Πολιτεία Καινοτομίας
Ένας από τους διεκδικητές του ΣΔΙΤ για την Πολιτεία Καινοτομίας στον χώρο της παλαιάς ΧΡΩΠΕΙ στον Πειραιά– ένα από τα πιο εμβληματικά ΣΔΙΤ των τελευταίων χρόνων- με την επιλογή του να προσφύγει στα δικαστήρια εναντίον όλων των άλλων διεκδικητών τορπιλίζει και παγώνει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα την όλη διαγωνιστική διαδικασία. Στο παρασκήνιο πολλά λέγονται. Αλλά, το σίγουρο είναι ένα: «Όσα δεν πιάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια». Θα επανέλθουμε με ονόματα και διευθύνσεις.
Μια Μεταρρύθμιση
Μιας και φουντώνει η συζήτηση για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και του φυσικού αερίου καλόν θα ήταν να μην περάσει απαρατήρητη μια από τις μεταρρυθμίσεις που εισάγει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μπορεί να μην «γεμίζει το μάτι» αλλά διεκδικεί να λειτουργήσει ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της διευρυνόμενης ενεργειακής φτώχειας.
Στη Πράξη: Με λίγα λόγια, το Ταμείο προωθεί μια μεταρρυθμιστική δράση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ενεργειακής φτώχειας των ευάλωτων νοικοκυριών.
Επιδίωξη, η δημιουργία πλαισίου που θα ορίζει τα ενεργειακά φτωχά νοικοκυριά (σύμφωνα και με τις σχετικές οδηγίες της Ε.Ε. 944/2019 και 2002/2018) και θα εισάγει μηχανισμούς παρακολούθησης και μείωσης της ενεργειακής φτώχειας.
Στόχος η μείωση κατά 50% έως το 2025 και κατά 75% έως το 2030 του αποτυπώματος των ενεργειακά φτωχών νοικοκυριών.
Τα ρομποτάκια
Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης γνωρίζει καλά το πώς λειτουργούν και επιδρούν τα social media αλλά και το πώς πρέπει να γίνεται σωστή αξιοποίηση τους.
Την ανάρτηση του, σχετικά με τις νέες πρωτοβουλίες των ΕΛΤΑ, την βρήκα στο Instagram. Ένα video που τραβά την προσοχή του χρήστη του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου συνοδευόμενο από μια απλή – όσο γίνεται- ιστορία. Μια ιστορία με ήχο και εικόνα που γίνεται ανάρτηση. Γράφει ο Πιερρακάκης: «Τα ΕΛΤΑ θέτουν σε λειτουργία το νέο ρομποτικό σύστημα αυτόματης διαλογής.
Αξιοποιώντας τεχνολογίες της Τεχνητής Νοημοσύνης τριπλασιάζεται η ταχύτητα διαλογής, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για καλύτερη και πιο αξιόπιστη εξυπηρέτηση για όλους.
Το Κρυονέρι: Για όποιον θέλει να το ψάξει περισσότερο υπάρχει και ένα αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα στο site των ΕΛΤΑ: «Σε λειτουργία το νέο ρομποτικό σύστημα αυτόματης διαλογής αντικειμένων που με την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης θα τριπλασιάσει την ταχύτητα διαλογής. Tα ΕΛΤΑ επενδύουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό, θέτοντας τις βάσεις για ένα διαφορετικό μέλλον στον κλάδο των ταχυμεταφορών.
Μία νέα εποχή εγκαινιάζεται για τα ΕΛΤΑ καθώς, στις εγκαταστάσεις του Ομίλου στο Κρυονέρι, άρχισε να λειτουργεί η νέα ρομποτική και πλήρως ψηφιακή εγκατάσταση διαλογής αντικειμένων.
Πρόκειται για ένα σύστημα – το πρώτο της κατηγορίας του στην Ευρώπη – που αξιοποιεί τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) για τη διαχείριση των αντικειμένων με υπέρ-υψηλή ταχύτητα και ασφάλεια, ενώ ταυτόχρονα αποτυπώνει την προσήλωση του Ομίλου να κάνει πράξη τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, στον οποίο έμπρακτα, πλέον, επενδύει.
Το νέο σύστημα μπήκε σε παραγωγική λειτουργία στα μέσα Αυγούστου και αναπτύσσεται με στόχο να αλλάξει συνολικά τα δεδομένα για τον Όμιλο ΕΛΤΑ, αναβαθμίζοντας δραστικά τη δυναμικότητα και την ταχύτητα στη διαλογή και, κατά συνέπεια, στις παραδόσεις. Ταυτόχρονα, εξασφαλίζει μεγαλύτερη ασφάλεια για τα αντικείμενα και ταχύτερη εξυπηρέτηση για τους πελάτες.
Η νέα επένδυση των ΕΛΤΑ εστιάζει στη διαλογή, έναν από τους πλέον νευραλγικούς κρίκους της αλυσίδας των ταχυδρομικών υπηρεσιών, στον οποίο μέχρι σήμερα επικρατεί η χειροκίνητη και η ημι-μηχανική διαλογή, η οποία όμως έχει ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις σε χρόνο και σημαντικές πιθανότητες σφαλμάτων, με αποτέλεσμα τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις. Πλέον, με την προσθήκη των ρομπότ στη διαδικασία διαλογής, τα ΕΛΤΑ αξιοποιούν την τεχνολογία για να δρομολογούν κάθε δέμα προς διανομή άμεσα, γρήγορα και χωρίς λάθη, γεγονός που ανοίγει το δρόμο, στο μέλλον, ακόμα και για παραδόσεις εντός της ιδίας μέρας».
Στην εποχή της ΑΙ: Πάλι στο site των ΕΛΤΑ διαβάζω για το τι μπορεί να καταφέρει το νέο ρομποτικό σύστημα αξιοποιώντας τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης: Αύξηση ταχύτητας διαλογής κατά 250%. Διασφαλίζει παράδοση την επόμενη ημέρα (D+1). Διαχειρίζεται αντικείμενα που αποτελούν περίπου το 80% των συνολικών αποστολών. Παρέχει αυτόματο υπολογισμό βάρους και τιμολόγηση των αντικειμένων. Μειώνει τα σφάλματα και αυξάνει την προστασία των αντικειμένων.Προσφέρει διαδικασίες διαλογής σε Covid Free περιβάλλον.
Η νέα ρομποτική εγκατάσταση, όπως επισημαίνεται, αποτελεί εργαλείο για το προσωπικό διαλογής και επιτρέπει στον Όμιλο ΕΛΤΑ να αξιοποιήσει πιο αποτελεσματικά το ανθρώπινο δυναμικό του αλλά και να κινηθεί αποφασιστικά στην υλοποίηση του στρατηγικού του στόχου, για μία ολιστική επαναπροσέγγιση της εξυπηρέτησης του κοινού. Παράλληλα, η εγκατάσταση του ρομποτικού συστήματος διαλογής αποτυπώνει στην πράξη την ψηφιακή στροφή των Ελληνικών Ταχυδρομείων, σηματοδοτεί ένα τεράστιο τεχνολογικό άλμα και οδηγεί τον Όμιλο στην επόμενη ημέρα, θέτοντας τις βάσεις για την ενίσχυση της κερδοφορίας και τη μετατροπή των ΕΛΤΑ σε μία υγιή, οικονομικά ανεξάρτητη και ανταγωνιστική επιχείρηση που συνεχίζει να λειτουργεί προς όφελος των πολιτών.
Το επόμενο βήμα: Μπορεί κανείς να ισχυρισθεί ότι τα ρομποτάκια στο Κρυονέρι αλλάζουν τη μεγάλη εικόνα των ΕΛΤΑ στην κοινή γνώμη; Ο δρόμος από την απαξίωση μέχρι την δημιουργική ανάπτυξη μιας επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ούτε εύκολος είναι αλλά και ούτε συμπεριλαμβάνεται στις «μικρές αποστάσεις». Είναι κάτι σαν τα 3000 μέτρα στήλπ (και με γεμάτη τη λίμνη μετά το εμπόδιο). Αλλά, σε κάθε περίπτωση τα ρομποτάκια είναι μια πρώτη αρχή. Και δεν είναι μόνον αυτό. Μια επιχείρηση όπως τα ΕΛΤΑ από την στιγμή που ξεφύγει από το βραχνά της απαξίωσης θα μπορεί να δώσει το έναυσμα για μια πολύπλευρη αξιοποίηση ως περιουσιακού στοιχείου του Δημοσίου. Μια αξιοποίηση χωρίς άγχος με κατοχυρωμένες τις αξίες της επιχείρησης και με ανοικτούς ορίζοντες για συνεργασίες, συμπράξεις και στρατηγικές συμμετοχές.
Το Συμπέρασμα: Η αναλυτική αναφορά στα ΕΛΤΑ κάθε άλλο παρά τυχαία είναι καθώς δίνει το μέτρο της συνεισφοράς μιας δημόσιας επιχείρησης που ξεφεύγει από το φάσμα της απαξίωσης και αναζητεί το νέο της ρόλο στην αγορά. Τα ΕΛΤΑ δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Κάθε άλλο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δείχνουν το πως μπορεί να διαμορφωθεί ένα νέο μοντέλο για την πραγματική αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου.
O Ford
Θα μπορούσε απλώς να ήταν μια λεζάντα σε μια φωτογραφία – ένα κοσμικό γεγονός με το απαραίτητο πολιτικό χρώμα…
Και όμως, ήταν κάτι περισσότερο. Και κάτι με προοπτική.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίπλα στον ηθοποιό Harrison Ford (με την ιδιότητα του, ως αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της περιβαλλοντικής οργάνωσης Conservation International), στο γεύμα που παράθεσε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanuel Macron στη Μασσαλία, προς τιμήν των υψηλών συμμετεχόντων στο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Διατήρησης Φύσης – IUCN (International Union for Conservation of Nature) με θέμα «Μεσόγειος, μία υποδειγματική θάλασσα έως το 2030».
Οι δεσμεύσεις: O υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος σε μια ανάρτηση του δίνει το στόρι πέρα από την εικόνα. Διαβάζω τη σχετική ανάρτηση στο Linkedin: «Παρότι η Ελλάδα είναι γνωστή παγκοσμίως για τις θάλασσες και τα νησιά της, ελάχιστα είχαμε ασχοληθεί έως σήμερα με την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και των βυθών μας. Αυτό τελειώνει εδώ.
Η Ελλάδα μετά τις χθεσινές (σ.σ προχθεσινές) ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη Μασσαλία ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην προστασία του θαλάσσιου χώρου της -που αποτελεί φυσικά τμήμα του ευρύτερου μεσογειακού οικοσυστήματος- αναλαμβάνοντας γενναίες και φιλόδοξες δεσμεύσεις με συγκεκριμένα χρονικά ορόσημα.
Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για:
– Προστασία του 30% της Μεσογείου μέχρι το 2030 – μετατροπή του 30% των ελληνικών θαλασσών σε θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές.
– Μείωση των επιπτώσεων της υπεραλίευσης κατά την επόμενη δεκαετία – περιορισμός κατά 10% των θαλασσίων ζωνών στις οποίες θα επιτρέπεται η αλιεία με απόλυτη προστασία της βιοποικιλότητας στις περιοχές αυτές.
– Εφαρμογή θαλάσσιου χωρικού σχεδιασμού υπό το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
– Καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης και ιδιαίτερα του πλαστικού – Στόχος η μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικό κατά 50% μέχρι το 2030 και κατά 30% του μικροπλαστικού στο περιβάλλον.
– Ανάπτυξη μιας στρατηγικής βιώσιμου τουρισμού που θέτει την βιοποικιλότητα στο επίκεντρο του σχεδιασμού.
– Δέσμευση για ολοκλήρωση του πλαισίου προστασίας όλων των περιοχών Natura 2000 μέχρι το τέλος του 2022.
Η Γαλάζια Οικονομία: H Ελλάδα, όπως αναφέρει στην ανάρτηση του ο Σκέρτσος, αναλαμβάνει το 2023 την Προεδρία για την εφαρμογή του σχεδίου Δράσης της γαλλικής πρωτοβουλίας «Μεσόγειος, μία υποδειγματική θάλασσα έως το 2030», με σκοπό την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης στη Μεσόγειο.
«Οι δεσμεύσεις αυτές για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας έρχονται να συμπληρώσουν τις σημαντικές κυβερνητικές πολιτικές για την απολιγνιτοποίηση και τη στροφή στις ΑΠΕ και σηματοδοτούν επιτέλους τη μετάβαση της χώρας μας στη λεγόμενη “γαλάζια οικονομία/blue economy”», υποστηρίζει ο υπουργός Επικρατείας.
Latest News
Δύσκολο Σάββατο θα έχει ο Μητσοτάκης, τα αυτογκόλ της κυβέρνησης, μεγαλώνει η οργή στην αγορά, το σήμα της Βιομηχανίας, επιδόσεις από τα… Lidl, η «μονοκαλλιέργεια» της Ελλάκτωρ…
Ας γνωριστούμε καλύτερα…
Τα πυρηνικά της Ελλάδας, το story των ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, αλλαγή σχεδίων για Prodea, η «ασημένια επένδυση» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι στηρίξεις του χρηματιστηρίου
Στα ψιλά...
Το timing του Bloomberg στην Αθήνα, το βαρύ πρόγραμμα του πρωθυπουργού, το μήνυμα των τραπεζιτών, το «χτίσιμο» στη ΔΕΗ, τα νέα σχέδια Στάσση και το pressing Χατζημηνά
Πολιτικό ρίσκο
Τα 3 τεστ της κυβέρνησης και ο ρόλος Goldman Sachs, ανοίγει “πανιά” η ABBank, «ξύνουν τα μολύβια» για τον Μπάρμπα Στάθη, το success της Σδούκου στο Μπακού και ένα κουίζ
Κι άλλο μέτωπο
«Πυλώνας» για την κυβέρνηση η βιομηχανία, έπαθε… Τραμπ ο Μητσοτάκης, τα λεφτά του Αγροτικής Ανάπτυξης, η αδιαφορία στο Χρηματιστήριο, τα stories σε ΔΕΗ και Helleniq Energy, σε αναβρασμό οι αρτοποιοί
Υπάρχει Υφυπουργός Βιομηχανίας
Ένα success story για το λογότυπο, το «200άρι» της ΔΕΗ, το σπριντ της Cenergy, τα κουκιά του Νεμπή, τα «διαμάντια» της Dimand, ο συναγερμός για την κερδοφορία
Σταγόνα
Μέτωπο Βιομηχάνων, το «δράμα» Χατζηδάκη, το «σκονάκι» της Αικατερινάρη, η θλίψη στη ΜΕΒΓΑΛ, «χημική» σύναξη στην Αθήνα, οι παραλαβές της Επίλεκτος
Καμπανάκια
Φεύγουν οι «μεγάλοι», στη «σίγαση» η αντιπολίτευση της ΝΔ, οι τιτλοποιήσεις της Attica Bank, στο βωμό των απαλλοτριώσεων ο… ΟΤΕ, ξεκαθάρισμα στο ΧΑ, ο κακός χαμός… στη χονδρική ρεύματος
Βαρδής Βαρδινογιάννης
Οι «κόκκινοι» υπουργοί, ξεσκονίζει τις φοροαπαλλαγές το Μαξίμου, ωστικό κύμα στα σούπερ μάρκετ, θα σώσει την Επίλεκτο η Louis Vuitton (;), η «εκδίκηση» της Alpha Bank, θα έχουμε και εργοστάσιο ΑΙ
Υποβιβασμός…
Η «κόκκινη γραμμή» του ΝΟΚ, στον αέρα ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, το σταυροδρόμι του χρηματιστηρίου, ο Κοκκόλης για τα χρηματιστήρια ενέργειας, η αξία της MORE Energy και το υπερ-σόου του μετρό Θεσσαλονίκης
Η «κόκκινη γραμμή»