Στην προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και των βυθών μας εστιάζει ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας, ‘Ακη Σκέρτσου στο Facebook, μετά και όσα δήλωσε από τη Μασσαλία ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για μια ισόρροπη ανάπτυξη του θαλάσσιου φυσικού μας πλούτου», επισημαίνει ο υπουργός και με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιδεικνύει «τον αυτονόητο σεβασμό που πρέπει να δείχνουμε στο περιβάλλον και ταυτόχρονα τη φροντίδα προς τις επόμενες γενιές νέων Ελληνίδων και Ελλήνων που προσδοκούν και πρέπει να ζήσουν μια καλύτερη ζωή από εμάς», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει.
Η ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας έχει ως εξής:
«Παρότι η Ελλάδα είναι γνωστή παγκοσμίως για τις θάλασσες και τα νησιά της, ελάχιστα είχαμε ασχοληθεί έως σήμερα με την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και των βυθών μας. Αυτό τελειώνει εδώ.
Η Ελλάδα μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη Μασσαλία, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην προστασία του θαλάσσιου χώρου της -που αποτελεί φυσικά τμήμα του ευρύτερου μεσογειακού οικοσυστήματος- αναλαμβάνοντας γενναίες και φιλόδοξες δεσμεύσεις με συγκεκριμένα χρονικά ορόσημα», αναφέρει με έμφαση ο Ά. Σκέρτσος και προσθέτει:
«Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για:
-Προστασία του 30% της Μεσογείου μέχρι το 2030-μετατροπή του 30% των ελληνικών θαλασσών σε θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές.
-Μείωση των επιπτώσεων της υπεραλίευσης κατά την επόμενη δεκαετία -περιορισμός κατά 10% των θαλασσίων ζωνών στις οποίες θα επιτρέπεται η αλιεία με απόλυτη προστασία της βιοποικιλότητας στις περιοχές αυτές.
-Εφαρμογή θαλάσσιου χωρικού σχεδιασμού υπό το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0″.
-Καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης και ιδιαίτερα του πλαστικού -Στόχος η μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικό κατά 50% μέχρι το 2030 και κατά 30% του μικροπλαστικού στο περιβάλλον.
-Ανάπτυξη μιας στρατηγικής βιώσιμου τουρισμού που θέτει την βιοποικιλότητα στο επίκεντρο του σχεδιασμού.
-Δέσμευση για ολοκλήρωση του πλαισίου προστασίας όλων των περιοχών Natura 2000 μέχρι το τέλος του 2022».
Ταυτόχρονα, υπενθυμίζει ο Ά. Σκέρτσος, «η Ελλάδα αναλαμβάνει το 2023 την Προεδρία για την εφαρμογή του σχεδίου Δράσης της γαλλικής πρωτοβουλίας «Μεσόγειος, μία υποδειγματική θάλασσα έως το 2030», με σκοπό την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης στη Μεσόγειο.
Οι δεσμεύσεις αυτές για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας έρχονται να συμπληρώσουν τις σημαντικές κυβερνητικές πολιτικές για την απολιγνιτοποίηση και τη στροφή στις ΑΠΕ και σηματοδοτούν επιτέλους τη μετάβαση της χώρας μας στη λεγόμενη «γαλάζια οικονομία/blue economy».
Δημιουργούμε έτσι τις προϋποθέσεις για μια ισόρροπη ανάπτυξη του θαλάσσιου φυσικού μας πλούτου με βασικές αρχές τον αυτονόητο σεβασμό που πρέπει να δείχνουμε στο περιβάλλον και ταυτόχρονα τη φροντίδα προς τις επόμενες γενιές νέων Ελληνίδων και Ελλήνων που προσδοκούν και πρέπει να ζήσουν μια καλύτερη ζωή από εμάς», δεσμεύεται κλείνοντας ο υπουργός Επικρατείας.
Latest News
Aπειλούνται εκατομμύρια ζωές από την κλιματική αλλαγή
Έρευνα κάνει μακάβριες προβλέψεις για το πώς η κλιματική αλλαγή ενδέχεται να προκαλέσει τον θάνατο εκατομμυρίων ατόμων
ΔΕΔΔΗΕ: Η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ σε μία εφαρμογή
Η νέα εφαρμογή τυ ΔΕΔΔΗΕ δείχνει πόση ενέργεια παράγεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε όλη την Ελλάδα
ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ξεκινά την κατασκευή τριών νέων αιολικών πάρκων - Συνολικής ισχύος 100 MW
Τα νέα αιολικά πάρκα ξεκινούν να κατασκευάζονται στη Ροδόπη, τη Φωκίδα και την Αργολίδα με την προμήθεια 19 νέων ανεμογεννητριών του οίκου Nordex
Motor Oil: «Κοιλάδα Υδρογόνου της χρονιάς» για το 2024 ανακηρύχθηκε το έργο TRIĒRĒS
Το έργο TRIĒRĒS επικεντρώνεται στη δημιουργία Κοιλάδας Υδρογόνου με γεωγραφική αναφορά στα Διυλιστήρια της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο