Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το AstraZeneca Plc Covid-19 χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία, προσπαθώντας να αναπτύξουν εμβόλιο κατά του καρκίνου, με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα να φαίνονται ήδη από μελέτες σε ζώα.
Ερευνητές από το Ινστιτούτο Jenner της Οξφόρδης και το Ινστιτούτο Καρκίνου Ludwig έχουν σχεδιάσει ένα εμβόλιο δύο δόσεων για τον καρκίνο χρησιμοποιώντας τεχνολογία παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιήθηκε στα εμβόλια της Covid-19, αναφέρουν οι επιστήμονες σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal for ImmunoTherapy of Cancer.
Το εμβόλιο πρόκειται να ξεκινήσει τις δοκιμές σε ανθρώπους φέτος, αφού μελέτες σε ποντίκια έδειξαν μείωση του μεγέθους του όγκου και αύξηση του ποσοστού επιβίωσης.
Εξελίξεις
Η έρευνα για τα εμβόλια έχει προχωρήσει μετά την πανδημία, καθώς οι επιστήμονες και οι κυβερνήσεις εργάστηκαν ταχύτερα από ποτέ και με μεγαλύτερους πόρους για να προσπαθήσουν να βρουν εμβόλια που θα βοηθήσουν στον περιορισμό του ιού.
Οι εξελίξεις έρχονται την ίδια στιγμή που οι ερευνητές εξετάζουν άλλες πρωτοποριακές θεραπείες για τον καρκίνο χρησιμοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση των όγκων.
Το πλάνο της Οξφόρδης προσπαθεί να αξιοποιήσει και τις δύο αυτές εξελίξεις, χρησιμοποιώντας τον φορέα από το εμβόλιο Covid-19 για μία από τις δόσεις για τη μεταφορά γενετικού κώδικα που πυροδοτεί το σώμα να καταπολεμήσει δύο πρωτεΐνες που υπάρχουν στην επιφάνεια πολλών τύπων καρκινικών κυττάρων.
Latest News
Ανησυχούν για τη συνταξιοδότηση οι Έλληνες - Μόνο το 18% δηλώνει έτοιμο
Τι αναφέρει η έρευνα της NN Hellas για τη μακροζωία - Πώς την αντιμετωπίζουν
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
Ευρωπαϊκός πέλεκυς για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία
Το 1,3 δισ. ευρώ έφτασαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία (δημόσια και στρατιωτικά) σε προμηθευτές - Δεύτερη προσφυγή
Σε λειτουργία το Ταμείο Καινοτομίας του υπουργείου Υγείας από το 2025 - Οι στόχοι του
Απάντηση στην ανάγκη πρόσβασης ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, των οποίων το κόστος είναι υψηλό, θέλει να δώσει το Ταμείο Καινοτομίας
Τι φταίει και δε φτάνει ο προϋπολογισμός για φάρμακα στα νοσοκομεία
Ανεπαρκής η χρηματοδότηση, όμως λείπουν και οι ψηφιακές υποδομές που θα βοηθούσαν στην αποδοτική χρήση των πόρων