
Η ήττα των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αφγανιστάν, καθώς γίνεται ακόμη πιο οδυνηρή από την ανθρώπινη τραγωδία του Προσφυγικού και από την αναζωπύρωση των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων του ISIS, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αποτελεί όχι μόνο ένα τεράστιο πλήγμα στο αμερικανικό γόητρο, αλλά θέτει και το ερώτημα για το αν η Ουάσιγκτον θα μπορεί από εδώ και πέρα να αναλάβει αξιόπιστες γεωστρατηγικού χαρακτήρα δράσεις σε διεθνές επίπεδο, όπως συνέβαινε έως σήμερα.
Καθώς μάλιστα όλη αυτή η θλιβερή ιστορία επέφερε ένα πρωτοφανές ρήγμα στη διατλαντική συνεργασία, που αποτέλεσε όλα αυτά τα χρόνια το βάθρο του αποκαλούμενου φιλελευθέρου Κόσμου. Ενα ρήγμα βαθύτερο ακόμη και από αυτό της πολιτικής Τραμπ, με τη θεωρία του «Αmerica First» και την οποία υποτίθεται ότι είχε στόχο να ανατρέψει ο Μπάιντεν με τη δική του θεωρία, του «Αmerica is back».
Διότι μπορεί πραγματικά να επέστρεψε η Αμερική, αλλά κανείς δεν περίμενε με αυτόν τον τρόπο. Και πάντως όχι οι Ευρωπαίοι, που δεν κατάφεραν να πείσουν τους Αμερικανούς να δώσουν μια παράταση στην αποχώρηση των ξένων από το Αφγανιστάν. Και τούτο διότι δεν το επιτρέπουν οι Ταλιμπάν! Οι οποίοι το δήλωσαν ξεκάθαρα στον αρχηγό της CIA, που τους επισκέφθηκε μυστικά στην Καμπούλ.
Αν αυτό δεν αποτελεί τον έσχατο εξευτελισμό για την πρώην πλέον υπερδύναμη, τότε οι λέξεις έχουν χάσει τη σημασία τους, ενώ παράλληλα αποδεικνύει κατά τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν υπήρξε καμία σοβαρή προετοιμασία και κανένας σχεδιασμός για την αμερικανική υποχώρηση. Οχι βέβαια ότι αυτή δεν έπρεπε να συμβεί κάποια στιγμή, αλλά όχι κι έτσι! Με αποτέλεσμα το ΝΑΤΟ να μην μπορεί πλέον να παίξει κανέναν ρόλο, για να μη μιλήσουμε για τη γνωστή αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην αντιμετώπιση τέτοιου είδους προβλημάτων.
Ετσι με την αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν, που ακολουθεί την ουσιαστική αποχώρηση και από την ευρύτερη Μέση Ανατολή (Ιράκ, Συρία, Λιβύη κ.λπ.), δημιουργείται ένα γεωπολιτικό κενό, το οποίο δεν είναι περίεργο ότι θα επιδιώξουν να καλύψουν τώρα η Κίνα και η Ρωσία, καθώς και οι περιφερειακές δυνάμεις Τουρκία και Ιράν.
Ενα κενό που διευρύνεται από την ξεκάθαρη πλέον πρόθεση του Μπάιντεν να ρίξει όλο του το βάρος, μετά τη Ρωσία, στην Κίνα και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ασίας και της ζώνης του Ειρηνικού. Αυτός άλλωστε ήταν και ο στόχος της επίσκεψης την εβδομάδα που μας πέρασε της αμερικανίδας αντιπροέδρου στο Βιετνάμ και στη Σιγκαπούρη, που βρίσκονται στα μαχαίρια με την Κίνα λόγω προστριβών στα ύδατα της Νότιας Κίνας. Και να δούμε τώρα πού θα καταλήξουν όλα αυτά.


Latest News

Οταν διώχνεις έναν κεντρικό τραπεζίτη
Ο Τραμπ βλέπει τον εκπρόσωπο ενός ανεξάρτητου θεσμού, όπως είναι η κεντρική του τράπεζα, είτε ως κομματικό αντίπαλο είτε ως ένα απλό στέλεχος της διοίκησης

Η τεχνολογία και τα νέα σύνορα των επιχειρήσεων
Η ψηφιοποίηση δεν αλλάζει μόνον τον τρόπο που οι επιχειρήσεις λειτουργούν, αλλά υπαγορεύουν και πώς ή πού θα έπρεπε να λειτουργήσουν….

Φραγκίσκος: Ο Πάπας που ξανάδωσε ηθικό κύρος στην Καθολική Εκκλησία
Σε μια δύσκολη περίοδο για την Καθολική Εκκλησία ο Πάπας Φραγκίσκος κατάφερε να ξαναδώσει στην Καθολική Εκκλησία ένα μέρος από το χαμένο κύρος της

Τι κάνει η Ελλάδα;
Το πρόβλημά μας είναι ότι συνήθως όλα αυτά τα «θάβουμε κάτω από το χαλί» και όταν σκάει μια κρίση, αρχίζουμε να τα συζητάμε

Αδιέξοδη πολιτική
Η εισαγωγή των δασμών έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές αρνητικές οικονομικές συνέπειες για την οικονομία των ΗΠΑ

Η πολιτική Τραμπ απειλεί το οικοδόμημα της Δύσης
Η δασμολογική πολιτική Τραμπ είναι βραχυπρόθεσμα στασιμοπληθωριστική για τις ΗΠΑ, αυξάνοντας τον εγχώριο πληθωρισμό και συρρικνώνοντας την οικονομική δραστηριότητα

Ανάσταση! Δηλαδή, ζωή, ανάσα και ελπίδα
Ανάσταση σημαίνει τερματισμός κάθε λογής θανάτου, νίκη απέναντι σε ό,τι σκοτώνει τη ζωή. Να ξαναβρούμε τον τρόπο να ζούμε, να ανασαίνουμε και να ελπίζουμε

Ο μεγάλος αστερίσκος
Το θέμα του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, η κυβέρνηση το άφησε στα χέρια των επιχειρήσεων

Όταν η Blue Skies αποδεικνύεται ότι ήταν ένα κομματικό «μαύρο ταμείο» της Νέας Δημοκρατίας
Το γεγονός ότι τόσα στελέχη της ΝΔ μισθοδοτούνταν από την Blue Skies των Θωμά Βαρβιτσιώτη και Γιάννη Ολύμπιου, χωρίς να το λένε δημοσίως, εγείρει πολύ σοβαρά ζητήματα ηθικής τάξης, ανεξαρτήτως τυπικής νομιμότητας

Το μίσος για τα Πανεπιστήμια
Γιατί η ακροδεξιά – σε όλες τις παραλλαγές της… – μισεί τα πανεπιστήμια όταν κάνουν τη δουλειά τους