Η πανδημία Covid-19 πυροδότησε μια έντονη τάση παραιτήσεων από θέσεις εργασίας σε ολόκληρες τις ΗΠΑ και σύμφωνα με νεότερα δεδομένα, ακόμα περισσότεροι Αμερικανοί σχεδιάζουν να αλλάξουν δουλειά σύντομα, με μεγάλους πρωταγωνιστές αυτού του κύματος τη γενιά Ζ και τους millennials.
Σύμφωνα με έρευνα του Bankrate για την αναζήτηση εργασίας τον Αύγουστο, περίπου το 55% των Αμερικανών ενηλίκων σχεδιάζει να αλλάξει εργασία. Ειδικότερα, όμως σχεδόν διπλάσιοι εργαζόμενοι της γενιάς Z (ηλικίας 18-24 ετών) και των millennials (ηλικίας 25-40 ετών) σε σχέση με τους baby boomers (ηλικίες 57-75), δήλωσαν ότι αναζητούν νέα απασχόληση σύντομα (77% και 63% έναντι 33%, αντίστοιχα).
Η Bankrate συνεργάστηκε με το YouGov Plc για να ερευνήσει 2.452 ενήλικες από το εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι οι ερωτώμενοι είτε ήδη εργάζονταν είτε αναζητούσαν ενεργά εργασία, από τις 28 Ιουλίου έως τις 30 Ιουλίου.
Το κύμα της «μεγάλης παραίτησης»
Η δυνατότητα εργασίας από το σπίτι και η ακμάζουσα αγορά εργασίας στις ΗΠΑ έχουν ωθήσει εκατομμύρια εργαζόμενους να εγκαταλείψουν τον εργοδότη τους σε μια μαζική έξοδο που ονομάζεται «Η μεγάλη παραίτηση». Αυτή η ιστορική μαζική «έξοδος» εργαζομένων από τις θέσεις εργασίας που κατείχαν, και που οφείλεται στην επιθυμία για υψηλότερους μισθούς και για μεγαλύτερη ευελιξία στη δουλειά, έφτασε σε ιστορικό ρεκόρ για τρίτο συνεχόμενο μήνα.
Οι νεότεροι ενήλικες, που αντιμετωπίζουν ζοφερές εργασιακές προοπτικές και δυσανάλογη απώλεια θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επιθυμούν ιδιαίτερα μια αλλαγή, δήλωσε ο οικονομικός αναλυτής της Bankrate, Μαρκ Χάμρικ, μιλώντας στο CNBC.
«Η Gen Z και οι millennials είναι οι πιο κινητικές εργασιακά γενιές του εργατικού δυναμικού για διάφορους λόγους», τονίζει ο Χάμρικ και εξηγεί: «Δεν βγάζουν τόσο πολλά χρήματα όσο οι παλαιότεροι, ανώτεροι ομόλογοι τους, έτσι είναι πιο πρόθυμοι να βρουν δουλειές με υψηλότερη αμοιβή και καθώς τείνουν να είναι πιο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, είναι σε καλύτερη θέση να επωφεληθούν από ευκαιρίες για εξ αποστάσεως εργασία».
Πώς επιδρά ο μισθός
Τα δεδομένα της έρευνας υποστηρίζουν αυτήν την τάση καθώς περίπου το 72% των ερωτηθέντων που κερδίζουν λιγότερα από 30.000 δολάρια ετησίως δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να αναζητήσουν μια νέα δουλειά, σε σύγκριση με το 44% αυτών που βγάζουν 80.000 δολάρια ή περισσότερα ετησίως.
Όσο για το τι επιδιώκουν αυτοί οι εργαζόμενοι στην επόμενη ευκαιρία τους, οι ευέλικτες σχέσεις εργασίας ήταν εξίσου σημαντικές με την υψηλότερη αμοιβή και την ασφάλεια της εργασίας. Οι ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας ήταν η κορυφαία προτεραιότητα για το Gen Zers (62%) και τους millennials (60%), σε σύγκριση με το 47% των baby boomers, σύμφωνα με την έρευνα.
Υπαρξιακή κρίση
Η εργασία έπαιζε πάντα σημαντικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων, αλλά η αναγκαστική απομόνωση που αντιμετώπισαν πολλοί κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 προκάλεσε μια εκτεταμένη υπαρξιακή κρίση. «Είναι φυσικό να επαναξιολογούμε τη δουλειά και τη ζωή μας όταν αντιμετωπίζουμε μια θανατηφόρα απειλή όπως η Covid-19», λέει ο Xάμρικ. «Ο καθένας ξανασκέφτεται τι θέλει από τη δουλειά του και την αίσθηση του επείγοντος για να αναλάβει τον έλεγχο της καριέρας του».
Οι νεότεροι εργαζόμενοι τείνουν να έχουν λιγότερο έλεγχο στη δουλειά τους, γι ‘αυτό και είναι πιο πιθανό να την εγκαταλείψουν, λέει η ειδικός στους χώρους εργασίας Λορήν Στίλερ Ρίκλιν. «Η αίσθηση έλλειψης ελέγχου της ισορροπίας μεταξύ εργασίας και ζωής και οι συνθήκες της εργασίας τους είναι τα κύρια κίνητρα για να θέλουν να παραιτηθούν».
Ένας άλλος ύπουλος παράγοντας που ωθεί ορισμένους Gen Z και millennials να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους είναι ο ηλικιακός, προσθέτει η Ρίκλιν. «Ακούω συνεχώς από νεότερους εργαζόμενους ότι δεν αισθάνονται ότι τους σέβονται στον εργασιακό χώρο, επειδή οι άνθρωποι λειτουργούν με στερεότυπα απέναντί τους, απορρίπτουν τις ιδέες τους ή δεν τους παρακολουθούν», επισημαίνει. «Εάν δεν αισθάνεστε σεβαστοί στη δουλειά σας, θα διερευνήσετε άλλες επιλογές», εξηγεί.
Αλλά αυτά τα θέματα δεν είναι νέα με την πανδημία. Οι millennials ανησυχούν για τους χαμηλότερους μισθούς και τη σταθερότητα στην εργασία από τότε που η Μεγάλη Ύφεση του 2007 απέκλεισε αυτή τη γενιά από την ανέλιξή της εργασιακά και κοινωνικά. Ο μέσος όρος των millennials έχασε περίπου το 13% των εισοδημάτων τους μεταξύ 2005 και 2017, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από τις απώλειες 7% που γνώρισαν οι baby boomers, σύμφωνα με μια ανάλυση του 2019 από τον οικονομολόγο του Census Bureau, Κέβιν Ρινζ.
«Οι ίδιοι φόβοι:”Νοιάζεται κανείς εδώ πραγματικά για την καριέρα μου; “ και “Υπάρχει ελπίδα προαγωγής μέσα στα επόμενα 10 χρόνια;”, σημείωσε η Ρίκλιν και κατέληξε εμφατικά: «Το μόνο που έκανε η πανδημία ήταν θέματα που “σιγοβράζουν” για μεγάλο χρονικό διάστημα, να τα φέρει σε “σημείο βρασμού”».
Latest News
Βρίσκουν νόημα οι εργαζόμενοι στην εργασία τους; - Γιατί 1 στους 3 βλέπουν προς την έξοδο
Οι εργαζόμενοι περιμένουν ότι η εργασία τους, θα τους προσφέρει περισσότερα - Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η σχέση τους με τους εργοδότες
Ιταλία: Πιλοτική εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας
Ξεκινά σε υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς στην Ιταλία
Πόσο ταιριάζουν οι δεξιοτήτες με την εργασία και την αγορά - Τι ζητούν οι εργοδότες
Αποκαλυπτική για την εργασία η έρευνα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου που αφορούσε και τις ανάγκες των εργοδοτών
Ποιοι θα βρουν δουλειά όταν η ΑΙ επικρατήσει στην αγορά εργασίας
H AI θα εξαλείψει θέσεις εργασίας σύμφωνα με την Manpower - Οι τεχνολογικές εξελίξεις δημιουργούν νέες ευκαιρίες απασχόλησης για όσους αναβαθμίζουν τις δεξιότητές τους