Μέσα στο επόμενο δίμηνο επιθυμεί η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις 12+1 εκκρεμότητες, ούτως ώστε να λάβει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της 2ης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως τόνισε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης «Τα επόμενα λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένονται προς το τέλος του έτους-αρχές του 2022 και θα είναι περίπου 4 δισ.  Ήδη έχουμε βάλει έργα 2,5 δισ. και θα συνεχίσουμε να βάζουμε έργα όπως το «Εξοικονομώ» και η κατάρτιση».

Ωστόσο, τα προαπαιτούμενα απαιτούν την εμπλοκή πολλών υπουργείων και φορέων, κάτι το οποίο οδηγεί στην ανάγκη να υπάρξει απόλυτος συντονισμός.

Τα 12+1 ορόσημα θα πρέπει να είναι έτοιμα τον Νοέμβριο  ώστε να γίνουν αποδεκτά ως έχουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να υπάρχει χρόνος να γίνει το αίτημα για την εκταμίευση της δόσης.

Το παραπάνω συνεπάγεται ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα πρέπει να «τρέξει» τα προαπαιτούμενα, ούτως ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και αν εισρεύσουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια, προκειμένου να κατευθυνθούν σε επενδύσεις, οι οποίες -με τη σειρά τους- θα ενισχύσουν την ελληνική οικονομία.

Η εφαρμογή

Συνεπώς, μέσα στο επόμενο διάστημα θα διαφανεί η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, καθότι θα τεθεί ουσιαστικά σε εφαρμογή το πρόγραμμα “Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0” , ήτοι ένα περίπου μήνα μετά την εκταμίευση προς την Ελλάδα της προκαταβολής των 4 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 30,5 δισ. που έχει στην διάθεσή της η χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η επιτάχυνση της προετοιμασίας επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που θα υλοποιούνται σταδιακά τα επόμενα χρόνια.

Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να υλοποιηθούν τα πρώτα 12+1 ορόσημα, ώστε η Ελλάδα να έχει το δικαίωμα να ζητήσει πριν από το τέλος του χρόνου την 2η δόση των σχεδόν 4 δισ. ευρώ ώστε να γίνει ένα ουσιαστικό βήμα για την υλοποίηση του προγράμματος.

Με άλλα λόγια, μέσω αυτού, θα κατευθυνθούν στην Ελλάδα κοντά στα 17,8 δισ. ευρώ επιδοτήσεων, αλλά και 12,7 δισ. ευρώ δανείων μέχρι το τέλος του 2025.

Μέσα στον Σεπτέμβριο θα πρέπει να υπογράψουν και οι εμπορικές τράπεζες τη συμμετοχή τους στο Ταμείο Ανάκαμψης ώστε να αρχίζουν να συλλέγουν και να αξιολογούν ιδιωτικές επενδύσεις που θα ενισχυθούν από τα δάνεια των 12,7 δισ. του Ταμείου.

Όπως ανέφερε ο κ.Σκυλακάκης, μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του Ant-1: «Η πανδημία μας άφησε δύο πληγές: η μία είναι η απώλεια δύο ετών ανάπτυξης, του 2020 και του 2021, έχουμε πάει δύο χρόνια πίσω και μας άφησε και 40 δις δημοσιονομικό κόστος. Όμως, μας άφησε και ένα Ταμείο Ανάκαμψης που μπαίνοντας στην οικονομία θα μας καλύψει ένα μέρος του κενού και πιστεύω καθώς θα μπαίνει θα δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για παρεμβάσεις»

Ακόμη, πρόσθεσε ότι «Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει πολλές δημόσιες επενδύσεις και έργα που θα απολαύσει ο λαός: νοσοκομεία, σχολεία, μεγάλα αρδευτικά έργα», ενώ απαντώντας στην κριτική πως σε ότι αφορά τα νοσοκομεία έχει εξαγγελθεί συγχώνευση τους, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι αυτό γίνεται στο πλαίσιο της καλύτερης οργάνωσης και εν τέλει εξυπηρέτησης των πολιτών, τονίζοντας με έμφαση ότι «ο εξορθολογισμός, που είναι κάτι που συνήθως η Αριστερά το αντιπαθεί, τελικώς αποδίδει για τον φορολογούμενο και τον ασθενή. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα βάλουμε λεφτά για να αλλάξουμε τον εξοπλισμό, έχουμε ήδη δώσει 1,5 δισ. για την Υγεία. Τα επόμενα λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένονται προς το τέλος του έτους-αρχές του 2022 και θα είναι περίπου 4 δισ. Ήδη έχουμε βάλει έργα 2,5 δισ. και θα συνεχίσουμε να βάζουμε έργα όπως το «Εξοικονομώ» και η κατάρτιση».

Τα 12+1 προαπαιτούμενα

Συνεπώς για να εξασφαλίσει η Ελλάδα μέχρι και το τέλος του χρόνου συνολικά 7,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει έως τότε να ολοκληρωθούν:

– Η πρώτη φάση για το πρόγραμμα “Εξοικονομώ” για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων που είναι προγραμματισμένο για τον επόμενο μήνα.

– Η έγκριση του σχεδίου δράσης κατά της ενεργειακής φτώχειας.

– Ο διαγωνισμός για τα 13 περιφερειακά κέντρα πολιτικής προστασίας.

– Η έναρξη ισχύος του εργασιακού νόμου που ψηφίστηκε τον Ιούλιο από τη Βουλή.

– Η έναρξη ισχύος της νομοθεσίας για τη οργανωτική μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ.

– Η έναρξη ισχύος για νομοθεσία διαχείρισης αποβλήτων.

– Η έναρξη ισχύος της νέας νομοθεσίας για το clawback.

– Η έναρξη κωδικοποίησης της φορολογικής νομοθεσίας.

– Η ψήφιση νομοσχεδίου για την ενθάρρυνση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.

– Ο προσδιορισμός των δράσεων και των κτιρίων για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Δικαιοσύνης.

– Ο νέος χάρτης για τη μεταρρύθμιση των σιδηροδρόμων.

– Νομική εντολή στην Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου και θέσπιση συστημάτων διαχείρισης και λογιστικού ελέγχου.

Έργα

Μέσα μήνα αναμένεται να ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, το γνωστό “Εξοικονομώ”, με προϋπολογισμό 1,6 δισ. ευρώ , το οποίο θα περιλαμβάνει την αναβάθμιση εμπορικών και αστικών ακινήτων αλλά και υποδομών του Δημοσίου.ενώ παράλληλα αναμένεται να ξεκινήσουν προγράμματα ενεργητικών και παθητικών δράσεων απασχόλησης προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ.

Εν συνεχεία, αναμένεται να ξεκινήσουν το πρόγραμμα ψηφιακής αναβάθμισης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με προϋπολογισμό 375 εκατ. ευρώ και το πρόγραμμα για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, με προϋπολογισμό 275 εκατ. ευρώ.

Επίσης, λόγω των πρόσφατών πυρκαγιών, αναμένεται να προχωρήσει άμεσα και το πρώτο τμήμα του προγράμματος αναδασώσεων, με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ταμείο Ανάκαμψης