Η ήττα των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αφγανιστάν, καθώς γίνεται ακόμη πιο οδυνηρή από την ανθρώπινη τραγωδία του Προσφυγικού και από την αναζωπύρωση των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων του ISIS, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αποτελεί όχι μόνο ένα τεράστιο πλήγμα στο αμερικανικό γόητρο, αλλά θέτει και το ερώτημα για το αν η Ουάσιγκτον θα μπορεί από εδώ και πέρα να αναλάβει αξιόπιστες γεωστρατηγικού χαρακτήρα δράσεις σε διεθνές επίπεδο, όπως συνέβαινε έως σήμερα.
Καθώς μάλιστα όλη αυτή η θλιβερή ιστορία επέφερε ένα πρωτοφανές ρήγμα στη διατλαντική συνεργασία, που αποτέλεσε όλα αυτά τα χρόνια το βάθρο του αποκαλούμενου φιλελευθέρου Κόσμου. Ενα ρήγμα βαθύτερο ακόμη και από αυτό της πολιτικής Τραμπ, με τη θεωρία του «Αmerica First» και την οποία υποτίθεται ότι είχε στόχο να ανατρέψει ο Μπάιντεν με τη δική του θεωρία, του «Αmerica is back».
Διότι μπορεί πραγματικά να επέστρεψε η Αμερική, αλλά κανείς δεν περίμενε με αυτόν τον τρόπο. Και πάντως όχι οι Ευρωπαίοι, που δεν κατάφεραν να πείσουν τους Αμερικανούς να δώσουν μια παράταση στην αποχώρηση των ξένων από το Αφγανιστάν. Και τούτο διότι δεν το επιτρέπουν οι Ταλιμπάν! Οι οποίοι το δήλωσαν ξεκάθαρα στον αρχηγό της CIA, που τους επισκέφθηκε μυστικά στην Καμπούλ.
Αν αυτό δεν αποτελεί τον έσχατο εξευτελισμό για την πρώην πλέον υπερδύναμη, τότε οι λέξεις έχουν χάσει τη σημασία τους, ενώ παράλληλα αποδεικνύει κατά τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν υπήρξε καμία σοβαρή προετοιμασία και κανένας σχεδιασμός για την αμερικανική υποχώρηση. Οχι βέβαια ότι αυτή δεν έπρεπε να συμβεί κάποια στιγμή, αλλά όχι κι έτσι! Με αποτέλεσμα το ΝΑΤΟ να μην μπορεί πλέον να παίξει κανέναν ρόλο, για να μη μιλήσουμε για τη γνωστή αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην αντιμετώπιση τέτοιου είδους προβλημάτων.
Ετσι με την αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν, που ακολουθεί την ουσιαστική αποχώρηση και από την ευρύτερη Μέση Ανατολή (Ιράκ, Συρία, Λιβύη κ.λπ.), δημιουργείται ένα γεωπολιτικό κενό, το οποίο δεν είναι περίεργο ότι θα επιδιώξουν να καλύψουν τώρα η Κίνα και η Ρωσία, καθώς και οι περιφερειακές δυνάμεις Τουρκία και Ιράν.
Ενα κενό που διευρύνεται από την ξεκάθαρη πλέον πρόθεση του Μπάιντεν να ρίξει όλο του το βάρος, μετά τη Ρωσία, στην Κίνα και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ασίας και της ζώνης του Ειρηνικού. Αυτός άλλωστε ήταν και ο στόχος της επίσκεψης την εβδομάδα που μας πέρασε της αμερικανίδας αντιπροέδρου στο Βιετνάμ και στη Σιγκαπούρη, που βρίσκονται στα μαχαίρια με την Κίνα λόγω προστριβών στα ύδατα της Νότιας Κίνας. Και να δούμε τώρα πού θα καταλήξουν όλα αυτά.
Latest News
Στην ασφάλεια των πλεονασμάτων
Το χθεσινό μήνυμα Χατζηδάκη αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόδοση στους χτυπημένους από τη χρεοκοπία Έλληνες φορολογουμένους
Ευκαιρία εκσυγχρονισμού
Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση μεταφοράς, έως 15 Νοεμβρίου 2024, στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς
Εκτός κυβερνητικού ραντάρ…
Ο τομέας μπορεί να προοδεύει την τελευταία τριετία, αλλά η παραγωγικότητά του μειώνεται
Απαγορευτικά ενοίκια
Γενικά το κόστος στέγασης αποτελεί έναν από τα σημαντικότερα πάγια έξοδα για μια επιχείρηση
Η αγορά ενός σπιτιού
Καλό το πρόγραμμα «Σπίτι μου» με κονδύλια πολλά ευρωπαϊκά, αλλά αφορά λίγους, τη στιγμή που οι ανάγκες είναι μεγάλες
Πόσο ισχυρός θα είναι ο Ντόναλντ Τραμπ
Παρά τη θεαματική νίκη του ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα έχει τα χέρια του τόσο ελεύθερα όσο νομίζει για να κάνει αυτό που έχει υποσχεθεί.
Τα ευρωπαϊκά εμπορικά αυτογκόλ με τη σοκολάτα
Την περασμένη εβδομάδα οι κολοσσοί της σοκολάτας ξεσηκώθηκαν κατά της Κομισιόν
Οικονομίες του ήλιου
Οι απαισιόδοξοι, φοβούνται τα χειρότερα
Οποιοσδήποτε εκτός από…
Η λογική του μικρότερου κακού συνήθως δεν λειτουργεί στην πολιτική
Η νέα αμερικανική πραγματικότητα
Οι αγορές και οι επιχειρήσεις έχουν μάθει να παίρνουν τοις μετρητοίς όσα λένε οι πολιτικοί