά μόνο στον κλάδο των τροφίμων (κοτόπουλα κλπ) κι όχι άλλες δραστηριότητες ( η οικογένεια έχει μέχρι και ξενοδοχεία).
_________________________________
Οι Βάσεις
Στην τελική ευθεία μπήκε η νέα συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα. Συζητήθηκε εκτενώς και κατά την επίσκεψη του Μπομπ Μενέντεζ στην Αθήνα. Ο γερουσιαστής ζήτησε να είναι έτοιμη μέσα στο φθινόπωρο.
Το Κλειδί: Μεγάλο βάρος πέφτει στις τοποθεσίες, όπου θα υπάρξει νέα ή πιο μόνιμη παρουσία αμερικανικών δυνάμεων. Έχουν σίγουρα εξεταστεί το Πετροχώρι Ξάνθης, η Αλεξανδρούπολη και η Σκύρος.
Το Σημείο: Ειδικότερα για τη Σκύρο, εξετάζεται η χρήση της εκεί αεροπορικής βάσης από την αμερικανική αεροπορία.
______________________________________
Τα Data Centers
Ο ανώτατος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης για τις επενδύσεις στον τομέα της βιομηχανίας και της εφοδιαστικής αλυσίδας, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που βρίσκεται σε διαβούλευση, ορίζεται σε 0.6. Το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο ανώτατος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης για τις επενδύσεις στον τομέα κατασκευής κέντρων δεδομένων και τεχνολογικής υποστήριξης επιχειρήσεων και λοιπών συνοδευτικών δραστηριοτήτων (Data Centers) ορίζεται σε 0.8 και το ανώτατο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης ορίζεται σε 60%.
Η Αειφορία: Επενδυτικά σχέδια, για τα οποία εγκρίνεται Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (Ε.Σ.Χ.Α.Σ.Ε.), οφείλουν από την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας τους να εφαρμόζουν σχέδιο αρχών βιώσιμης ανάπτυξης και να καταρτίζουν ετήσιο απολογισμό αειφορίας (sustainability reporting) σύμφωνα με διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα (ενδεικτικά Global Reporting Initiative). Ο ετήσιος απολογισμός ελέγχεται από τρίτο κατάλληλο ανεξάρτητο φορέα (ελεγκτική εταιρεία ή οίκο πιστοποίησης), επιλογής του φορέα της επένδυσης. Ο απολογισμός αειφορίας περιλαμβάνει διακριτά τα στοιχεία και τα δεδομένα του επενδυτικού σχεδίου, το οποίο έχει υπαχθεί στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων.
Latest News
Δύσκολο Σάββατο θα έχει ο Μητσοτάκης, τα αυτογκόλ της κυβέρνησης, μεγαλώνει η οργή στην αγορά, το σήμα της Βιομηχανίας, επιδόσεις από τα… Lidl, η «μονοκαλλιέργεια» της Ελλάκτωρ…
Ας γνωριστούμε καλύτερα…
Τα πυρηνικά της Ελλάδας, το story των ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, αλλαγή σχεδίων για Prodea, η «ασημένια επένδυση» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι στηρίξεις του χρηματιστηρίου
Στα ψιλά...
Το timing του Bloomberg στην Αθήνα, το βαρύ πρόγραμμα του πρωθυπουργού, το μήνυμα των τραπεζιτών, το «χτίσιμο» στη ΔΕΗ, τα νέα σχέδια Στάσση και το pressing Χατζημηνά
Πολιτικό ρίσκο
Τα 3 τεστ της κυβέρνησης και ο ρόλος Goldman Sachs, ανοίγει “πανιά” η ABBank, «ξύνουν τα μολύβια» για τον Μπάρμπα Στάθη, το success της Σδούκου στο Μπακού και ένα κουίζ
Κι άλλο μέτωπο
«Πυλώνας» για την κυβέρνηση η βιομηχανία, έπαθε… Τραμπ ο Μητσοτάκης, τα λεφτά του Αγροτικής Ανάπτυξης, η αδιαφορία στο Χρηματιστήριο, τα stories σε ΔΕΗ και Helleniq Energy, σε αναβρασμό οι αρτοποιοί
Υπάρχει Υφυπουργός Βιομηχανίας
Ένα success story για το λογότυπο, το «200άρι» της ΔΕΗ, το σπριντ της Cenergy, τα κουκιά του Νεμπή, τα «διαμάντια» της Dimand, ο συναγερμός για την κερδοφορία
Σταγόνα
Μέτωπο Βιομηχάνων, το «δράμα» Χατζηδάκη, το «σκονάκι» της Αικατερινάρη, η θλίψη στη ΜΕΒΓΑΛ, «χημική» σύναξη στην Αθήνα, οι παραλαβές της Επίλεκτος
Καμπανάκια
Φεύγουν οι «μεγάλοι», στη «σίγαση» η αντιπολίτευση της ΝΔ, οι τιτλοποιήσεις της Attica Bank, στο βωμό των απαλλοτριώσεων ο… ΟΤΕ, ξεκαθάρισμα στο ΧΑ, ο κακός χαμός… στη χονδρική ρεύματος
Βαρδής Βαρδινογιάννης
Οι «κόκκινοι» υπουργοί, ξεσκονίζει τις φοροαπαλλαγές το Μαξίμου, ωστικό κύμα στα σούπερ μάρκετ, θα σώσει την Επίλεκτο η Louis Vuitton (;), η «εκδίκηση» της Alpha Bank, θα έχουμε και εργοστάσιο ΑΙ
Υποβιβασμός…
Η «κόκκινη γραμμή» του ΝΟΚ, στον αέρα ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, το σταυροδρόμι του χρηματιστηρίου, ο Κοκκόλης για τα χρηματιστήρια ενέργειας, η αξία της MORE Energy και το υπερ-σόου του μετρό Θεσσαλονίκης
Η «κόκκινη γραμμή»