Οι Ταλιμπάν και οι αντίπαλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης συνεχίζουν να μάχονται για τον έλεγχο της κοιλάδας Παντζσίρ, βόρεια της Καμπούλ, με τις δυνάμεις της αντίστασης στο νέο καθεστώς του Αφγανιστάν να ισχυρίζονται ότι αιχμαλώτισαν εκατοντάδες στρατιώτες  τωνΤαλιμπάν.

Το Εθνικό Μέτωπο Αντίστασης (NRF) του Αφγανιστάν, που συγκεντρώνει δυνάμεις πιστές στον τοπικό ηγέτη Αχμάντ Μασούντ, δήλωσε την Κυριακή ότι περικύκλωσε «χιλιάδες τρομοκράτες» στο πέρασμα Khawak και οι Ταλιμπάν εγκατέλειψαν οχήματα και εξοπλισμό στην περιοχή Dashte Rewak.

Δημοσιογράφος του Al Jazeera ανέφερε, επικαλούμενος πηγές, ότι εκατοντάδες μαχητές των Ταλιμπάν αιχμαλωτίστηκαν την Κυριακή. «Πηγές μέσα στην κοιλάδα λένε ότι το NRF έχει συλλάβει περίπου 1.500 Ταλιμπάν. Προφανώς, αυτοί οι μαχητές περικυκλώθηκαν », δήλωσε ο δημοσιογράφος του Al Jazeera.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του NRF, Φαχίμ Ντασχτί, σχεδόν 1.000 μαχητές των Ταλιμπάν είτε σκοτώθηκαν, είτε τραυματίστηκαν, είτε αιχμαλωτίστηκαν μετά το κλείσιμο της οδού διαφυγής. Ωστόσο οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επαληθευτεί από ανεξάρτητες πηγές.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Μπιλάλ Καρίμι μέσω Twitter την Κυριακή ανέφερε ότι οι δυνάμεις τους κατέλαβαν πέντε από τις επτά περιοχές της επαρχίας Παντζσίρ.

«Οι μουτζαχεντίν [μαχητές των Ταλιμπάν] προχωρούν προς το κέντρο [της επαρχίας]», έγραψε.

Ο τελευταίος θύλακας αντίστασης

Η Παντζσίρ είναι η τελευταία επαρχία του Αφγανιστάν που αντιστέκεται στην απόλυτη κυριαρχία των Ταλιμπάν στη χώρα από τον περασμένο μήνα.

Και οι δύο πλευρές ισχυρίστηκαν ότι έχουν το πάνω χέρι στην περιοχή αλλά καμία δεν μπορούσε να παρουσιάσει πειστικά στοιχεία που να το αποδεικνύουν. Να σημειωθεί πάντως ότι οι Ταλιμπάν δεν κατάφεραν να ελέγξουν την κοιλάδα ούτε όταν κυβέρνησαν το Αφγανιστάν, από το 1996 έως το 2001.

«Συνθήκες εμφυλίου πολέμου»

Ο Αμερικανός στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, υπογράμμισε την οριακή κατάσταση σε αυτή την περιοχή.

«Η στρατιωτική μου εκτίμηση είναι ότι είναι πιθανό να δημιουργηθούν οι συνθήκες ενός εμφυλίου πολέμου. Δεν ξέρω αν οι Ταλιμπάν θα μπορέσουν να εδραιώσουν την εξουσία και να καθορίσουν τη διακυβέρνηση », είπε ο Μίλεϊ.

Εάν οι Ταλιμπάν δεν μπορούν να κάμψουν την αντίσταση, «αυτό θα οδηγήσει σε ανασύσταση της Αλ Κάιντα ή σε ανάπτυξη του ISIS ή άλλων μυριάδων τρομοκρατικών ομάδων» τα επόμενα τρία χρόνια, εκτίμησε ο Μίλεϊ.

Η Emergency, ένας ιταλικός οργανισμός ιατρικής βοήθειας, δήλωσε ότι οι δυνάμεις των Ταλιμπάν προχώρησαν περαιτέρω στην κοιλάδα Παντζσίρ το βράδυ της Παρασκευής, φτάνοντας στο χωριό Αναμπάχ, όπου η ομάδα διαθέτει ιατρικές εγκαταστάσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα