![ΗΠΑ – Τρίτη δόση από 20 Σεπτεμβρίου με Pfizer, η Moderna θα καθυστερήσει](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/09/vaccinationusa-scaled.jpg)
Οι ΗΠΑ πιθανότατα θα αρχίσουν να πραγματοποιούν σε ευρεία κλίμακα τρίτη επαναληπτική δόση του εμβολίου της Pfizer κατά της Covid-19, από τις 20 Σεπτεμβρίου, αλλά η διάθεση του εμβολίου της Moderna θα μπορούσε να καθυστερήσει, δήλωσε την Κυριακή ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Δρ. Αντονι Φάουτσι.
Η διοίκηση Μπάιντεν ανακοίνωσε το σχέδιο για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε άτομα που έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίων της Pfizer και της Moderna, εν αναμονή της έγκρισης από τις επίσημες αρχές δημόσιας υγείας. Οι ΗΠΑ συνιστούν μία επιπλέον δόση εμβολίου οκτώ μήνες μετά τη δεύτερη δόση.
Μόνο η τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer μπορεί να λάβει έγκαιρα έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) πριν τις 20 Σεπτεμβρίου, διευκρίνισε ο Φάουτσι στο CBS. Τα άτομα που έχουν κάνει εμβόλιο της Moderna ενδέχεται να περιμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα καθώς η εταιρεία περιμένει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών για την τρίτη δόση.
«Φαίνεται ότι η Pfizer έχει τις προϋποθέσεις και τα δεδομένα για να τηρήσει την προθεσμία», δήλωσε στο CBS ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων. «Ελπίζουμε ότι θα μπορέσει και η Moderna να πράξει το ίδιο, ώστε να μπορούμε να κάνουμε ταυτόχρονα τις τρίτες δόσεις των εμβολίων».
«Αλλά αν όχι, θα το κάνουμε διαδοχικά», πρόσθεσε. «Επομένως, η ουσία είναι ότι τελικά ολόκληρο το σχέδιο θα εφαρμοστεί».
Το εμβόλιο Pfizer-BioNTech Covid-19 είναι το πιο ευρέως χορηγούμενο στις ΗΠΑ. Πάνω από 95 εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν το πλήρες σχήμα δύο δόσεων, σύμφωνα με τα δεδομένα του CDC.
Περίπου 66 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί πλήρως με το εμβόλιο Moderna. Ενώ περίπου 14 εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν το μονοδοσικό Johnson & Johnson. Οι ρυθμιστικές αρχές δεν έχουν ανακοινώσει σχέδια για την ενίσχυση της J&J.
Κάνοντας έκκληση για τις τρίτες δόσεις Pfizer και Moderna, αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας των ΗΠΑ ανέφεραν δεδομένα του CDC που δείχνουν ότι η προστασία από τον ιό μειώθηκε αρκετούς μήνες μετά το δεύτερο εμβόλιο. Περισσότερο από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν μία επιπλέον δόση αφού οι ΗΠΑ τους έδωσαν άδεια για ορισμένα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, σύμφωνα με το CDC.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![ΗΠΑ: Ευρείας κλίμακας απολύσεις στο Δημόσιο διέταξε ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Capture-15-600x397.jpg)
ΗΠΑ: Ευρείας κλίμακας απολύσεις στο Δημόσιο διέταξε ο Τραμπ
Ο Μασκ και ο Τραμπ υπολόγισαν την εξοικονόμηση για το Δημόσιο σε 1 τρισ. δολάρια από τον «περιορισμό της σπατάλης», στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες
![Οι μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/07/metarr-600x313.jpg)
Οι μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν
Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση από τον πάτο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών
![Σαντορίνη: 5 Ρίχτερ ταρακούνησαν τους κατοίκους τα ξημερώματα της Τετάρτης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorin-600x400.jpeg)
Σαντορίνη: Ξανά σεισμός 5 Ρίχτερ τη νύχτα
Δεν έχουν τέλος οι σεισμοί στις Κυκλάδες, με τα νησιά Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο και Ανάφη να βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο
![Ακίνητα: Fast track αναγνώριση για όσα είναι «αγνώστου ιδιοκτήτη»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/evakinita6045-600x400.jpg)
Fast track αναγνώριση για όσα είναι «αγνώστου ιδιοκτήτη» - Πώς θα γίνει η διόρθωση
Μπορούν να δηλωθούν ακίνητα με τη διαδικασία του «πρόδηλου σφάλματος» – Οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν συμβόλαια δεν χρειάζεται να προσφύγουν στα δικαστήρια
![Καιρός: Συνεχίζονται οι χαμηλές θερμοκρασίες την Τετάρτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/3807966-600x412.jpg)
Συνεχίζονται οι χαμηλές θερμοκρασίες την Τετάρτη
Κρύος θα είναι γενικά ο καιρός την Τετάρτη, με κατά τόπους βροχές και χιόνια σε μικρό μέρος της χώρας
![Η Βουλή εκλέγει πρόεδρο Δημοκρατίας τον Κωνσταντίνο Τασούλα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/voylip-2-600x400.jpg)
Η Βουλή εκλέγει πρόεδρο Δημοκρατίας τον Κωνσταντίνο Τασούλα
Η διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα έχει οδηγήσει στην 4η κατά σειρά ψηφοφορία που για να εκλεγεί πρόεδρος θα πρέπει ο επικρατέστερος υποψήφιος να λάβει 151 θετικές ψήφους
![Πύργος του Άιφελ: Το μνημείο με τις περισσότερες επιθέσεις σε τουρίστες στον κόσμο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/paris-600x394.jpg)
Πύργος του Άιφελ: Το μνημείο με τις περισσότερες επιθέσεις σε τουρίστες στον κόσμο
Οργιάζουν οι κλοπές και οι απάτες στο διάσημο πύργο της γαλλικής πρωτεύουσας και τις γύρω περιοχές
![Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Γάζα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι το Σάββατο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/11/ot_israel_palestine_netaniahou-768x450-1-600x352.png)
Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Γάζα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι το Σάββατο
Η κατάπαυση του πυρός έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση
![Κυβερνοεπιθέσεις: Το 2024 εντοπίστηκαν 1,6 εκατ. επιθέσεις σε παίκτες του Roblox](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/hacking-600x400.jpg)
Γίνεται φόρτωση... κυβερνοαπειλής: Πάνω από 1,6 εκατ. κυβερνοεπιθέσεις σε παίκτες του Roblox το 2024
Η τεράστια δημοφιλία του παιχνιδιού Robloxτο έχει καταστήσει ελκυστικό στόχο για κυβερνοεπιθέσεις
![Νέα Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/nea-odos1-600x399.jpg)
Ερχονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης
Από Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου έως και την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου - Πώς θα διεξάγεται η κυκλοφορία