Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι δήλωσε το Σάββατο ότι το Ιράν είναι έτοιμο για συνομιλίες με τις παγκόσμιες δυνάμεις για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, αλλά όχι υπό τη δυτική «πίεση», προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη επιδιώκει διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν στην άρση των αμερικανικών κυρώσεων.

«Οι Δυτικοί και οι Αμερικανοί υποστηρίζουν τις συνομιλίες με πίεση … Έχω ήδη ανακοινώσει ότι θα έχουμε συνομιλίες στην ατζέντα της κυβέρνησής μας αλλά όχι με … πίεση”, δήλωσε ο Ραΐσι σε ζωντανή συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση.

«Οι συνομιλίες είναι στην ατζέντα. Επιδιώκουμε διαπραγματεύσεις με στόχο να αρθούν οι κυρώσεις προς τον ιρανικό λαό αίρονται”, είπε χαρακτηριστικά ο Ιρανός πρόεδρος

Την περασμένη εβδομάδα η Γερμανία κάλεσε το Ιράν να ξαναρχίσει τις πυρηνικές συνομιλίες με έξι παγκόσμιες δυνάμεις «το συντομότερο δυνατό» για να αναβιώσει μια πυρηνική συμφωνία του 2015, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών, μετά από μια διακοπή στις συζητήσεις μετά την εκλογή του νέου Ιρανού προέδρου τον Ιούνιο.

«Ζητάμε έντονα το Ιράν να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εποικοδομητικά και το συντομότερο δυνατό», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου σε ενημέρωση. «Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε, αλλά το χρονικό παράθυρο δεν θα είναι ανοιχτό επ’ αόριστον».

Ο έκτος γύρος έμμεσων συνομιλιών μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον αναβλήθηκε δύο ημέρες αφότου ο σκληροπυρηνικός Εμπραχίμ Ραΐσι εξελέγη πρόεδρος του Ιράν. Ανέλαβε καθήκοντα στις 5 Αυγούστου.

Από τον Απρίλιο, το Ιράν και έξι δυνάμεις προσπάθησαν να προσδιορίσουν πώς η Τεχεράνη και η Ουάσινγκτον μπορούν να επιστρέψουν στη συμμόρφωση με το πυρηνικό σύμφωνο, το οποίο ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε το 2018, επιβάλλοντας σκληρές κυρώσεις στην Τεχεράνη.

Σε αντίδραση, η Τεχεράνη παραβίασε τα πυρηνικά όρια της συμφωνίας, σύμφωνα με την οποία το Ιράν συμφώνησε να περιορίσει το πυρηνικό του έργο με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων.

Τον περασμένο μήνα, η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία εξέφρασαν έντονη ανησυχία σχετικά με τις εκθέσεις του πυρηνικού οργανισμού του ΟΗΕ που επιβεβαιώνουν ότι το Ιράν παρήγαγε για πρώτη φορά εμπλουτισμένο ουράνιο. Μάλιστα το Ιράν ανακοίνωσε ότι εμπλούτισε ουράνιο σε ποσοστό 60%.

Ο επόμενος γύρος συνομιλιών δεν έχει ακόμη προγραμματιστεί.

Δύο ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters τον Ιούλιο ότι ο Ράισι σχεδίασε να υιοθετήσει «μια πιο σκληρή γραμμή» στις συνομιλίες. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμπντολαχιάν δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι συνομιλίες ενδέχεται να ξαναρχίσουν σε «δύο έως τρεις μήνες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή